Πτώση για το πετρέλαιο παρά τους νέους φόβους για μείωση των αποθεμάτων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πτώση για το πετρέλαιο παρά τους νέους φόβους για μείωση των αποθεμάτων
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 77,94 δολάρια και το Brent στα 81,92 δολάρια.

Μικρή πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη το μεσημέρι καθώς οι επενδυτές αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα μιας απελευθέρωσης αποθεμάτων από την πλευρά των ΗΠΑ και της Κίνας.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Ενέργειας θα απελευθερώσει 50 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου (SPR) σε μια προσπάθεια να μειώσει τις υψηλές τιμές των καυσίμων, μια προσπάθεια την οποία θα "αγκάλιαζαν" και άλλες χώρες που καταναλώνουν πετρέλαιο όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Δημοκρατία της Κορέας και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράγοντες της αγοράς αμφισβητούν την επίδραση που θα έχει η απελευθέρωση των αμερικανικών αποθεμάτων ενώ αμφιβολίες υπάρχουν και για την επιρροή της Κίνας, η οποία δεν φέρεται τελικά να έχει λάβει τελική απόφαηση. «Η κινεζική πλευρά θα οργανώσει την απελευθέρωση αργού πετρελαίου από τα κρατικά αποθέματα σύμφωνα με τις πραγματικές της ανάγκες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, που επικαλείται το Reuters.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, βρίσκεται σε επικοινωνία τόσο με πετρελαιοπαραγωγούς όσο και με χώρες που καταναλώνουν πετρέλαιο, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει την πίεση των ΗΠΑ προς τους μεγάλους καταναλωτές πετρελαίου - συμπεριλαμβανομένης της Κίνας - να απελευθερώσουν αργό από τα αποθέματά τους σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης.

Παρά την ανακοίνωση της συντονισμένης απελευθέρωσης, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τρίτη το βράδυ και την Τετάρτη αλλά πλέον σταθεροποιούνται σημειώνοντας μικρή πτωτική τάση. Την Πέμπτη το μεσημέρι (13:01 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 77,94 δολάρια καταγράοφντας πτώση κατά 0,57% και το Brent στα 81,92 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 0,40%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider