Οπτικές Ίνες: Η συνάντηση Deutsche Telecom με Μητσοτάκη και Vodafone με Πιερρακάκη

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οπτικές Ίνες: Η συνάντηση Deutsche Telecom με Μητσοτάκη και Vodafone με Πιερρακάκη
Στόχος να καλυφθεί η υστέρηση που παρατηρείται στις συνδέσεις οπτικών ινών, ώστε η χώρα να κατακτήσει μια καλύτερη θέση στον ευρωπαϊκό δείκτη DESI και να ενισχύσει με τον τρόπο αυτό την ανταγωνιστικότητά της. 

Περίοδος εντατικών διεργασιών αποδεικνύεται η τρέχουσα, όσον αφορά την ενίσχυση των ευρυζωνικών συνδέσεων της χώρας, με το σύνολο των τηλεπικοινωνιακών παρόχων να αναπροσαρμόζουν την στρατηγική τους και να θέτουν φιλόδοξους στόχους για την συνέχεια. Επιδίωξη τόσο των παρόχων όσο και του αρμόδιου υπουργείου είναι να καλυφθεί η υστέρηση που παρατηρείται στις συνδέσεις οπτικών ινών, ώστε η χώρα να κατακτήσει μια καλύτερη θέση στον ευρωπαϊκό δείκτη DESI και να ενισχύσει με τον τρόπο αυτό την ανταγωνιστικότητά της.

Οι σχετικές επενδύσεις για οπτικές ίνες μέχρι το σπίτι αλλά και οι δυνατότητες αναβάθμιση των ταχυτήτων μεγάλου μέρους των πελατών του ΟΤΕ, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που έχει σήμερα το απόγευμα ο CEO της Deutsche Telekom Τ. Χέτγκες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Να θυμίσουμε ότι κατά την περσινή αντίστοιχη συνάντηση των δύο ανδρών, είχε ανακοινωθεί η ενεργοποίηση του 5G σε συγκεκριμένα σημεία της Αττικής, λίγες ημέρες μετά τον διαγωνισμό διάθεσης του σχετικού φάσματος. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες ο επικεφαλής του γερμανικού Ομίλου θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό το επενδυτικό πρόγραμμα που σχεδιάζει να υλοποιήσει ο όμιλος την τρέχουσα τετραετία για την ανάπτυξη δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων στη χώρα μας, το οποίο ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω από τα 2 δισ. που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής. Κάτι σχετικό είχε αναφέρει άλλωστε προ ημερών ο επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ κατά την συμμετοχή του στο συνέδριο Infocom. «Ο όμιλος ηγείται των σχετικών με τις συνδέσεις επενδύσεων, έχοντας επενδύσει πάνω από 5 δισ. ευρώ την τελευταία πενταετία. Το πρόγραμμα για την τρέχουσα τετραετία, το οποίο έχει εγκριθεί από τους μετόχους, φτάνει τα 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο αναζητούμε τρόπους για να μπορέσουμε να αυξήσουμε τις σχετικές επενδύσεις» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμάζ.

Συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης πραγματοποίησε χθες και ο Διευθυντής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομίλου Vodafone, Joakim Reiter. Συγκεκριμένα ο κ. Reiter ο οποίος συνοδευόταν από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Vodafone Ελλάδος, κ. Χάρη Μπρουμίδη, συναντήθηκε με τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, και τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι ευκαιρίες που ανοίγονται για την Ελλάδα από την καινοτομία και την ψηφιοποίηση που συντελείται με ταχύτατους ρυθμούς, αλλά και οι επενδύσεις που δρομολογεί ο Όμιλος την επόμενη τετραετία για ανάπτυξη υπηρεσιών και δικτύων νέας γενιάς σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες φτάνουν τα 600 εκατ. ευρώ. «Η δέσμευση του Ομίλου για την υποστήριξη της πορείας της χώρας προς μια ψηφιακή κοινωνία ίσων ευκαιριών και προόδου, που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω είναι σταθερή. Για το λόγο αυτό η εταιρεία έχει επενδύσει πάνω από €1,5 δισ. κατά την τελευταία δεκαετία» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Πέρα από την αύξηση των συνδέσεων μάλιστα τα στελέχη της Vodafone επικεντρώθηκαν και στην επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης και στους τρόπους με τους οποίους η Vodafone δύναται να ενισχύσει αυτήν την προσπάθεια σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας όπως η ψηφιοποίηση ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η εκπαίδευση, η υγεία, η ψηφιακή μετάβαση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και η συνδεσιμότητα απομακρυσμένων περιοχών της χώρας. Μάλιστα κατά την συνάντηση με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τονίστηκε η σημασία της συνδεσιμότητας και της ψηφιοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και κρίσεων που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή και την βιοποικιλότητα με τον κ. Reiter να παρουσιάζει σχετικές προηγμένες λύσεις που παρείχε ο Όμιλος Vodafone σε διάφορες χώρες.

Εν ευθέτω αναμένεται να ανακοινωθούν και οι στρατηγικές κινήσεις της Wind προς αυτή την κατεύθυνση, η οποία αυτή την περίοδο βρίσκεται εν αναμονή της εξαγοράς της από την μητρική της Nova, United. H ενίσχυση των σχετικών επενδύσεων ήταν άλλωστε και ο ένας από τους λόγους που η Wind προχώρησε πρόσφατα σε διάσπαση των δραστηριοτήτων της και στην σύσταση μιας νέας εταιρείας, αποκλειστικά για τις υποδομές των οπτικών ινών, ονόματι Hellenic OpenFiber. Όπως τόνιζαν παράγοντες της τηλεπικοινωνιακής αγοράς κατά την ανακοίνωση της δημιουργίας της νέας εταιρείας, στόχος της κίνησης είναι η δημιουργία ενός πιο ευέλικτου σχήματος για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς (NGA) και δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων (VHCN) αλλά και η περαιτέρω εκμετάλλευση των υπηρεσιών χονδρικής. Σύμφωνα με τους παρατηρητές της αγοράς μάλιστα, η κίνηση της Διάσπασης και της δημιουργίας της νέας εταιρείας, συντάσσεται και με την στροφή της χώρας από τον χαλκό στις οπτικές ίνες και δεν αναμένεται να επηρεάζει τη συμφωνία για την εξαγορά της Wind από τη United Group, δεδομένου ότι και η United έχει προχωρήσει στην σύσταση Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής εταιρείας στη χώρα μας, με την επωνυμία UGI Wholesale για τον συντονισμό των δραστηριοτήτων τηλεπικοινωνιών χονδρικής σε ολόκληρο τον Όμιλο.

Για μια θέση στον DESI

Η αύξηση της έντασης των επενδύσεων συντάσσεται με τις επιδιώξεις του αρμόδιου υπουργείου να βγει η χώρα από τη θέση του ουραγού στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε επίπεδο συνδεσιμότητας κι αναμένεται να συμβάλλουν και στην αποχαλκοποίηση του δικτύου της χώρας που αποτελεί ζητούμενο για την επόμενη ημέρα των τηλεπικοινωνιών.

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με την τελευταία αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η χώρα μας συνεχίζει να σκοράρει χαμηλά στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας του 2021, DESI, καταλαμβάνοντας την 25η θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Η χώρα μας συγκεντρώνει βαθμολογία 37,5 την ώρα που ο μέσος όρος της ΕΕ ανέρχεται στο 50,7%. Μάλιστα, ενώ υπάρχουν τομείς που καταγράφεται βελτίωση, αχίλλειος πτέρνα της παραμένει η διείσδυση των σταθερών ευρυζωνικών επικοινωνιών με ταχύτητα 100 Mbps - υπολογίζεται μόλις στο 3% την ώρα που ο μέσος όρος της ΕΕ φτάνει το 34% , ενώ στο 0,01% κινείται η διείσδυση ταχύτητας τουλάχιστον 1 Gbps από το 1,3% που κινείται αντίστοιχα ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Την υστέρηση αυτή επισφραγίζουν και οι τελευταίες αναφορές του ανεξάρτητου οργανισμού Ookla, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα κατατάσσεται στην 100η θέση με βάση την αποδοτικότητα των δικτύων σταθερής σε αντίθεση με την κινητή που οι επιδόσεις είναι πολύ καλύτερες (σ.σ στις κινητές επικοινωνίες η Ελλάδα κατατάσσεται στην 25η θέση).

Το πρόβλημα έχει επισημάνει και ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος κατά την πρόσφατη συμμετοχή του στο συνέδριο Infocom σημείωσε ότι από το σύνολο των 4,8 εκατ. γραμμών σήμερα οι 3,5 εκατ. παρέχουν ταχύτητες πάνω από 100 Mbps (με δίκτυο οπτικών ινών έως τις υπαίθριες καμπίνες) με μόνον το 13% των γραμμών να έχουν συνδεθεί με αυτές τις ταχύτητες. Αναφορικά με το δίκτυο οπτικών ινών μέχρι τα σπίτια (FTTH), ο υπουργός διαπίστωσε έλλειμμα 2 εκατ. συνδέσεων.

Σημειωτέον ότι με τις μέχρι σήμερα ανακοινωθείσες επενδύσεις του ΟΤΕ, τα δίκτυα οπτικών ινών του Ομίλου υπολογίζονται σε 500.000 σπίτια και στόχος είναι οι σχετικές συνδέσεις να φτάσουν το 1 εκατ. κατοικίες έως το τέλος του 2022. Από πλευράς της Vodafone η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών στη σταθερή έχει στόχο την κατασκευή 150.000 νέων γραμμών Fiber to the Home (FTTH) την επόμενη τριετία, επεκτείνοντας το Vodafone Giga Network σε νέες περιοχές που μέχρι σήμερα δεν διέθεταν υποδομές οπτικών ινών. Έτσι, στο τέλος του επενδυτικού προγράμματος, η Vodafone θα διαθέτει πάνω από 650.000 γραμμές νέας γενιάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανεβάζει ταχύτητα ο ψηφιακός μετασχηματισμός - Τσαμάζ, Μπρουμίδης, Ζαρκαλής, Γεωργιόπουλος για το μέλλον στις τηλεπικοινωνίες

Πιερρακάκης στον ΟΟΣΑ: «Στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να υπηρετούμε την ενδυνάμωση των πολιτών»

Νέα εταιρεία για τις οπτικές ίνες δημιουργεί η Wind - Οι στόχοι και πώς επηρεάζει την επικείμενη εξαγορά από την United

gazzetta
gazzetta reader insider insider