Αγορές | Ξένα Χρηματιστήρια
15-09-2021 | 10:47

Ήπια πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Newsroom
Μοιράσου το
Ήπια πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ήπια πτώση καταγράφουν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έπειτα από τα απογοητευτικά στοιχεία από την Κίνα για τις λιανικές πωλήσεις που πυροδότησαν ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη. 

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,23%, με τον κλάδο της λιανικής να καταγράφει πτώση 2%. 

Στη Γερμανία ο DAX καταγράφει απώλειες 0,13%, στη Γαλλία ο CAC 40 υποχωρεί 0,46%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει οριακά 0,08%. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει πτώση 0,23%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει απώλειες 0,8%.

Οι λιανικές πωλήσεις της Κίνας αυξήθηκαν κατά το απογοητευτικό ποσοστό του 2,5% τον Αύγουστο σε σχέση με έναν χρόνο πριν καθώς η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με το χειρότερο ξέσπασμα του κορονοϊού από την αρχική του εξάπλωση στις αρχές του 2020. Τα στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία της Κίνας υπολείπονταν σημαντικά σε σχέση με την αύξηση κατά 7% που είχαν προβλέψει οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters.

Παράλληλα, σε μακροοικονομικό επίπεδο, η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης τον Ιούλιο διαμορφώθηκε υψηλότερα των εκτιμήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η παραγωγή ενισχύθηκε κατά 1,5% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο και 7,7% σε ετήσια. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Reuters, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για άνοδο 0,6% και 6,3% αντίστοιχα.

Επιπλέον, στο υψηλότερο σημείο από το 2012, αυξήθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία, αλλά και στο υψηλότερο μηνιαίο επίπεδο εδώ και 24 χρόνια. Οι τιμές του καταναλωτή αυξήθηκαν, κατά 3,2% σε ετήσια βάση, μετά από άνοδο 2% τον Ιούλιο, στο υψηλότερο σημείο από το Μάρτιο του 2012, σύμφωνα με τα γραφεία της Στατιστικής Υπηρεσίας στη Βρετανία.

Στα επιχειρηματικά νέα, αύξηση μικρότερη των προσδοκιών εμφάνισαν το τρίμηνο Ιουνίου - Αυγούστου οι πωλήσεις της σουηδικής H&M, παραμένοντας κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.