Διεθνή
30-09-2021 | 10:17

Γαλλία: Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2011 ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο

Newsroom
Μοιράσου το
Γαλλία: Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2011 ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Επιτάχυνε ο γαλλικός πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο, καθώς τα νοικοκυριά στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης βρέθηκαν αντιμέτωπα με αυξημένα κόστη ενέργειας και υπηρεσιών.

Οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 2,7% σε ετήσια βάση, ήτοι λίγο μικρότερη σε σχέση με το 2,8% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Ο πληθωρισμός που ανακοινώθηκε σήμερα είναι ο υψηλότερος από τον Δεκέμβριο του 2011 και έρχεται λίγο πριν τα στοιχεία της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Ευρωζώνης που αναμένεται να παρουσιάσουν αντίστοιχη ραγδαία άνοδο. 

Οι ανά τον κόσμο κεντρικές τράπεζες έχουν υποβαθμίσει τη σημασία της πρόσφατης επιτάχυνσης του πληθωρισμού που καταγράφεται στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες. Η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε χθες πως ο ισχυρότερος πληθωρισμός είναι σε μεγάλο βαθμό παροδικός, κινούμενη στο ίδιο μήκος κύματος με τον Πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ ο οποίος είπε ότι θα τερματιστούν οι πιέσεις μιας οικονομίας που ανοίγει εκ νέου.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό λέγοντας πως, ενώ δεν μπορούμε να αρνηθούμε την ένταση σε κάποιες τιμές, το φαινόμενο είναι προσωρινό και συνδέεται με την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν δεσμευτεί να δαπανήσουν δισεκατομμύρια για να περιορίσουν τον αντίκτυπο από τις ολοένα και αυξανόμενες τιμές ενέργειας για τα φτωχότερα νοικοκυριά της ηπείρου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.