Το SWIFT ξυπνά μνήμες... Lehman Brothers

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το SWIFT ξυπνά μνήμες... Lehman Brothers
Νέοι κλυδωνισμοί στις αγορές μετά τις κυρώσεις Δύσης και Ευρώπης στη βάση του Swift. Κραχ στο ρούβλι και νέο «ράλι» για τις τιμές του «μαύρου χρυσού».

Τελευταία ενημέρωση 9:30

Σε μια τόσο ρευστή και έκρυθμη κατάσταση, όπως είναι αυτή που έχει διαμορφωθεί παγκοσμίως στη βάση της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία, οι αγορές έσπευσαν αρκετά επιθετικά να προεξοφλήσουν τη σύντομη λήξη της και την καθιέρωση μια κυβέρνησης «μαριονέτας» από το κανάλι της Μόσχας, χωρίς να προσαρμόζουν, έστω και σε ένα δυσμενές σενάριο μια περαιτέρω κλιμάκωση ακόμη και στο πεδίο των κυρώσεων.

Η κίνηση αυτή εγκυμονούσε κινδύνους, όσο η Ουκρανία συνέχιζε να προβάλει αντίσταση και να μάχεται και η Δύση διατηρούσε στη διπλωματική της «φαρέτρα» την επιβολή μιας νέας δέσμης κυρώσεων, με αλυσιδωτές αντιδράσεις για όλους. Όπως αναλύθηκε στο κείμενο «Η επόμενη μέρα στις αγορές με το βλέμμα στην Ουκρανία» ολόκληρο το σύστημα ακροβατεί σε μια λεπτή κλωστή. Κλωστή έτοιμη να σπάσει όσο ο χρόνος κυλά και δεν καταγράφεται μια τάση αποκλιμάκωσης με όποια δείγματα σταθεροποίησης.

Αντιθέτως, στους ολοένα και επιθετικότερους χειρισμούς της Ρωσίας, η Δύση και η Ευρώπη αποφάσισαν να πατήσουν το κουμπί, και έστω και με περιορισμούς, να αποκλείσουν μέρος του ρωσικού τραπεζικού συστήματος από το διεθνές σύστημα διεκπεραίωσης συναλλαγών για διεθνείς πληρωμές Swift, κίνηση που πιθανότατα δε θα μείνει αναπάντητη από τη Ρωσία στην ενεργειακή «σκακιέρα». Ουσιαστικά, μέσω αυτής της κίνησης η Ευρωπαϊκή Ένωση, και παρά τις αρχικές αγκυλώσεις κάποιων κρατών, αποφάσισε να διατηρήσει ορθάνοιχτο το Κουτί της Πανδώρας που είχε ανοίξει ο Πούτιν μέσω της εισβολής του στην Ουκρανία.

Αν και δεν έχουν υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ή το εύρος των κυρώσεων στο Swift, τόσο το ρούβλι όσο και ρωσικό τραπεζικό σύστημα αναμένεται να βρεθούν υπό ισχυρή πίεση, με το νόμισμα να εκτοξεύεται σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τα 100 έναντι του δολαρίου (με υψηλό gap άνοιξε τόσο έναντι του ευρώ όσο και έναντι του δολαρίου). Επιπλέον τα πενταετή CDS της Ρωσίας έχουν εκτοξευθεί με το bid στις 1.150 μονάδες και το offer στις 1.450 μονάδες (με τελευταία τιμή στις 541 μονάδες βάσης). Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας όπως ήταν αναμενόμενο αύξησε τα επιτόκια στο 20%, ενώ πιθανώς να ανακοινώσει και επιπλέον μέτρα, που να αφορούν όρια αναλήψεων.

Όπως σημειώνει ο Neil Shearing επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, οι νέες κυρώσεις και τα μέτρα που εφαρμόζονται θα ωθήσουν περαιτέρω σε μια υφεσιακή κατάσταση τη Ρωσία, με τον ίδιο μάλιστα να εκτιμά πως είναι πιθανή μια πτώση του ΑΕΠ κατά περίπου 5%. Από την άλλη, οι θυγατρικές ορισμένων ρωσικών τραπεζών στο εξωτερικό είναι πιθανό να δεχθούν ισχυρή πίεση, με πιθανά «κανόνια», αλλά ο Shearing θεωρεί ότι δεν είναι ικανό το μέγεθος τους ώστε να δημιουργήσει συστημικούς κινδύνους.

Επιπλέον, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας δεν διαθέτει αμερικανικά ομόλογα για να διενεργήσει πράξεις repo μέσω του FIMA repo facility ούτε έχει ανοιχτές γραμμές swap για δολάριο με τη Fed και το «πάγωμα» των περιουσιακών της στοιχείων συνεπάγεται πως δεν δύναται να συγκεντρώσει δολάριο ώστε να εξασφαλίσει στις ρωσικές τράπεζες. Να σημειωθεί πως το 17,7% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας βρίσκεται στην Κίνα και είναι προσβάσιμα, ενώ σε Γαλλία (15,6%), Ιαπωνία (12,8%), Γερμανία (12,2%), BIS - ΔΝΤ (6,4%) και Βρετανία (5,8%) έχουν παγώσει.

Από τη μεριά τους οι στρατηγικοί αναλυτές της Credit Suisse, σημειώνουν πως η αδυναμία των τραπεζών να πραγματοποιήσουν πληρωμές εξαιτίας του αποκλεισμού τους από το Swift είναι η ίδια με την αδυναμία της Lehman Brothers να πραγματοποιεί πληρωμές λόγω της απροθυμίας των εκκαθαριστών της να στείλουν πληρωμές για λογαριασμό της ...η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται αλλά κάνει ομοιοκαταληξία... Η εξαίρεση από το Swift αναμένεται να οδηγήσει σε τεράστιο όγκο υπεραναλήψεων και χαμένων πληρωμών ενώ η αδυναμία λήψης πληρωμών μέσω αυτού ενδέχεται να παγώσει τη ροή αγαθών, υπηρεσιών και εμπορευμάτων όπως το φυσικό αέριο.

Έτσι, το σκηνικό χάους που καταγράφηκε την Πέμπτη θα επιστρέψει στις αγορές με τα χαρτοφυλάκια να εστιάζουν ολοένα και περισσότερο στο μέγεθος του ασφάλιστρου κινδύνου (risk premium) που προστίθενται στα διάφορα περιουσιακά στοιχεία, εξαιτίας της γεωπολιτικής έντασης.

Ως προς το σκέλος των futures του S&P 500, η πρώτη ζώνη στην οποία θα πρέπει να εστιάσουν οι επενδυτές είναι στις 4.202 - 4.213 μονάδες, δοκιμή και διάσπαση της οποίας μπορεί να οδηγήσει στις 4.101 και στις 4.029 μονάδες.

Για το χρυσό, κλεισίματα άνω των 1.917 δολαρίων μπορούν να οδηγήσουν σε μια ιδιαίτερα ισχυρή ανοδική κίνηση με πρώτη στάση στα 1.965 - 1.985 δολάρια, τα 2.075 δολάρια (ιστορικό υψηλό) και συνέχεια προς τα 2.140 - 2.150 δολάρια.

Για το πετρέλαιο, μια κίνηση προς επίπεδα χαμηλότερα των 90 δολαρίων, στα 86,70 - 88,50 δολάρια, έχει τεθεί εκτός πλέον, με τους αγοραστές να ετοιμάζονται να δοκιμάσουν εκ νέου το πρόσφατο υψηλό στα 105,79 δολάρια, βάζοντας πλώρη για τα 115 δολάρια και άνω, ώστε να έχουν μεγαλύτερη αντιστάθμιση στο γεωπολιτικό ρίσκο.

Photo: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider