Κέρδη στο Χρηματιστήριο - «Ράλι» για ΔΕΗ και τα «χαρτιά» του ομίλου Βιοχάλκο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κέρδη στο Χρηματιστήριο - «Ράλι» για ΔΕΗ και τα «χαρτιά» του ομίλου Βιοχάλκο
Άνοδος στο Χρηματιστήριο χωρίς ωστόσο να πείσει η εικόνα. Πάνω από τις 905 μονάδες η αγορά.

Σε ευθυγράμμιση με τις ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές ωστόσο να κρατούν χαμηλά τον πήχη μετά τις ανακοινώσεις από τη ΔΕΘ, που για την ώρα δεν έδωσε ρυθμό στην αγορά σε αντίθετη με το deal ΔΕΔΔΗΕ - Macquarie που οδήγησε τη ΔΕΗ σε «ράλι».

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 0,47% στις 905,37 μονάδες με τον τζίρο στα 62,76 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη 0,5% στις 2.179,06 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός ενισχύθηκε κατά 0,52% στις 566,90 μονάδες.

Τα πακέτα έφτασαν τα 7,76 εκατ. ευρώ, με πληθώρα σε Πειραιώς, Μυτιληναίο και Jumbo.

Από τις τράπεζες, η ΕΤΕ κινήθηκε οριακά πάνω από το μηδέν στο 0,04% στα 2,53 ευρώ, η Eurobank ενισχύθηκε κατά 0,60% στα 0,841 ευρώ, ενώ η Alpha Bank και η Τρ. Πειραιώς κατέγραψαν άνοδο κατά 0,87% και κατά 0,14% αντίστοιχα στα 1,16 ευρώ και στα 1,395 ευρώ.

Στα επιχειρηματικά νέα, την ικανοποίησή της για την οριστική επίλυση της υπόθεσης, η οποία εκκρεμούσε εδώ και πολλά χρόνια, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελληνική Δημοκρατία για την υπόθεση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του λιγνίτη. Επισημαίνεται η θετική διάσταση της συμφωνίας που αφορά (i) τη σύνδεση των τιμών διάθεσης των προθεσμιακών προϊόντων με τις τιμές που θα διαμορφώνονται από την Αγορά και (ii) τον περιορισμένο χρόνο διάθεσής τους.

Η μετοχή της ΔΕΗ σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο 6,06% στα 10,50 ευρώ με υψηλό όγκο συναλλαγών κάτι που ανέμεναν και οι αναλυτές, θέτοντας υψηλότερα την τιμή στόχο μετά το τίμημα που έλαβε στα 2,116 δισ. ευρώ για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Όπως επισήμανε η Axia, με βάση τα αποτελέσματα του 2020, τα EBITDA (χωρίς την προσφορά του ΔΕΔΔΗΕ) διαμορφώθηκαν στα 0,44 δισ. ευρώ, με δείκτη EV/EBITDA (αξία επιχείρησης προς κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) στο 2,5χ και μόχλευση μικρότερη του 1x. Έτσι, η Axia λαμβάνοντας μια αποτίμηση κοντά στο 5χ για τη ΔΕΗ χωρίς το ΔΕΔΔΗΕ (στο χαμηλότερο εύρος συγκριτικά με αντίστοιχες εταιρείες με το μ.ο να ξεπερνά το 8x), εκτιμά πως μπορεί να δημιουργηθεί ένα βραχυπρόθεσμο rerating, με ελάχιστη αφετηρία τα 4,5 - 5 ευρώ φέρνοντας τη μετοχή της ΔΕΗ στα επίπεδα των 14,9 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 50%. Σε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση ωστόσο, δηλαδή αποτιμώντας την ΔΕΗ (χωρίς το ΔΕΔΔΗΕ) στο 7x σε όρους EV/EBITDA, η Axia εκτιμά πως θα μπορούσε να επέλθει ένα rerating ξεκινώντας τουλάχιστον από τα 8,5 ευρώ/ανά μετοχή που θα φέρει τη μετοχή της ΔΕΗ στα 18,4 ευρώ με upside περίπου 85%, αναμένοντας παράλληλα ισχυρή ανοδική αντίδραση ήδη από το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης.

Έντονη ανοδική κίνηση προσέφερε και η Cenergy στο 4,10% αλλά και ElvalHalcor στο 2,27%, που αποτελούν τις δύο ισχυρές θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο που έκλεισε στο 3,07% και τα 4,70 ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκε και ο ΑΔΜΗΕ στο 1,38% και τα 2,565 ευρώ, με ΟΠΑΠ και Aegean και ΕΛΠΕ να ακολουθούν.

Διορθωτικές κινήσεις σε Ελλάκτωρ, ενώ συνεχίστηκε η πτώση για την Coca Cola στο 1,06% φτάνοντας πλέον στα 29 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider