Συνεχίζεται η κρίση ενέργειας στην Κίνα: Σε επίπεδο ρεκόρ οι τιμές άνθρακα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζεται η κρίση ενέργειας στην Κίνα: Σε επίπεδο ρεκόρ οι τιμές άνθρακα
Το ψυχρό κλίμα εξαπλώθηκε στη χώρα και οι μονάδες παραγωγής ενέργειας πασχίζουν να συγκεντρώσουν άνθρακα, οδηγώντας τις τιμές του καυσίμου σε ιστορικά υψηλά.

Η κρίση ενέργειας της Κίνας επιδεινώθηκε την Παρασκευή καθώς το ψυχρό κλίμα εξαπλώθηκε στη χώρα και οι μονάδες παραγωγής ενέργειας πασχίζουν να συγκεντρώσουν άνθρακα, οδηγώντας τις τιμές του καυσίμου σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα για σκοπούς θέρμανσης αναμένεται να εκτοξευτεί αυτή την εβδομάδα καθώς κατεβαίνουν ψυχρά κύματα αέρα από τη βόρεια κίνα. Η μετερεωλογική υπηρεσία προβλέπει ότι η μέση θερμοκρασία στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές ενδέχεται να υποχωρήσει έως και 16 βαθμούς κελσίου τις επόμενες 2-3 ημέρες.

Οι ελλείψεις άνθρακα, οι υψηλές τιμές καυσίμων και η καλπάζουσα βιομηχανική ζήτηση μετά την πανδημία έχουν επιφέρει ευρεία έλλειψη ενέργειας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η τιμή του συμβολαίου παραδόσεως Ιανουαρίου του του θερμικού άνθρακα Zhenghou ανήλθε στο επίπεδο-ρεκόρ των 1.669,40 γουάν ($259,42) ανά τόνο. Το συμβόλαιο έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 200% από τις αρχές του έτους.

Οι τρεις βορειοανατολικές επαρχίες Jilin, Heilongjiang και Liaoning -μεταξύ αυτών που επλήγησαν χειρότερα από τις ελλείψεις ενέργειας τον περασμένο μήν- και πολλές περιοχές στη βόρεια Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των Inner Mongolia και Gansu, ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν τη θέρμανση του χειμώνα η οποία τροφοδοτείται κατά κύριο λόγο από άνθρακα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider