«Κοκτέιλ» ανησυχιών έφερε απώλειες στην Wall Street - Η προσοχή σε Fed και Αφγανιστάν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κοκτέιλ» ανησυχιών έφερε απώλειες στην Wall Street - Η προσοχή σε Fed και Αφγανιστάν
Τριψήφιες απώλειες για τον Dow Jones στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Η προσοχή των επενδυτών στον Πάουελ.

Με απώλειες έκλεισαν την προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι δείκτες της Wall Street, με ένα «κοκτέιλ» ανησυχιών για τη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή να απομακρύνει τους επενδυτές από τα ταμπλό του αμερικανικού χρηματιστήριου, βάζοντας τέλος στο πενθήμερο σερί ανόδου και απομακρύνοντας τους δείκτες από τα ιστορικά υψηλά τους.

Οι προβολείς του ενδιαφέροντος στρέφονται στην ομιλία του επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, στο ετήσιο τραπεζικό συνέδριο του Jackson Hole, για τις επόμενες κινήσεις της Fed στο μέτωπο των επιτοκίων και των υποστηρικτικών μέτρων για την αμερικανική οικονομία.

Νωρίτερα την Πέμπτη, κορυφαία στελέχη της Fed υπογράμμισαν τη θέληση τους για άμεσο περιορισμό των υποστηρικτικών μέτρων της τράπεζας, καθώς διακρίνουν σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας εν μέσω της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Εξάλλου, οι πολύνεκρες επιθέσεις στην Καμπούλ του Αφγανιστάν εντείνουν τους προβληματισμούς για τις επόμενες κινήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη χώρα.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones έχασε 0,54% ή 192,38 μονάδες στις 35.213 μονάδες.

Ο S&P 500 υποχώρησε 0,59% ή 26,38 μονάδες στις 4.469 μονάδες.

Ο Nasdaq διολίσθησε 0,64% ή 96,1 μονάδες στις 14.945 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Η Ford ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει εκ νέου στη μερική αναστολή παραγωγής των ιδιαίτερα δημοφιλών τζιπ της, F-150, λόγω της παγκόσμιας έλλειψης στη διάθεση ηλεκτρονικών μικροτσίπ, που έχει πλήξει ιδιαίτερα την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Ένα από τα κορυφαία στελέχη της Facebook, η Κέιτ Ρουτς, αφήνει τη θέση της στο δημοφιλέστερο social media του κόσμου για χάρη της Coinbase, δείχνοντας τη δυναμική για την προσέλκυση ηγετικών στελεχών των μεγάλων τεχνολογικών επιχειρήσεων στην αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Η General Motors ζήτησε υποχρεωτικά από όλους τους υπαλλήλους της στις ΗΠΑ την αποστολή ενημερωτικού mail στο οποίο θα ενημερώνουν τη διοίκηση της αυτοκινητοβιομηχανίας για το εάν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

Εμπορεύματα

Με μικρές απώλειες ολοκλήρωσαν την προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι τιμές του πετρελαίου, δίνοντας τέλος στο σερί των τριών συνεχόμενων ημερών, ενώ σε πολυετές υψηλό κινήθηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ.

Με ήπια άνοδο ολοκλήρωσε την προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ο χρυσός, με το πολύτιμο μέταλλο να ανακάμπτει μετά από τις χθεσινές απώλειες και να επανέρχεται κοντά στην περιοχή των 1.800 δολαρίων ανά ουγγιά.

Μάκρο

Οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, εμφάνισαν αύξηση για πρώτη φορά έπειτα από πέντε εβδομάδες, στα τέλη Αυγούστου ωστόσο διατηρήθηκαν σε χαμηλό επίπεδο. Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 4.000 στις 353.000 για την εβδομάδα έως τις 21 Αυγούστου, ενώ οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για 350.000 αιτήσεις.

Παράλληλα, με ρυθμό 6,6% αναπτύχθηκε η οικονομία των ΗΠΑ για το β' τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τη δεύτερη μέτρηση για το ΑΕΠ της χώρας που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Ειδικότερα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ «έτρεξε» με ρυθμό 6,6% από 6,5% στην αρχική μέτρηση, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 6,7%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fed: Ο Κάπλαν ζητά να ξεκινήσει το tapering από τον Σεπτέμβριο

Μπούλαρντ (Fed): Υπάρχει σύγκλιση για το τέλος των υποστηρικτικών μέτρων της τράπεζας

gazzetta
gazzetta reader insider insider