Πτώση 7% για το πετρέλαιο υπό τον φόβο νέας κλιμάκωσης της πανδημίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πτώση 7% για το πετρέλαιο υπό τον φόβο νέας κλιμάκωσης της πανδημίας
Οριακά πάνω από τα 74 δολάρια ανά βαρέλι το αμερικανικό αργό και λίγο άνω των 78 δολαρίων ανά βαρέλι το Brent.

Τελευταία ενημέρωση: 17:05

Σημαντική πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη καθώς η νέα παραλλαγή του κορονοϊού που εξαπλώνεται στη νότια Αφρική έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό ενώ οι επενδυτές δείχνουν δυσπιστία απέναντι στην αποτελεσματικότητα της έκτακτης απελευθέρωσης πετρελαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες μεγάλες καταναλώτριες χώρες.

Οι παγκόσμιες μετοχές και οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Παρασκευή καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν καταφύγιο σε πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.

«Η κατάσταση κλιμακώνεται ραγδαία στο μέτωπο του Covid», δήλωσε ο Jim Reid, στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank. Χθες, η νέα παραλλαγή του κορονοϊού «άρχιζε σιγά-σιγά να συγκεντρώνει την προσοχή, αλλά μέσα σε μια νύχτα άρχισε να κυριαρχεί στις αγορές», είπε.

Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προκειμένου να συζητηθεί τι σημαίνει για τα εμβόλια και τις θεραπείες η νέα παραλλαγή του κορονοϊού που εξαπλώνεται στη νότια Αφρική.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η παραλλαγή B.1.1.529 είναι πολύ χειρότερη από την Δέλτα που επικρατεί στην Ευρώπη, καθώς δεν είναι μόνο εξαιρετικά μεταδοτική λόγω ενός ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού τροποποιήσεων, αλλά μπορεί επίσης να διεισδύσει πιο εύκολα στην προστατευτική ασπίδα των εμβολίων.

Η Κομισιόν είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της μετάλλαξης Β.1.1.529, όπως ανέφερε επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η μετάλλαξη έχει μια «πολύ ασυνήθιστη συγκέντρωση» μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή μπορούν να την κάνουν να διαφύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν πιο μεταδοτική, λένε νοτιοαφρικανοί επιστήμονες.

Την Παρασκευή το απόγευμα (17:00 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 72,24 δολάρια καταγράφοντας πτώση 7,86% και το Brent στα 76,57 δολάρια καταγράφοντας πτώση 5,65%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συναγερμός για τη νέα μετάλλαξη στη Ν. Αφρική - Συνεδριάζει ο ΠΟΥ - Προς απαγόρευση ταξιδίων η ΕΕ

Πτώση για το πετρέλαιο παρά τους νέους φόβους για μείωση των αποθεμάτων

ΗΠΑ: Βγάζουν στην αγορά 32 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα Στρατηγικά Αποθέματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider