Εκρήξεις στην Καμπούλ: Φόβοι για εκατόμβη νεκρών - Τουλάχιστον 12 Αμερικανοί μεταξύ των θυμάτων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκρήξεις στην Καμπούλ: Φόβοι για εκατόμβη νεκρών - Τουλάχιστον 12 Αμερικανοί μεταξύ των θυμάτων
Υπερβαίνουν τους 60 οι νεκροί από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Πάνω από 150 οι τραυματίες. Οι ΗΠΑ «θα λάβουν μέτρα» για το ISIS, υπογράμμισε το Πεντάγωνο.

Σε άνω των 60 υπολογίζονται οι νεκροί από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν την Πέμπτη στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, με τις χώρες της Δύσης και τους Ταλιμπάν που έχουν την εξουσία στην ασιατική χώρα να κάνουν λόγο για τρομοκρατικό χτύπημα.

Σύμφωνα με τις αφγανικές αρχές, οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 150, με πολλούς από αυτούς να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, εντείνοντας τις ανησυχίες για περαιτέρω αύξηση της λίστας των νεκρών.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως μεταξύ των θυμάτων είναι 12 Αμερικανοί στρατιώτες, με 15 ακόμα να έχουν τραυματιστεί.

Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Κένεθ ΜκΚένζι, δήλωσε ότι 2 βομβιστές αυτοκτονίας συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), προσθέτοντας πως αναμένει ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις του ISIS θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες. Ο ίδιος τόνισε πως οι ΗΠΑ «θα λάβουν μέτρα για αυτούς που ευθύνονται» για τις σημερινές επιθέσεις.

Οι τρομοκράτες του ISIS ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, με ανάρτηση στον λογαριασμό της εξτρεμιστικής, τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Telegram.

Σημειώνεται πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι σε επαφή με περίπου 1.000 Αμερικανούς που παραμένουν στο Αφγανιστάν και πάνω από τα δύο τρίτα αυτών δήλωσαν στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ότι δρομολογούν την αποχώρησή τους από τη χώρα.

«Πιστεύουμε ότι πολλά, αν όχι τα περισσότερα από αυτά τα άτομα είναι σχεδόν ή ήδη εκτός χώρας», τόνισε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε μια ανακοίνωση.

«Και, γνωρίζουμε ότι δεκάδες άλλοι δεν επιθυμούν να φύγουν από το Αφγανιστάν για διάφορους λόγους».

Από την πλευρά του, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει σε ταξιδιωτική οδηγία του πως «η κατάσταση όσον αφορά την ασφάλεια στο Αφγανιστάν παραμένει εξαιρετικά ρευστή. Υπάρχει μια συνεχιζόμενη και μεγάλη απειλή τρομοκρατικής επίθεσης. Μην ταξιδεύετε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι».

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ μίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Άντονι Μπλίνκεν και του εξέφρασε τα συλλυπητήρια της βρετανικής κυβέρνησης για τον θάνατο Αμερικανών στρατιωτών στην Καμπούλ.

«Πλήρωσαν την υπέρτατη θυσία ενώ βοηθούσαν άλλους να φτάσουν στην ασφάλεια. Θέλω επίσης να εκφράσω συλλυπητήρια στις οικογένειες όλων των Αφγανών που σκοτώθηκαν η τραυματίστηκαν. Είναι τραγικό που ενώ αναζητούσαν την ασφάλεια υπέφεραν στα χέρια των τρομοκρατών»,

Επικοινωνία Μπάιντεν με Μπένετ

Για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν θα συζητήσουν αύριο, Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ.

Η επικοινωνία των δύο ηγετών ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, αλλά αναβλήθηκε λόγω των πολύνεκρων εκρήξεων που σημειώθηκαν νωρίτερα στην Καμπούλ.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν την Δευτέρα, με τη συμμετοχή των διπλωματικών αντιπροσώπων της Βρετανίας, της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ρωσίας, δηλαδή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας που διαθέτουν δικαίωμα βέτο, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Οι Ταλιμπάν καταδικάζουν τις επιθέσεις

Οι Ταλιμπάν «καταδικάζουν κατηγορηματικά» τις φονικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σήμερα κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανέφερε ένας εκπρόσωπός τους, επισημαίνοντας παράλληλα ότι έγιναν σε μια ζώνη, την ευθύνη για την οποία έχει ο αμερικανικός στρατός.

«Το Ισλαμικό Εμιράτο καταδικάζει κατηγορηματικά τις βομβιστικές επιθέσεις που στοχοθέτησαν πολίτες στο αεροδρόμιο», έγραψε στο Twitter ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ. «Η έκρηξη έγινε σε μια ζώνη όπου οι αμερικανικές δυνάμεις είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια», πρόσθεσε.

Άλλο στέλεχος των Ταλιμπάν, μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Haberturk, είπε ότι η επίθεση στο αεροδρόμιο ήταν μια τρομοκρατική ενέργεια που θα πρέπει να καταδικαστεί από όλον τον κόσμο. Υποστήριξε επίσης ότι για το γεγονός αυτό ευθύνεται η παρουσία ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

«Φέρει τη σφραγίδα» του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν

Το αμερικανικό Fox News μετέδωσε ότι υπήρξαν και πυροβολισμοί ενώ αποδίδει την έκρηξη σε επίθεση αυτοκτονίας, με το Politico να αναφέρει πως πρόκειται για βομβιστή αυτοκτονίας του ISIS.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters, Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K) ευθύνεται για την επίθεση, ενώ μια δεύτερη, αμερικανική κυβερνητική πηγή, που γνωρίζει τις δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών, είπε ότι μολονότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ερευνά ακόμη το θέμα, η επίθεση αυτή φέρει «τη σφραγίδα» της δράσης του ISIS-K.

Τι είναι το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν

Το Ισλαμικό Κράτος της Επαρχίας Χορασάν (ISIS-K ή ISKP) έχει αναλάβει την ευθύνη για ορισμένες από τις αιματηρότερες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο Αφγανιστάν. Στοχοθετεί κυρίως μουσουλμάνους που θεωρεί αιρετικούς, ιδίως τους σιίτες. Τον Αύγουστο του 2019 εξαπέλυσε επίθεση σε έναν σιιτικό γάμο στην Καμπούλ, σκοτώνοντας 91 ανθρώπους. Μολονότι το ISIS-K και οι Ταλιμπάν είναι και οι δύο σουνιτικές, ισλαμιστικές οργανώσεις, οι σχέσεις μεταξύ τους είναι ανταγωνιστικές και αμοιβαία εχθρικές.

Νωρίτερα σήμερα, αναλυτές στον τομέα της ασφάλειας επισήμαναν ότι η δραστηριότητα του ISIS-K διακόπηκε απότομα εδώ και 12 ημέρες, ένδειξη ότι προετοίμαζε κάποια μεγάλη επιχείρηση, όπως βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Η προειδοποίηση αυτή ωστόσο δεν απέτρεψε πολλούς Αφγανούς που συνέχισαν να συρρέουν στο αεροδρόμιο για να καταφέρουν να επιβιβαστούν σε κάποιο αεροπλάνο. «Θα περιμένω μέχρι να κλείσει το αεροδρόμιο», είπε νωρίτερα ένας άνδρας που δήλωσε ότι ονομάζεται Χαμίντ και ότι εργαζόταν για κάποιο υπουργείο πριν να καταλάβουν την Καμπούλ οι Ταλιμπάν. «Θα δώσουν τη δουλειά μας στους δικούς τους. Πώς θα φροντίσω την οικογένειά μου;» διερωτήθηκε, καθώς δεν τον καθησύχασε η διαβεβαίωση των Ταλιμπάν ότι οι πολίτες δεν έχουν να φοβούνται τίποτα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πεντάγωνο: «Αρκετοί» Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στην Καμπούλ

Η Μέρκελ καταδικάζει την επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

gazzetta
gazzetta reader insider insider