Διστακτικότητα στο Χρηματιστήριο εν αναμονή των αποφάσεων σε Fed - EKT

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διστακτικότητα στο Χρηματιστήριο εν αναμονή των αποφάσεων σε Fed - EKT
Ήπιες μεταβολές στο Χρηματιστήριο, εν αναμονή των αποφάσεων της Fed και της ΕΚΤ.

Νευρικότητα και αβεβαιότητα εν αναμονή των αποφάσεων της Fed και της ΕΚΤ στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που κυριαρχούν στους επενδυτικούς κύκλους, με το Χρηματιστήριο να προσπαθεί να ευθυγραμμιστεί με τις ευρωπαϊκές αγορές.

Σήμερα η Fed και ο Τζέρομ Πάουελ θα στείλουν το σήμα τους μέσω των εκτιμήσεών τους για τον πληθωρισμό, την αγορά εργασίας και φυσικά τα επιτόκια όπου αναμένονται μέχρι και δύο αυξήσεις εντός του 2022.

Από την άλλη, την Πέμπτη η ΕΚΤ αν και θα κινηθεί πιο χαλαρά γύρω από το tapering και τα επιτόκια συγκριτικά με τη Fed, τα βλέμματα θα πέσουν στα προγράμματα στήριξης και στο μέλλον των ελληνικών ομολόγων αλλά και της ρευστότητας που αντλούν οι ελληνικές τράπεζες που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στη φθηνή ρευστότητα που τους παρέχει η ΕΚΤ μέσω του waiver και της τοποθέτησης ως collateral των ελληνικών ομολόγων σε αυτή.

Ωστόσο, οι αναλυτές της JP Morgan παραμένουν πεπεισμένοι ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να έχει παρουσία στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, είτε μέσω της συμπερίληψής τους στο πρόγραμμα μετά το PEPP (το βασικό σενάριο της JP Morgan), είτε δίνοντας μεγάλη έμφαση στις επανεπενδύσεις των ομολόγων του PEPP που λήγουν προς την Ελλάδα.

Αξίζει να επισημανθεί πως χθες ο αμερικανικός οίκος έθεσε νέες τιμές στόχους για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, έχοντας μια πλήρη εικόνα στο εννεάμηνο και βλέποντας πλέον τις προοπτικές που ανοίγονται για τον κλάδο ενόψει της νέας χρονιάς. Η βελτιωμένη θέση του οίκου βασίζεται στην αλλαγή επιπέδου και στο re-rating βάσει του κόστους ιδίων κεφαλαίων για την εξυγίανση των ισολογισμών από τα NPEs που αντικαθίστανται, μπαίνοντας προς το 2022, στη σταθερή οικοδόμηση των δεικτών ROE (απόδοση ιδίων κεφαλαίων) με βάση τα έσοδα από προμήθειες και τα κόστη.

Έτσι, στα της αγοράς , ο ΓΔ υποχώρησε χθες κατά 0,29% και έκλεισε στις 885,40 μονάδες. Η μακροπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 869 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 869 μονάδες (ΚΜΟ 200) και σημείο αντίστασης οι 900 μονάδες.

Την Τετάρτη, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται οριακά κατά 0,15% στις 886,75 μονάδες με τον τζίρο στα 1,56 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει κινείται οριακά κατά +0,01% στις 2.127 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,08% στις 569,73 μονάδες.

Στις τράπεζες καταγράφονται μεικτά πρόσημα, με την ΕΤΕ να είναι οριακά χαμηλότερα στα 2,824 ευρώ ενώ υψηλότερα κινούνται η Eurobank στο +0,64% και στα 0,9058 ευρώ, με τις Alpha Bank και Πειραιώς να ακολουθούν με άνοδο 0,14% και 0,64% στα 1,055 ευρώ και 1,316 ευρώ.

Παράλληλα, ανοδικά κινούνται οι τίτλοι της Quest, της Lamda που επανακάμπτει και της Viohalco, ενώ ηπιότερα κινούνται οι δεικτοβαρείς ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Αξίζει να σημειωθεί για τον ΟΤΕ, πως με μια σημαντική αύξηση των συνολικών επενδύσεων, οι οποίες θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, ο Όμιλος θα υλοποιήσει το δίκτυο σταθερής που θα καλύψει τις ψηφιακές ανάγκες της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες, φέρνοντας την οπτική ίνα (FTTH) σε 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις.

Το πλάνο του Ομίλου ΟΤΕ για το ψηφιακό μέλλον της χώρας ανακοίνωσαν στον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, ο CEO του Ομίλου Deutsche Telekom, κ. Tim Höttges, η επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη, κα Dominique Leroy, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, και η Νομική Σύμβουλος και Chief Officer Νομικών & Ρυθμιστικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ, κα Ειρήνη Νικολαΐδη, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider