Άνοδος για το πετρέλαιο καθώς η Σαουδική Αραβία ανεβάζει τις τιμές πώλησης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοδος για το πετρέλαιο καθώς η Σαουδική Αραβία ανεβάζει τις τιμές πώλησης
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 67,66 δολάρια και το Brent στα 71,17 δολάρια.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από 1 δολάριο το βαρέλι τη Δευτέρα, αφού η Σαουδική Αραβία αύξησε τις τιμές πώλησης για την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ οι έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για την αναβίωση μιας πυρηνικής συμφωνίας φάνηκαν να οδηγούν σε αδιέξοδο.

Η Σαουδική Αραβία αύξησε τις τιμές του πετρελαίου για τους αγοραστές στην Ασία και τις ΗΠΑ, σηματοδοτώντας ότι βλέπει τη ζήτηση να παραμένει ισχυρή παρά την εξάπλωση της μετάλλαξης "Όμικρον".

Η κίνηση αυτή έρχεται μέρες αφότου ο ΟΠΕΚ+ με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία -- εξέπληξαν την αγορά με την απόφαση να ενισχύσουν την παραγωγή αργού.

Το Brent έχει καταγράψει πτώση κατά 15% από τα τέλη Νοεμβρίου, λίγο κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, μειώνοντας τα φετινά κέρδη στο 35%. Η πτώση οφείλεται κυρίως στην εμφάνιση της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού και στην προοπτική να διοχετευθούν περισσότερα βαρέλια στην αγορά από τον ΟΠΕΚ+ και σημαντικούς παραγωγούς όπως οι ΗΠΑ, που θέλουν να μειώσουν το εγχώριο κόστος καυσίμων.

Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο. Στέλνει περισσότερο από το 60% των αποστολών αργού στην Ασία, με την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ινδία να είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές.

Την Δευτέρα το πρωί (11:10 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 67,66 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 2,11% και το Brent στα 71,17 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 1,85%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider