Αρνητικό τέλος σε ένα «κόκκινο» Σεπτέμβριο για τις ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αρνητικό τέλος σε ένα «κόκκινο» Σεπτέμβριο για τις ευρωαγορές
Μηνιαία πτώση κοντά στο 3% για το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Ανησυχία για τον γερμανικό πληθωρισμό.

Με απώλειες ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αποθαρρύνονται από τα στοιχεία για την αύξηση του πληθωρισμού στη Γερμανία, ενώ στο αρνητικό κλίμα συμβάλει και το κλίμα νευρικότητας στην Wall Street.

Σημειώνεται πως σε μηνιαίο επίπεδο, το σύνολο των αγορών κατέγραψε απώλειες, οι οποίες κινήθηκαν κοντά στο 3% για το γερμανικό χρηματιστήριο στο σύνολο του Σεπτεμβρίου. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε 3,4% τον Σεπτέμβριο, γράφοντας μηνιαίες απώλειες για πρώτη φορά μετά από τον Φεβρουάριο.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης επανέφεραν τους προβληματισμούς για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ληφθούν σε επίπεδο ΕΕ για την αύξηση στις τιμές των προϊόντων.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Stoxx 600 υποχώρησε 0,05% στις 454.81 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 έπεσε 0,79% στις 4.048 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 απώλεσε 0,39% στις 7.080 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX διολίσθησε 0,68% στις 15.260 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 έχασε 0,62% στις 6.520 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έχασε 0,21% στις 25.683 μονάδες και ο IBEX 35 υποχώρησε 0,94% στις 8.796 μονάδες.

Μάκρο

Πάνω από το 4% αυξήθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Αναλυτικά, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 4,1% έναντι 3,9% τον Σεπτέμβριο του 2020 και αντί εκτίμησης για 4,2% των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Με ρυθμό 5,5% «έτρεξε» η βρετανική οικονομία στο β' τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με το α' τρίμηνο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Όπως επισημάνουν βρετανικά μέσα, πρόκειται για ένα ρυθμό υψηλότερο από το 4,8% που εκτιμούσαν αρχικώς οι αρχές. Αξίζει να σημειωθεί πως σε ετήσια βάση το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 23,6%.

Παράλληλα, ο γαλλικός πληθωρισμός επιτάχυνε τον Σεπτέμβριο, καθώς τα νοικοκυριά στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης βρέθηκαν αντιμέτωπα με αυξημένα κόστη ενέργειας και υπηρεσιών.

Οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 2,7% σε ετήσια βάση, ήτοι λίγο μικρότερη σε σχέση με το 2,8% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Ο πληθωρισμός που ανακοινώθηκε σήμερα είναι ο υψηλότερος από τον Δεκέμβριο του 2011.

Στο μέτωπο της αγοράς εργασίας, η ανεργία στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 7,5% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα η Eurostat, ενώ στην Γερμανία το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο τον Σεπτέμβριο στα επίπεδα του 5,5%.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έπεσε 0,21% στις 25.683 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έγραψε απώλειες 0,94% στις 8.796 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θετικό κλείσιμο για τις ευρωαγορές στο μέσο της εβδομάδας

gazzetta
gazzetta reader insider insider