Χρηματιστήριο: Νέα οπισθοχώρηση με χαμηλό τζίρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Νέα οπισθοχώρηση με χαμηλό τζίρο
Απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος με το τζίρο να ξεπερνά οριακά τα 40 εκατ. ευρώ. Τα βλέμματα σε Fed σήμερα και αύριο σε ΕΚΤ.

Περιορισμένες πωλήσεις που με χαμηλό τζίρο μεγεθύνθηκαν εν μέσω απουσίας επενδυτικού ενδιαφέροντος ήταν τα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο.

Οι επενδυτές έδειξαν να αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τις αποφάσεις της Fed και της ΕΚΤ στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής, με τον Πάουελ να λαμβάνει πρώτος τα σκήπτρα των ανακοινώσεων.

Όπως σχολιάζει ο Thomas Costerg, ανώτερος οικονομολόγος στις ΗΠΑ της Pictet Wealth Management, ο μηνιαίος ρυθμός αγορών assets από τη Fed θα μπορούσε να μειωθεί κατά 23 δισ. δολάρια το μήνα έναντι 15 δισ. δολαρίων που είχε ανακοινωθεί προγενέστερα. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε τερματίσει το QE έως τον Απρίλιο του 2022, με την Pictet να αναμένει περαιτέρω επιτάχυνση του μειούμενου ρυθμού στις αρχές του 2022, έτσι ώστε οι αγορές ομολόγων να τερματιστούν τον Μάρτιο του 2022. Αξίζει να επισημανθεί πως ο πρόεδρος της Fed Τζέρομ Πάουελ, εμφανίστηκε πιο hawkish στην ομιλία του στο Κογκρέσο, εκφράζοντας μεγαλύτερη ανησυχία για την πιθανότητα ενός πιο επίμονου υψηλού πληθωρισμού το 2022.

Σύμφωνα με τον Costerg, η Fed αναμένεται να κινηθεί προς την κατεύθυνση προβολής ενός νέου σετ εκτιμήσεων με επίκεντρο την αυξανόμενη ανησυχία για τον επίμονο πληθωρισμό που θα μεταφράζεται σε μια νέα τροχιά αυξήσεων των επιτοκίων. Υπό αυτό το πρίσμα, η Pictet αναμένει από τη Fed να προβεί σε τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2022, με το γράφημα που θα παρουσιάσει η Fed να υποδεικνύει άλλες τρεις αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2023.

Από την άλλη, την Πέμπτη η ΕΚΤ αν και αναμένεται να κινηθεί πιο χαλαρά γύρω από το tapering και τα επιτόκια συγκριτικά με τη Fed, τα βλέμματα θα πέσουν στα προγράμματα στήριξης και στο μέλλον των ελληνικών ομολόγων αλλά και της ρευστότητας που αντλούν οι ελληνικές τράπεζες που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στη φθηνή ρευστότητα που τους παρέχει η ΕΚΤ μέσω του waiver και της τοποθέτησης ως collateral των ελληνικών ομολόγων σε αυτή.

Ωστόσο, οι αναλυτές της JP Morgan παραμένουν πεπεισμένοι ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να έχει παρουσία στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, είτε μέσω της συμπερίληψής τους στο πρόγραμμα μετά το PEPP (το βασικό σενάριο της JP Morgan), είτε δίνοντας μεγάλη έμφαση στις επανεπενδύσεις των ομολόγων του PEPP που λήγουν προς την Ελλάδα.

Αξίζει να επισημανθεί πως χθες ο αμερικανικός οίκος έθεσε νέες τιμές στόχους για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, έχοντας μια πλήρη εικόνα στο εννεάμηνο και βλέποντας πλέον τις προοπτικές που ανοίγονται για τον κλάδο ενόψει της νέας χρονιάς. Η βελτιωμένη θέση του οίκου βασίζεται στην αλλαγή επιπέδου και στο re-rating βάσει του κόστους ιδίων κεφαλαίων για την εξυγίανση των ισολογισμών από τα NPEs που αντικαθίστανται, μπαίνοντας προς το 2022, στη σταθερή οικοδόμηση των δεικτών ROE (απόδοση ιδίων κεφαλαίων) με βάση τα έσοδα από προμήθειες και τα κόστη.

Έτσι, στα της σημερινής συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,23% στις 883,36 μονάδες με τον τζίρο μόλις στα 40,86 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση κατά 0,35% στις 2.119 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά 0,84% στις 565,41 μονάδες.

Στις τράπεζες καταγράφηκαν μεικτά πρόσημα, με την ΕΤΕ να είναι οριακά υψηλότερα κατά 0,18% στα 2,83 ευρώ ενώ απώλειες κατέγραψαν η Eurobank στο -1,65% και στα 0,885 ευρώ, η Alpha Bank στο -0,95% και στα 1,0435 ευρώ και η Πειραιώς στο -0,23% και στα 1,307 ευρώ.

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκαν οι τίτλοι της Quest στο 2,24% και τα 17,36 ευρώ, της Lamda που έδειξε να επανακάμπτει με κέρδη 1,77% στα 6,90 ευρώ, με τις δεικτοβαρείς Coca Cola και ΟΤΕ να ακολουθούν ηπιότερα.

Αξίζει να σημειωθεί για τον ΟΤΕ, πως με μια σημαντική αύξηση των συνολικών επενδύσεων, οι οποίες θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, ο Όμιλος θα υλοποιήσει το δίκτυο σταθερής που θα καλύψει τις ψηφιακές ανάγκες της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες, φέρνοντας την οπτική ίνα (FTTH) σε 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις.

Το πλάνο του Ομίλου ΟΤΕ για το ψηφιακό μέλλον της χώρας ανακοίνωσαν στον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, ο CEO του Ομίλου Deutsche Telekom, κ. Tim Höttges, η επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη, κα Dominique Leroy, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, και η Νομική Σύμβουλος και Chief Officer Νομικών & Ρυθμιστικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ, κα Ειρήνη Νικολαΐδη, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Νέες βαριές απώλειες για τη μετοχή της Ελλάκτωρ, αλλά και για τη Jumbo. Κατοχύρωση κερδών σε ElvalHalcor και Τέρνα Ενεργειακή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider