Χρηματιστήριο: Τα τεχνικά όρια και ο στόχος των 1.000 μονάδων

Ανδρέας Βελισσάριος
Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Τα τεχνικά όρια και ο στόχος των 1.000 μονάδων
Από μια περίοδο πολύμηνης συσσώρευσης, σε μια ευρύτερη αλλαγή εικόνας, είναι η πορεία που παρουσιάζει το Χρηματιστήριο. Το «σήμα» από HSBC, BofA, JP Morgan και Fitch. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση.

Από μια περίοδο πολύμηνης συσσώρευσης σε ένα στενό εύρος διακύμανσης και με εξαιρετικά χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, σε μια ευρύτερη αλλαγή εικόνας με μεγάλη ένταση ανοδικής κίνησης, είναι η πορεία που καταγράφει το Χρηματιστήριο.

Φυσικά, αυτή η εκτόνωση της αγοράς είχε ως αφετηρία τον τραπεζικό κλάδο που αναλαμβάνοντας θέση οδηγού πυροδότησε επιθετικές τοποθετήσεις από τα χαρτοφυλάκια στο ευρύτερο φάσμα της αγοράς, με μεγαλύτερη έμφαση στους δεικτοβαρείς τίτλους. Τα ισχυρά θεμελιώδη σε σημαντικό μέρος των εισηγμένων αλλά και το υψηλό discount του τραπεζικού κλάδου αλλά και άλλων σε σύγκριση με τους ευρωπαϊκούς αποτέλεσαν τους βασικούς μοχλούς για την ετεροχρονισμένη αφύπνιση της αγοράς. Σε αυτή τη βάση έγινε το 6/7 σε επίπεδο ανοδικών συνεδριάσεων και υπό τη συνοδεία 62,42 μονάδων από τις αρχές του έτους, το Χρηματιστήριο αναρριχήθηκε στις 955,76 μονάδες, «βλέποντας» καλύτερα τις 1.000 μονάδες.

Το σημαντικότερο ωστόσο είναι το rotation που καταγράφηκε και η δυναμική και ενεργοποίηση των χαρτοφυλακίων στο να λάβουν θέσεις με φόντο τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας, τα ισχυρά business plan των ομίλων αλλά και των projects που εντάσσονται στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και αφορούν ομίλους κατά κύριο λόγο του κατασκευαστικού κλάδου και της πληροφορικής. Επιπλέον, αν και η εγχώρια αγορά είναι ιδιαίτερα ρηχή και ευάλωτη με ότι συνεπάγεται αυτό για την εμφάνιση σημείων εγκλωβισμού, ο κίνδυνος παραμένει περιορισμένος.

Τεχνικά, η σταθεροποίηση πάνω από τις 950 μονάδες διατηρεί το «story» των 1.000 και των 1.150 μονάδων και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα με βάση την ισχυρή εικόνα που παρουσιάζει πλέον η αγορά (αυξημένοι τζίροι). Στηρίξεις εντοπίζονται στις 934 και 900, με τους δύο ΚΜΟ 200 στις 894 και 875 μονάδες. Επιπλέον, στο ημερήσιο chart ο τεχνικός ταλαντωτής σχετικής ισχύος (RSI) δίνει ένα σήμα διόρθωσης και υπό το δέλεαρ του profit taking, ενώ ανάλογα σημεία είχαν δοθεί τόσο στα τέλη Αυγούστου όσο και στις αρχές Νοεμβρίου. Ωστόσο, σε μια ευρύτερη επιθετική τάση της αγοράς μπορεί να παραταθεί το σενάριο ενός σύντομου pullback που από την άλλη μπορεί να φρεσκάρει εκ νέου την αγορά, δημιουργώντας σημεία εισόδου.

Από την άλλη, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κινείται ολοταχώς προς την ανοδική διάσπαση των 2.328 μονάδων, υψηλό σχεδόν δύο ετών, ενώ στηρίξεις εντοπίζονται στις 2.231, 2.177 και 2.160 μονάδες. Ιδιαίτερα σημαντική αποδεικνύεται η έντονη ανοδική κίνηση του ΟΤΕ από τις αρχές Δεκεμβρίου και μετά από ένα σφιχτό trade range από τα μέσα Οκτωβρίου έως τα τα τέλη Νοεμβρίου. Η μετοχή του ΟΤΕ έχει «σκαρφαλώσει» σε υψηλά Ιουνίου 2008 και μένει να φανεί αν οι long θα δοκιμάσουν μέχρι τα 17,80 ευρώ έχοντας και το «μαξιλάρι» της σταθερά υψηλής μερισματικής πολιτικής του ομίλου. Επιπλέον τίτλοι που είχαν πιεστεί ιδιαίτερα όπως αυτοί των διυλιστηρίων, αλλά και της Jumbo που είχε υστερήσει σε κίνηση, έδειξαν επίσης «αντανακλαστικά». Στην κίνηση της τελευταίας μάλιστα, που πλέον δίνει ξεκάθαρο long σήμα (ανοδική διάσπαση των ΚΜΟ 30, 60, 200 στο ημερήσιο chart, κρίσιμη η υπέρβαση των 14,83 ευρώ με ήπιο υπεραγορασμένο σήμα από τους ταλαντωτές) αρκετά οφείλονται στην ένταξη του Πόλυς Πολυκάρπου, με το «βλέμμα» στους ξένους θεσμικούς.

Τεχνικά, ο τραπεζικός δείκτης κινείται ολοταχώς προς τη διάσπαση της αντίστασης των 655 μονάδων, έχοντας αφήσει πίσω του τις 635 μονάδες που αποτελούν πλέον την πρώτη στήριξη και επόμενη στις 607 - 603 μονάδες, με τον απλό ΚΜΟ 200 στις 567 μονάδες. Καταλυτική θα είναι επίσης τόσο για τον κλάδο όσο και για την ευρύτερη πορεία της αγοράς τα όσα θα διατυπώσει ο οίκος Fitch αλλά και η γραμμή αξιολογήσεων που θα χαράξει για το 2022, με πιθανή πρώτη θετική κίνηση (εάν υπάρξει) σύμφωνα και με τις τελευταίες κινήσεις που καταγράφηκαν στα ομόλογα την αλλαγή του outlook σε θετικό. Αξίζει να σημειωθεί πως η ευρύτερη δυναμική της αγοράς δεν έδειξε να στηρίζεται στο «play» της αναβάθμισης από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, οπότε οποιοδήποτε «δώρο» προκύψει θα προσφέρει «καύσιμα» στην αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί η HSBC διατηρεί τη «bullish» θέση της για τις ελληνικές μετοχές

BofA: Στα top picks του τραπεζικού κλάδου για το 2022 Alpha Bank, Εθνική και Eurobank

MUST READ

Στις κορυφαίες επιλογές της HSBC η Eurobank - Γιατί «στρέφεται» και στην Πειραιώς

Όλες οι ειδήσεις

20:50

Μουντιάλ: Στα προημιτελικά η Ολλανδία

20:38

Ιράν: Η Τεχεράνη ξεκίνησε την κατασκευή νέου πυρηνικού εργοστασίου στη νοτιοδυτική επαρχία Χουζεστάν

20:20

Ερντογάν: Θα ολοκληρώσουμε οπωσδήποτε τον διάδρομο ασφαλείας των 30 χλμ στη Συρία

20:10

Έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για υποστήριξη των Σύρων προσφύγων και του Λιβάνου

19:56

Οικονόμου: Απέναντι σε αυτή την παρωδία η κυβέρνηση απαντά με τη θεσμική θωράκιση της λειτουργίας της ΕΥΠ

19:51

Κεφαλονιά: Νεκροί ανασύρθηκαν δυο άνδρες όταν το φορτηγό που επέβαιναν έπεσε σε γκρεμό

19:42

Βουλγαρία: Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε κατά 3,5% τον Νοέμβριο σε μηνιαία βάση

19:30

Μελόνι: Χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη στο μέτωπο του Νότου, χρειάζεται ευρωπαϊκή διαχείριση σε ό,τι αφορά τους επαναπατρισμούς

19:27

ΣΥΡΙΖΑ: Να απαντήσουν ο κ. Μητσοτάκης και η κα. Βλάχου αν ισχύει ότι ήταν υπό παρακολούθηση η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων

19:09

“Κιβωτός του Κόσμου”: Πέταξαν τον Πατέρα Αντώνιο παράνομα από το σπίτι του λέει ο δικηγόρος του

18:54

Reuters: Ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το επίπεδο παραγωγής πετρελαίου

18:16

Δόθηκε στην κυκλοφορία η μεσαία λωρίδα στην Κακιά Σκάλα

18:00

Ο ΥΕΘΑ για την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία

17:41

Πολιτική Προστασία: Σχεδιάζει αναβάθμιση του 112 και καταλόγους καταγραφής ατόμων με αναπηρία

17:24

Πεσκόφ: Η Ρωσία δεν θα δεχτεί ανώτατο όριο τιμής για το πετρέλαιο της

17:00

Τουρισμός: Ρίχνουν ρυθμούς οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις

16:50

Ιράν: Διακόσιοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα στις διαδηλώσεις

16:33

Τσίπρας: Να κάνουμε πράξη το σύνθημα του αναπηρικού κινήματος «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς»

16:18

Meteo:Τοπικές βροχές την Κυριακή στα δυτικά και λίγες ασθενείς στα κεντρικά και νότια

15:57

Στο Καζακστάν ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας 4 και 5 Δεκεμβρίου

15:46

Μητσοτάκης: Με μεγάλη χαρά υποδέχτηκα στην Αθήνα τους ηγέτες του ΕΛΚ

15:36

Bloomberg: Η Ρωσία καρπώθηκε ουκρανικά σιτηρά αξίας ενός δισ. δολαρίων

15:06

Γεωργαντας: Η ποιότητα των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα αποτελεί τη σημαντικότερη διαφήμιση της χώρας μας στο εξωτερικό

14:50

Απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών στην απόφαση του ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα διατάξεων για τους ΟΤΑ

14:33

Σημαντική αύξηση των εμφραγμάτων 2-4 μέρες ύστερα από μία μεγάλη σεισμική δόνηση

14:19

Κ. Λαζαράκης: Ο Έλληνας MW μιλάει για το ελληνικό κρασί και τον «Χάρτη των Γεύσεων»

14:15

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Αττική Οδό - Τραυματίστηκε ένας αστυνομικός

14:10

Σουηδία: Ένα μέλος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) απελάθηκε στην Τουρκία

13:59

Χάρι Στάιλς, Ντέιζι Ρίντλεϊ και Νίκολα Πελτζ Μπέκαμ τιμήθηκαν από την PETA

13:54

Ανδρουλάκης για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ: Έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε για μια ζωή με ίσα δικαιώματα