Σε πολυετή υψηλά η τιμή του αλουμινίου - Ανησυχία για το πραξικόπημα στη Γουινέα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε πολυετή υψηλά η τιμή του αλουμινίου - Ανησυχία για το πραξικόπημα στη Γουινέα
Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας ανήλθε η τιμή του αλουμινίου, καθώς η πολιτική αναταραχή στη Γουινέα τροφοδότησε τις ανησυχίες για την πρώτη ύλη.

Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας ανήλθε η τιμή του αλουμινίου, καθώς η πολιτική αναταραχή στη Γουινέα τροφοδότησε τις ανησυχίες για την πρώτη ύλη. Μέλη των Ειδικών Δυνάμεων της Γουινέας φέρονται να ανέτρεψαν τον πρόεδρο Άλφα Κοντέ και κατέλυσαν το Σύνταγμα και τους θεσμούς.

Ως αποτέλεσμα, η τιμή του αλουμινίου επηρεάστηκε, με την τιμή στο Λονδίνο να φτάνει σε υψηλό 10 ετών και τα futures στην Κίνα να ενισχύονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006, καθώς η πολιτική αστάθεια αυξάνει την πιθανότητα διακοπής των αποστολών βωξίτη από τον βασικό παγκόσμιο προμηθευτή. Ειδικότερα, η τιμή στο Λονδίνο ενισχύθηκε έως και 1,8% στα 2.775,50 δολάρια ο τόνος, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2011, ενώ στην Κίνα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σημείωσαν άνοδο 3,4%, το υψηλότερο από το 2006.

Φέτος, η τιμή του αλουμινίου έχει αυξηθεί κατά 40% στο Λονδίνο, καθώς τα μέτρα στήριξης ανά τον κόσμο ενίσχυσαν τη ζήτηση, την ώρα που τα μεταλλουργεία στην Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα - παραγωγό, προσπαθούσαν να διατηρήσουν την παραγωγή και το Πεκίνο επεδίωκε να περιορίσει τις εκπομπές άνθρακα στη χώρα.

Σημειώνεται πως ο βωξίτης είναι η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την παρασκευή αλουμίνας, η οποία μετατρέπεται περαιτέρω σε αλουμίνιο, ενώ η Γουινέα αντιπροσωπεύει πάνω από το μισό του συνόλου των κινεζικών εισαγωγών.

«Οι επενδυτές ανησυχούν δεδομένου ότι η Κίνα αγοράζει ένα μεγάλο κομμάτι βωξίτη από τη Γουινέα», αν και δεν έχουν υπάρξει ακόμη αναφορές για διαταραχές και η έκταση των επιπτώσεων θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της κατάστασης, δήλωσε ο Xiong Hui, επικεφαλής αναλυτής της Antaike Information Development Co. στο Πεκίνο.

Το αλουμίνιο, που χρησιμοποιείται σε ανταλλακτικά αυτοκινήτων έως και κουτάκια αναψυκτικών και οικιακές συσκευές, έπειτα από τις δυσκολίες στην αρχή της πανδημίας, απολαμβάνει πλέον μια ισχυρή αναζωπύρωση καθώς η ζήτηση των καταναλωτών και η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτουν. Εξάλλου, μακροπρόθεσμα, το μέταλλο πρόκειται να επωφεληθεί από τη χρήση του σε ηλεκτρικά οχήματα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γουινέα: Μέλη των Ειδικών Δυνάμεων φέρονται να ανέτρεψαν τον πρόεδρο - Οι ΗΠΑ καταδικάζουν το πραξικόπημα

Σε υψηλό 10 ετών η τιμή του αλουμινίου, λόγω των ελέγχων στην Κίνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider