Οι πέντε λέξεις που «σημάδεψαν» τις μετοχές το 2021 -Και ίσως το επαναλάβουν το 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι πέντε λέξεις που «σημάδεψαν» τις μετοχές το 2021 -Και ίσως το επαναλάβουν το 2022
Τέτοια εποχή πέρυσι, ο μέσος στρατηγικός αναλυτής ενδεχομένως να μην είχε προβλέψει ότι ο γενικός δείκτης με την καλύτερη απόδοση στον κόσμο θα ήταν της Μογγολίας ή ότι μια αλυσίδα κινηματογράφων θα πρόσφερε απόδοση περίπου 1.200%.

Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το μέλλον, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για χρηματιστηριακές αγορές.

Τέτοια εποχή πέρυσι, ο μέσος στρατηγικός αναλυτής ενδεχομένως να μην είχε προβλέψει ότι ο γενικός δείκτης με την καλύτερη απόδοση στον κόσμο θα ήταν της Μογγολίας ή ότι μια αλυσίδα κινηματογράφων θα πρόσφερε απόδοση περίπου 1.200%.

Και ενώ πολλοί αναλυτές είχαν προβλέψει την ανάκαμψη μετά τη βουτιά που «κληροδότησε» η πανδημία του κορονοϊού, λίγοι «είδαν» την ένταση του ράλι που ώθησε τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές μετοχές σε διαδοχικά επίπεδα-ρεκόρ ή τις προσφατες απώλειες που προκάλεσε η παραλλαγή Όμικρον. Ακόμη λιγότεροι περίμεναν την επιβράδυνση της ανάπτυξης της Κίνας ή την κρίση ρευστότητας που «γονάτισε» μεγάλες εταιρείες ακινήτων της χώρας.

Πολλά από όσα συνέβησαν στα χρηματιστήρια φέτος συνδέθηκαν με συγκεκριμένες συνθήκες: το 2021 ήταν το χειρότερο έτος να επενδύσει κανείς τα δολάριά του σε τουρκικές μετοχές, καθώς η παράδοξη προσέγγιση της χώρας απέναντι στον πληθωρισμό οδήγησε τη λίρα στα τάρταρα. Αντίθετα, ήταν η καλύτερη εποχή για όποιον αγαπά τις κορεατικές σειρές και αποφάσισε να επενδύσει στην Bucket Studio, η οποία ελέγχει μερίδιο στο πρακτορείο που εκπροσωπεί τον πρωταγωνιστή του Squid Game, Lee Jung Jae.

Αλλά πέρα από αυτούς τους συγκεκριμένους παράγοντες, υπήρξαν ευρύτερες τάσεις που καθόρισαν την πορεία των αγορών το τρέχον έτος. Και εάν οι προβλέψεις δεν πέσουν εντελώς έξω, ίσως πρέπει να δώσουμε σημασία σε κάποιες από αυτές και το 2022:

COVID-19

Οι εξελίξεις γύρω από την πανδημία είναι η βασική κινητήρια δύναμη των αγορών εδώ και σχεδόν 2 έτη, προκαλώντας κατάρρευση το 2020 και στη συνέχεια ένα εκρηκτικό ράλι που βρήκε στήριξη στα προγράμματα εμβολιασμών που επέτρεψαν το άνοιγμα των οικονομιών. Και τώρα, οι ανησυχίες για την παραλλαγή Όμικρον έχουν προκαλέσει νέα ρίγη στα ανά τον κόσμο χρηματιστήρια.

Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι ο ιός θα αποτελέσει δευτερεύον ζήτημα το επόμενο έτος, καθώς τα αντιικά χάπια που ετοιμάζουν η Pfizer και η Merck & Co. θα ενισχύσουν το οπλοστάσιο της ανθρωπότητας ενάντια στη θανατηφόρα μόλυνση. Αυτή η άποψη, που μοιράζεται η πλειοψηφία των αναλυτών, δεν έχει μεταβληθεί εξαιτίας των προειδοποιήσεων ότι το νέο στέλεχος μπορεί να μην ανταποκρίνεται στις υπάρχουσες θεραπείες.

Ωστόσο, αν υπάρχει κάτι που μας έχει διδάξει η πανδημία, είναι ότι άλλο πράγμα είναι η στρατηγική επένδυσης μετοχών και άλλο η επιδημιολογία. Και ακόμη κι αν ο ιός ενταχθεί στην καθημερινότητά μας, οι ξαφνικοί περιορισμοί για την απομόνωση όσων έχουν προσβληθεί «μετατρέπονται σε πιο επίμονη τροχοπέδη για την ανάπτυξη», λέει ο Romain Boscher, επικεφαλής επενδύσεων μετοχών της Fidelity International.

Ακόμα κι αν ο ιός εξαφανιζόταν από τις ζωές μας, αυτό πιθανότατα θα καθόριζε την κατεύθυνση του χρηματιστηρίου, καθώς δεν θα υπήρχαν περαιτέρω λόγοι για δημοσιονομικά και νομισματικά κίνητρα -- δύο από τους κύριους μοχλούς της φετεινής άφθονης ρευστότητας.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

Οι αγορές έστρεψαν φέτος το βλέμμα τους στις ολοένα και αυξανόμενες τιμές και εύλογα, αφού τα μεγάλα εταιρικά κέρδη απέδειξαν ότι οι εταιρείες μπορούν να μετακυλίσουν τα υψηλότερα κόστη σε έναν καταναλωτή που παραμένει πρόθυμος να ξοδέψει.

Εάν οι πληθωριστικές πιέσεις αμβλυνθούν τους επόμενους μήνες, μην περιμένετε ένα ράλι ανακούφισης, καθώς οι μετοχές το έχουν προεξοφλήσει.

Εάν οι πιέσεις στις τιμές επιμείνουν ή ακόμη και ενταθούν, τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν δύσκολα. Οι μετοχές αποτελούν μόνο σε έναν βαθμό μέσο αντιστάθμισης κατά του πληθωρισμού, με τις Oddo BHF, WallachBeth Capital και Lombard Odier να τον τοποθετούν στο 3% έως 5%. Σύμφωνα με τον Florian Ielpo, επικεφαλής μάκρο και multi asset της Lombard Odier, η παρατεταμένη αύξηση των τιμών πέραν του 4% θα διαβρώσει τα κέρδη και θα βλάψει τις μετοχές.

Ο υψηλός πληθωρισμός θα πίεζε επίσης τις κεντρικές τράπεζες να συσφίξουν την πολιτική, αυξάνοντας έτσι το κόστος δανεισμού για τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ιταλία, και εξαντλώντας τη ρευστότητα της αγοράς. Ο επικεφαλής της Federal Reserve, Jerome Powell, έριξε την πρώτη «μαχαιριά» την περασμένη εβδομάδα, προειδοποιώντας για την πιθανή ταχύτερη μείωση των αγορών ομολόγων

Ο Graham Secker της Morgan Stanley εκτιμά ότι ο αντίκτυπος από τυχόν περιορισμό των αγορών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων κινδύνων καθοδικής απόκλισης των προβλέψεων το επόμενο έτος, ενώ οι στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan Chase & Co. ξεχώρισαν τη hawkish στροφή των κεντρικών τραπεζών ως βασικό αρνητικό στοιχείο για τη bullish προοπτική τους.

Απανθρακοποίηση

Ένας λόγος που ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει δομικά υψηλότερος είναι η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, έναν στόχο για τον οποίον φέτος έχουν δεσμευτεί συλλογικά οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη- από τις ΗΠΑ έως την Ινδία.

Οι υψηλότερες τιμές του άνθρακα και οι περιβαλλοντικοί φόροι αυξάνουν το κόστος παραγωγής για τον βιομηχανικό κλάδο, ενώ οι χαμηλές επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα έχουν συμβάλει στην απότομη αύξηση του ενεργειακού κόστους, το οποίο απειλεί να μειώσει τον ρυθμό ανάπτυξης και να διαταράξει την παραγωγή.

Στον αντίποδα, οι διαχειριστές κεφαλαίων από την BlackRock έως τη Nuveen αναφέρουν ότι η απανθρακοποίηση δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες άνευ προηγουμένου. Δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε πιο μακριά από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα για σχετικά παραδείγματα: Η μετοχή της Tesla από την αρχή του περασμένου έτους έχει αυξηθεί περισσότερο από 1.000%, ενώ η χρηματιστηριακή αξία της Rivian εκτινάχθηκε προς στιγμή σε πάνω από 100 δισ. δολάρια, μετά το χρηματιστηριακό της ντεμπούτο τον προηγούμενο μήνα, παρόλο που οι πωλήσεις της εταιρείας είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες.

Επίσης, με το κόμμα των Πρασίνων να συμμετέχει στην κυβέρνηση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, μετοχές εταιριών που ποντάρουν στην απανθρακοποίηση ενδέχεται να ενισχυθούν μετά την φετινή τους πτώση, όπως για παράδειγμα αυτές των Siemens Gamesa Renewable Energy και Vestas Wind Systems.

METAVERSE

Η αλλαγή επωνυμίας της Facebook επέστησε την προσοχή σε έναν εκκολαπτόμενο χώρο οικονομικής δραστηριότητας εκτός του φυσικού κόσμου, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έως τις πλατφόρμες τυχερών παιχνιδιών.

Η εταιρεία κατασκευής chip Nvidia και η εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών Roblox είναι μόνο δύο από τις μετοχές που σημείωσαν άνοδο, σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη μετονομασία της εταιρείας που συνίδρυσε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ σε Meta Platforms Inc.

Το metaverse - οι ψηφιακοί κόσμοι όπου οι χρήστες μπορούν να συναναστρέφονται, να παίζουν παιχνίδια και να κάνουν επιχειρηματικές δραστηριότητες - είναι μια ευκαιρία πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Epic Games, Tim Sweeney.

Ήδη, ένα ψηφιακό μοντέλο μιας τσάντας Gucci, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε ένα σύμπαν πλατφόρμας gaming, μπορεί να κοστίσει περισσότερο από το φυσικό προϊόν. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι στον ανεπτυγμένο κόσμο περνούν πλέον περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο παρά αλληλεπιδρώντας σε φυσικούς χώρους, σύμφωνα με τη Morgan Stanley. Αν και η κίνηση επιταχύνθηκε λόγω της επιβεβλημένης παραμονής στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια και μπορεί να απογειωθεί πραγματικά όταν η Apple Inc. συμμετάσχει στο πάρτι.

ΚΙΝΑ

Το Πεκίνο «εξαπέλυσε» φέτος αιφνιδιαστικά μέτρα για τον περιορισμό των κερδών των τεχνολογικών κολοσσών και των εταιρειών διαδικτυακής εκπαίδευσης και επέβαλε περιορισμούς στον δανεισμό εταιρείων ανάπτυξης ακινήτων για να μειώσει την εξάρτησή τους από τα χρέη. Την ίδια στιγμή, οι τιμές παραγωγού κατέστησαν δύσκολο για τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν τα περιθώρια κέρδους, ενώ η απουσία σημαντικών μέτρων νομισματικής χαλάρωσης από την κεντρική τράπεζα τους τελευταίους μήνες έχει επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξης της χώρας.

Οι κινεζικές μετοχές στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ καταγράφουν μία από τις χειρότερες επιδόσεις φέτος, ενώ ο δείκτης Nasdaq Golden Dragon China έχει χάσει πάνω από το 50% της αξίας του από το υψηλό του Φεβρουαρίου. Ο δείκτης MSCI China έχει να καλύψει τη μεγαλύτερη απόσταση από το 2006 από τις παγκόσμιες μετοχές.

Ακόμη κι έτσι, πολλοί παγκόσμοι οργανισμοί δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις μετοχές της Κίνας.

Η BlackRock θεωρεί πως ο αντίκτυπος από τις ρυθμίσεις στο εξής θα αρχίσει να υποχωρεί και πως το νέο έτος τα μέτρα που λαμβάνονται υπέρ της οικονομίας θα επιδράσουν θετικά. Η BNP Paribas προβλέπει ότι το Πεκίνο θα προσαμρόσει τις πολιτικές του για τις εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων και θα στηρίξει τον ιδιωτικό τομέα.

«Θεωρούμε ότι το σωστό timing να τοποθετηθεί κάποιος είναι τώρα», δήλωσε η διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου της BlackRock Lucy Liu στις 23 Νοεμβρίου.

Η Goldman Sachs είναι bullish για τις επενδυτικές ευκαιρίες που συνδέονται με την εκστρατεία του Κινέζου Προέδρου Xi Jinping για μια «κοινή ευημερία», όπως αυτή στην ανανεώσιμη ενέργεια. Και η UBS Group εκτιμά πως οι αυστηρότερες ρυθμίσεις έχουν προεξοφληθεί, ενώ τα εταιρικά κέρδη και οι αποτιμήσεις θα βελτιωθούν.

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider