Με κέρδη 4,73% αποχαιρέτησε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο - Τα βλέμματα στη Fitch

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με κέρδη 4,73% αποχαιρέτησε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο - Τα βλέμματα στη Fitch
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο ΓΔ έκλεισε με άνοδο 4,73%, o FTSE 25 κατά 5,08% και ο τραπεζικός στο +7,88%.

Παρά τις ομοβροντίες των χρηματιστηριακών (Eurobank Equities, Pantelakis Securities) και των επενδυτικών οίκων για την πορεία των ελληνικών τραπεζών αλλά και άλλων δεικτοβαρών τίτλων, το Χρηματιστήριο κινήθηκε σήμερα σε ένα ήπιο και επιλεκτικό profit taking.

Παρά την πιο επιθετική κατοχύρωση κερδών που καταγράφηκε, υπήρξε μια κατά τις δημοπρασίες ένα μάζεμα φέρνοντας το Γενικό Δείκτη οριακά χαμηλότερα των 950 μονάδων στις 949,39 μονάδες. Η προστασία των 950 μονάδων και ένα τρίτο κλείσιμο υψηλότερα από αυτές θα σηματοδοτούσε μια ισχυρή ζώνη στήριξης για την αναρρίχηση του ΧΑ προς υψηλότερα επίπεδα (970 και 1.000 μονάδες).

Ωστόσο η εκτόνωση της αγοράς στον πρώτο μήνα του έτους είχε ως αφετηρία τον τραπεζικό κλάδο που αναλαμβάνοντας θέση οδηγού πυροδότησε επιθετικές τοποθετήσεις από τα χαρτοφυλάκια στο ευρύτερο φάσμα της αγοράς, με μεγαλύτερη έμφαση στους δεικτοβαρείς τίτλους. Τα ισχυρά θεμελιώδη σε σημαντικό μέρος των εισηγμένων αλλά και το υψηλό discount του τραπεζικού κλάδου αλλά και άλλων σε σύγκριση με τους ευρωπαϊκούς αποτέλεσαν τους βασικούς μοχλούς για την ετεροχρονισμένη αφύπνιση της αγοράς.

Στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με ήπια πτώση 0,67% στις 949,39 μονάδες με τον τζίρο στα 84,33 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,83% στις 2.291,99 μονάδες ενώ ο τραπεζικός δείκτης δέχθηκε το επιθετικότερο profit taking κλείνοντας στο -0,95% και στις 643 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο ΓΔ έκλεισε με άνοδο 4,73%, o FTSE 25 κατά 5,08% και ο τραπεζικός στο +7,88%.

Η μεγαλύτερη μάχη εξελίχθηκε στις τράπεζες μέσω του εντονότερου profit taking και ειδικά στη ΕΤΕ που έκλεισε με πτώση 2,48% στα 3,149 ευρώ, με την Eurobank στο -0,89% κλείνοντας στο 1 ευρώ. Αμετάβλητη η μετοχή της Alpha Bank στα 1,25 ευρώ, ενώ η Πειραιώς σημείωσε πτώση 0,85% στα 1,389 ευρώ.

Εντονότερες πιέσεις πέρασαν στη μετοχή της ΔΕΗ που έκλεισε με πτώση 2,8% στα 9,04 ευρώ με τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ να ακολουθούν έχοντας υπεραποδώσει το τελευταίο διάστημα.

Οι αγοραστές επέλεξαν σήμερα να τοποθετηθούν στις μετοχές της Titan, και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Τέρνα Ενεργειακής που έκλεισαν με κέρδη άνω του 1%.

§ Δεύτερη ανοδική εβδομάδα

Με το δεξί ξεκίνησε η χρονιά για τον ΓΔ όπως αναφέρει η Merit Securities, ο οποίος ενισχύθηκε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο. Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 876 μονάδες. Σημείa στήριξης οι 920 και 900 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 970 και 1.000 μονάδες.

§ Η Fitch θα καθορίσει την βραχυπρόθεσμη τάση

Τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στην αξιολόγηση της Fitch, η οποία θα ανακοινωθεί σήμερα το βράδυ. Σε περίπτωση αναβάθμισης, ο ΓΔ θα κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, οι επενδυτές θα προβούν σε αποκόμιση κερδών.

§ ΕΓΣ ΟΤΕ και Jumbo

H έκτακτη ΓΣ των μετόχων του ΟΤΕ θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18/01 στις 14:00 και της Jumbo την Τετάρτη 19/01 στις 14:00. Οι μέτοχοι του ΟΤΕ καλούνται να εγκρίνουν μεταξύ άλλων το νέο πρόγραμμα απόκτησης ιδίων μετοχών και την ακύρωση 8.638.512 ιδίων μετοχών. Οι μέτοχοι της Jumbo καλούνται να εγκρίνουν μεταξύ άλλων την έκτακτη χρηματική διανομή ύψους €0,385/μετοχή και την εκλογή δύο νέων μελών στο Διοικητικό Συμβούλίο της εταιρείας. Η μικτή μερ. απόδοση ανέρχεται σε 2,7%. Η μετοχή θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στις 24/01.

§ Επενδυτικοί κίνδυνοι

Οι βασικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές και πρέπει να λάβουν υπόψη στην χάραξη της στρατηγικής τους είναι 1) η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω της αύξησης του πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους, 2) η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ που επηρεάζει αρνητικά τις αναδυόμενες αγορές, 3) η πιθανότητα διόρθωσης στις διεθνείς αγορές, 4) η πιθανότητα νέου lockdown και 5) η πιθανότητα πρόωρων εκλογών.

§ Επενδυτικές επιλογές

Οι κύριες επενδυτικές επιλογές μας στα παρόντα επίπεδα τιμών με μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακής, Byte και Μοτοδυναμικής. Το χαρτοφυλάκιο των επιλογών μας έχει μέση απόδοση 11,1% από την αρχή του χρόνου.

Από τη μεριά του ο Μ. Χατζηδάκης της Beta αναφέρει πως «με εντελώς διαφορετικό πρόσωπο ξεκίνησε το 2022 σε σχέση με τον «άνευρο» Δεκέμβριο και την μακρά πλάγια κίνηση της Ελληνικής Αγοράς τους τελευταίους δέκα μήνες. Οι δύο πρώτες χρηματιστηριακές εβδομάδες του έτους έδωσαν αποδόσεις
σχεδόν σε όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων, ενώ οι τζίροι έφυγαν από την ζώνη της αδιαφορίας προσεγγίζοντας τα 80 εκατ. ευρώ σε μέση ημερήσια βάση. Για πρώτη φορά μετά το 2014 ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε επίπεδα υψηλότερα από τις 950 μονάδες – επιστρέφοντας στα προ πανδημίας επίπεδα- ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ ξεπέρασε τα 70 δις ευρώ. Η ανοδική αλλαγή του σκηνικού αποκτά μεγαλύτερη σημασία καθώς το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται στην κορυφή των αποδόσεων των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων και στην πρώτη πεντάδα παγκοσμίως. Η άνοδος των μετοχών συνοδεύεται από νέες εισροές στον τραπεζικό κλάδο, σταθερό διαχρονικό σημείο αναφοράς για την κατεύθυνση της τάσης της εγχώριας Αγοράς.
Αν και η επικρατούσα προσδοκία περί αναβάθμισης της Ελληνικής οικονομίας στην αποψινή αξιολόγηση της Fitch μοιάζει κάπως πρόωρη υπάρχουν πολλοί και σημαντικοί λόγοι επαναπροσδιορισμού της αξίας των μετοχών».

«Με το ξεκίνημα της χρονιάς φαίνεται ότι ξεκινάει άμεσα η εκταμίευση του πρώτου πακέτου από το Ταμείο Ανάκαμψης (3,6 δις ευρώ) ενώ μέσα στον Ιανουάριο ξεκινούν οι διαγωνισμοί έργων υποδομών που εκτός από την ενίσχυση των εργασιών των κατασκευαστικών εταιριών αναμένεται να έχουν πολλαπλασιαστικό όφελος στην αύξηση της ζήτησης και σε άλλους κομβικούς κλάδους της οικονομίας. Την ίδια στιγμή η μετάλλαξη «Όμικρον» φαίνεται λιγότερο επιθετική ως προς την νοσηρότητα της απομακρύνοντας το ενδεχόμενο ευρύτερων περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα βελτιώνοντας το βαθμό πρόβλεψης για την χρονιά. Όσο για τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου οι πρώτες ενδείξεις από το λιανεμπόριο ήταν ενθαρρυντικές καθησυχάζοντας τις αρχικές επιφυλάξεις. Σε ότι αφορά στο ράλι των τραπεζών οι αιτίες θα πρέπει να αναζητηθούν σε νέα που σχετίζονται με την ικανοποιητική πορεία των τιτλοποιήσεων, στην αύξηση της αξίας των ακινήτων και στην ανοδική τάση που παρατηρείται σε μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών από την αρχή του έτους γεγονός που άνοιξε την ψαλίδα των αποτιμήσεων δικαιολογώντας μια καθολική κίνηση προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

Τεχνικά, η μονοκόμματη και συνεχής άνοδος οδήγησε τον Γενικό Δείκτη σε υπερτιμημένες ζώνες ταλαντωτών για πρώτη φορά μετά το Μάρτιο του 2021 ενεργοποιώντας μάλλον αναμενόμενα βραχυπρόθεσμα αντανακλαστικά κατοχύρωσης κερδών. Η δομή της ανόδου είναι εντυπωσιακή: Οι πέντε συνεδριάσεις της μεγάλης διαφυγής από τις 930 μονάδες συνοδεύονται έχουν ξεκάθαρους νικητές τους αγοραστές οι οποίοι επικρατούν από το ξεκίνημα ως το τέλος της συνεδρίασης δίνοντας μετά από πολύ καιρό το στίγμα μιας ανοδικής αγοράς που έχει ένταση και διάρκεια. Η ιστορία τέτοιων ανοδικών
μοτίβων έχει δείξει ότι η διόρθωση θα δώσει εκ νέου υψηλό μόλις αποφορτιστούν οι ταλαντωτές, κάτι το οποίο σε επίπεδο ωριαίων και ημερήσιων διαγραμμάτων έχει πραγματοποιηθεί στην συνεδρίαση της Παρασκευής η οποία παρά την διόρθωση αποφόρτισης δεν συνοδεύτηκε από υψηλό τζίρο, γεγονός επίσης θετικό. Για να αναιρεθεί μια τόσο ισχυρή σε ένταση και αποδόσεις κίνηση θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να επιστρέψει στις 900 μονάδες, σενάριο ιδιαίτερα απαισιόδοξο και μικρής πιθανότητας με βάση τα ως τώρα τεχνικά δεδομένα. Απεναντίας οι 1.040 μονάδες είναι πιο ορατές καθώς η ανοδική διάσπαση των 950 μονάδων δεν έχει μπροστά της κάποια σημαντική αντίσταση από το κοντινό παρελθόν».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider