Αγορές | Χρηματιστήριο
10-09-2021 | 17:46

ΧΑ: Κλείσιμο με κέρδη πάνω από τις 900 μονάδες

Newsroom
Μοιράσου το
ΧΑ: Κλείσιμο με κέρδη πάνω από τις 900 μονάδες
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Οριακή μεταβολή καταγράφηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να επιστρέφουν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις ειδικότερα σε τίτλους με προοπτικές και θεμελιώδη, μετά τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,21% στις 901,13 μονάδες στην ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 56,2 εκατ. ευρώ.

Η αλλαγή πλεύσης των κεντρικών τραπεζών σε ότι αφορά τα προγράμματα αγορών ομολόγων περιόρισε την ανοδική δυναμική των Αγορών και επέβαλε στάση αναμονής η οποία λόγω των χαμηλών συναλλακτικών δεδομένων ήταν πιο εμφατική στην εγχώρια αγορά.

Παρά την μετριοπαθή διατύπωση της στάσης της ΕΚΤ η διστακτικότητα ήταν εμφανής με αποτέλεσμα πολλά καλά νέα να περάσουν σχεδόν απαρατήρητα.

Αφενός από το μέτωπο των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών η αύξηση του ΑΕΠ του β’ τριμήνου δεν έτυχε ενδεχομένως της υποδοχής που υπό άλλες συνθήκες θα είχε αφετέρου τα εταιρικά αποτελέσματα των ΟΠΑΠ, Σαράντη, Πλαστικών Θράκης και Quest κινήθηκαν κάτω από το ραντάρ της Αγοράς.

Μέσα σε όλα και το υψηλό τίμημα για την ΔΕΠΑ δεν είχε το κατάλληλο άκουσμα - αν και εδώ θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι η διαδικασία έχει ακόμα ένα βήμα για να θεωρηθεί ολοκληρωμένη η συναλλαγή- ενώ οι τέσσερις ενδιαφερόμενοι για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ μπορεί θα σημαίνει ότι θα κινηθούν πιο ανταγωνιστικά στην υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

Καλά νέα για μια ακόμα εβδομάδα από το μέτωπο του τουρισμού με την Aegean να δίνει μια πολύ ισχυρή εικόνα επιβατικής κίνησης για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, την Autohellas να ανακοινώνει λειτουργικά αποτελέσματα εξαμήνου υψηλότερα από το 2019 και το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος να ανακοινώνει αφίξεις Αυγούστου 75% υψηλότερα από τον Αύγουστο του 2020. Η έλλειψη αντανακλαστικών ενδεχομένως αποδίδεται στις επιφυλάξεις που διατυπώνονται για το πως θα λειτουργήσει η οικονομία με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Παρά το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει, το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί ένα κρίσιμο τεστ για την διαχείριση της καθημερινότητας και φυσικά την οικονομική δραστηριότητα καθώς οι σχολικές αίθουσες σε συνδυασμό με τις χειμερινές θερμοκρασίες μπορούν να αποτελέσουν μια σοβαρή πηγή διάδοσης του ιού.

Το καλοκαίρι φάνηκε ότι τα θανατηφόρα κρούσματα και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ μειώνονται, όχι όμως και η ταχύτητα διάδοσης. Αν τελικώς τα κρούσματα μείνουν σε ένα διαχειρίσιμο επίπεδο η προοπτική για το υπόλοιπο της χρονιάς θα παραμείνει αισιόδοξη.

Τα καλά νέα δεν έχουν απαξιωθεί, έχουν μπει ωστόσο σε μια αναμονή και θα επανεξεταστούν αν όλα κυλήσουν χωρίς να υπάρξει πίεση στο σύστημα Υγείας. Σε αυτό το μεγάλο «αν» συνοψίζεται κυρίως η στάση αναμονής της Αγοράς.

H υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 900 μονάδες έστω και προσωρινά ξαναέβαλε σε περιπέτειες την ανοδική τάση.

Από την Τετάρτη ο MACD έχει επιστρέψει σε θέση πώλησης ενώ την Πέμπτη ο γρήγορος κινητός μέσος των 30 ημερών προσχώρησε με την σειρά του στο στρατόπεδο των πωλητών. Ακόμα δεν μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης αφού το οχυρό των 880 μονάδων παραμένει στην θέση του, σίγουρα όμως η γρήγορη ανάλωση της άνεσης των 30 μονάδων από τα πρόσφατα υψηλά έδειξε ότι η Αγορά ίσως δεν ήταν έτοιμη συναλλακτικά για να κάνει το επόμενο βήμα υπέρβασης και να επιδιώξει την κατάκτηση των 950 μονάδων.

Ως εκ τούτου η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι ο Γενικός Δείκτης παραμένει εντός του εύρους διακύμανσης από τις αρχές Απριλίου. Ενδεχομένως να είμαστε κοντά στην επανάληψη του φαινομένου που έλαβε χώρα τον Μάιο: αργές και πλάγιες διακυμάνσεις σε στενό εύρος με όριο ασφαλείας τις 880 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.