«Ράλι» στις τιμές πετρελαίου, σε υψηλά επτά ετών - Άνοδος και για το φυσικό αέριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ράλι» στις τιμές πετρελαίου, σε υψηλά επτά ετών - Άνοδος και για το φυσικό αέριο
Νέο «ράλι» καταγράφει το αμερικανικό αργό και το Brent την Τρίτη.

Τελευταία ενημέρωση 15:05

Νέο «ράλι» καταγράφει το αμερικανικό αργό και το Brent την Τρίτη καθώς οι γεωπολιτικοί κλυδωνισμοί ενισχύονται σημαντικά, με τη Ρωσία να βομβαρδίζει συνεχώς το Χάρκοβο, ενώ σε πολλές περιοχές σφίγγει ο κλοιός των σφοδρών επιθέσεων.

Έτσι, οι επενδυτές συνεχίζουν να αυξάνουν την έκθεσή τους στα εμπορεύματα ώστε να αντισταθμίσουν το γεωπολιτικό ρίσκο. Το WTI ενισχύεται κατά σήμερα κατά 5,12% στα 100,62 δολάρια το βαρέλι φτάνοντας σε υψηλά επτά ετών, λόγω φόβου του φόβου για έλλειψη προσφοράς. Παράλληλα το Brent καταγράφει άνοδο 5,57% στα 103,37 δολάρια.

Για το πετρέλαιο, μια κίνηση προς επίπεδα χαμηλότερα των 90 δολαρίων, στα 86,70 - 88,50 δολάρια, έχει τεθεί εκτός πλέον, με τους αγοραστές να ετοιμάζονται να δοκιμάσουν εκ νέου το πρόσφατο υψηλό στα 105,79 δολάρια, βάζοντας πλώρη για τα 115 δολάρια και άνω, ώστε να έχουν μεγαλύτερη αντιστάθμιση στο γεωπολιτικό ρίσκο.

Για το φυσικό αέριο, οι τιμές στα ολλανδικά συμβόλαια επέστρεψαν πάνω από τα 100 ευρώ ανά MWh, με αυτό του Απριλίου να ενισχύεται σήμερα κατά 12,67% στα 111,15 ευρώ ανά MWh.

Πρόσφατα μάλιστα η Goldman Sachs, επισήμανε πως με την αγορά πετρελαίου να είναι ήδη αρκετά «στενή» – και πιθανόν να σφίξει ακόμη περισσότερο από ό,τι ανέμενε ως αποτέλεσμα της (i) διαρκούς υποκατάστασης του φυσικού αερίου με πετρέλαιο λόγω των υψηλότερων τιμών, όπως αποτυπώνεται άλλωστε και στα συμβόλαια TTF, και (ii) με δεδομένη τη χαμηλή πιθανότητα επανενεργοποίησης των διαδικασιών για τον αγωγό Nord Stream 2 – ο αμερικανικός οίκος αυξάνει τις εκτιμήσεις του για την τιμή του πετρελαίου σε βραχυπρόθεσμη βάση (τρεις μήνες από τώρα) στα 125 δολάρια το βαρέλι εάν μια συμφωνία με το Ιράν καταρρεύσει και οι «σκιώδεις κυρώσεις» επιμείνουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider