Σήμερα η συνεδρίαση της Fed - Η προσοχή στις εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις του ουκρανικού πολέμου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σήμερα η συνεδρίαση της Fed - Η προσοχή στις εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις του ουκρανικού πολέμου
Τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό έρχεται να αυξήσει η άνοδος των ενεργειακών τιμών στις ΗΠΑ.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη συνεδρίαση της νομισματικής της επιτροπής (FOMC), με τους επενδυτές να αναμένουν την ανακοίνωση για την πρώτη αύξηση των βασικών επιτοκίων της από το 2018.

Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει πως η τράπεζα θα ανακοινώσει μια αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%, με την προσοχή πλέον να στρέφεται στα όσα θα πει το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) ο διοικητής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, για τις εκτιμήσεις σχετικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας τους επόμενους μήνες, εν μέσω των ανησυχιών που προκαλεί ο αντίκτυπος της κρίσης του πολέμου στην Ουκρανία και οι κυρώσεις προς τη Ρωσία.

Την ώρα που ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έφτασε το 7,9% για τον Φεβρουάριο και εκτιμάται πως μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, η Fed έχει τονίσει πως θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων με την άρση των υποστηρικτικών μέτρων που έχει θέσει σε ισχύ από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού.

Τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό έρχεται να αυξήσει η άνοδος των ενεργειακών τιμών στις ΗΠΑ, με την τιμή της βενζίνης στα αμερικανικά πρατήρια καυσίμων να αυξάνεται κατά 50 σεντ την περασμένη εβδομάδα και να διαμορφώνεται στα 4,33 δολάρια ανά γαλόνι, σε πολυετές υψηλό.

Η προσοχή στις αυξήσεις των επιτοκίων

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τον αριθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed εντός του 2022 κυμαίνονται από 5 έως 9 αυξήσεις τους επόμενους μήνες και επί αυτών αναμένεται το κατά πόσο ο Πάουελ θα δώσει στοιχεία για το πως σκέφτεται να προχωρήσει η τράπεζα στα επόμενα βήματα της.

«Τουλάχιστον, έξι και επτά αυξήσεις θα επιτρέψουν στη Fed να έχει κάποια πυρομαχικά να κόψει στο μέλλον εάν η οικονομία επιβραδύνει πολύ», υποστηρίζει η Invesco. «Εάν η οικονομία παγώσει και ο πληθωρισμός υποχωρήσει, τότε η Fed θα μπορούσε να σταματήσει προς το τέλος του έτους».

Οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Bloomberg προβλέπουν ότι η Fed θα ακολουθήσει με πέντε αυξήσεις χωρίς μια κίνηση αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η Fed μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια στο 1,25% φέτος, με φτάνοντας το 2,5% το 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνεχίζουν επιθετικά οι αγορές στις αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed

gazzetta
gazzetta reader insider insider