Bitcoin ή Χρυσός: Τι προτείνει ο Ρέι Ντάλιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bitcoin ή Χρυσός: Τι προτείνει ο Ρέι Ντάλιο
Μπάρες χρυσού και Bitcoin
Στο μυαλό του Ρέι Ντάλιο, υπάρχει μια «λογική πιθανότητα» πως το bitcoin θα μπορούσε να τεθεί εκτός νόμου κάποια στιγμή...

Για τον Ρέι Ντάλιο, το bitcoin είναι σαν μία ψηφιακή εκδοχή του χρυσού, όμως μία πρόσφατη συνέντευξη του κάνει σαφές πως ένα από τα δύο βρίσκεται υψηλότερα στην προτίμηση του.

«Αν μου έβαζες ένα όπλο στο κεφάλι και μου έλεγες ότι μπορώ να έχω μόνο ένα, τότε θα διάλεγα τον χρυσό» δηλώνει χαρακτηριστικά ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής μιλώντας στο CNBC Make It.

Παρά το γεγονός πως ο Ντάλιο εφιστούσε την προσοχή - επι χρόνια - για τους κινδύνους των κρυπτονομισμάτων, το Μάιο αποκάλυψε πως ο ίδιος διαθέτει bitcoin στο χαρτοφυλάκιο του. Αν και δεν έχει κανει γνωστή την αξία τους, έχει δηλώσει πως είναι πολύ λίγα και πως το έκανε γιατί ήθελε «ποικιλία».

Η στάση του υπέρ του χρυσού είναι γνωστή εδώ και καιρό. Το 2019 είχε γράψει στο LinkedIn πως η προσθήκη χρυσού μπορεί να βοήθήσει στην εξισορρόπηση του χαρτοφυλακίου καθώς το πολύτιμο μέταλλο είναι ικανό, από τη μία να «μειώσει το ρίσκο» της επένδυσης και από την άλλη να «ενισχύσει» την επιστροφή κερδών, σύμφωνα με τον Ντάλιο.

Διεθνώς, οι κεντρικές τράπεζες κατέχουν περισσότερο από 35.000 μετρικούς τόνους χρυσού, περίπου το ένα πέμπτο από όλο τον χρυσό που έχει εξορυχθεί, αναφέρει το Reuters. Παραδοσικά, οι κεντρικές τράπεζες επενδύουν σε χρυσό για να διαφοροποιήσουν τα αποθέματα τους. Και αφού ο χρυσός είναι ένα πεπερασμένο υλικό αγαθό, είναι ένα φυσικό αντιστάθμισμα κατά του πληθωρισμού.

Το bitcoin μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως όπλο κατά του πληθωρισμού, όπως έχει δηλώσει ο Ντάλιο σε παλαιότερη συνέντευξη του, όμως και πάλι θα διάλεγε τον χρυσό, δεδομένου ότι μπορεί να μετατραπεί σε χρήμα σε μία σχετικά παρόμοια τιμή, με την αρχική τιμή αγορά του.

Με άλλα λόγια, η μεταβλητότητα του bitcoin είναι λόγος ανησυχίας για τον Ντάλιο. Και δεν είναι ο μοναδικός.

Φόβοι για ακραία «ρύθμιση»

Στο μυαλό του Ρέι Ντάλιο, υπάρχει μια «λογική πιθανότητα» πως το bitcoin θα μπορούσε να τεθεί εκτός νόμου κάποια στιγμή, από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ. Το παράδειγμα που δίνει είναι σχεδόν ενός αιώνα, όμως δεν είναι αρκετά... παλιό για να πάψει να είναι «πιθανό».

Συγκεκριμένα, το 1934 ο αμερικανός πρόεδρος Φράνκλιν Ντ, Ρούσβελτ υπέγραψε το 'Gold Reserve Act', μεταφέροντας τους τίτλους ιδιοκτησίας όλου του χρυσού που κατείχαν ιδιώτες στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Εκείνη την περίοδο, ο Ρούζβελτ υποτίμησε της αξία του δολαρίου, με την ελπίδα πως θα ενισχύσει την οικονομία της χώρας, η οποία προσπαθούσε να συνέλθει από την παγκόσμια οικονομική ύφεση του 1929. Με την ίδια λογική, κάθε μεγάλη αρνητική πορεία ή σημαντική άνοδος του πληθωρισμού θα μπορούσε να φέρει παρόμοιες ενέργειες στο bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, από οποσπονδιακές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα, οι δηλώσεις του Τζέρομ Πάουελ, προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, δείχνουν μια υποτιμητική στάση κατά των κρυπτονομισμάτων, χαρακτηρίζοντας τα «οχήματα κερδοσκοπίας». Και ο Πάουελ έχει συγκρίνει τα κρυπτονομίσματα με τον χρυσό, σχολιάζοντας πως οι άνθρωποι έχουν δώσει στον χρυσό «μια ειδική αξία που δεν έχει στην πραγματικότητα».

Τους τελευταίους μήνες, ακόμα και χρόνια, πολλοί οικονομικοί αναλυτές έχουν προειδοποιήσει για το ρίσκο της μεταβλητότητας των κρυπτονομισμάτων και συστήσουν πως οι ενδιαφερόμενοι επενδύουν -μόνο- χρήματα που έχουν την πολυτέλεια να χάσουν. Για τον Ντάλιο, το bitcoin είναι μόλις ένα μικρό κομμάτι ενός μεγάλου επενδυτικού παζλ. «Με ενδιαφέρει ως παράγοντος διαφοροποίησης χαρτοφυλακίου, όμως δεν ξέρω αν θα κινηθεί ανοδικά ή καθοδικά. Θα μπορούσα να δώσω επιχειρήματα και για τις δύο πλευρές» έχει δηλώσει χαρακτηριστικά. Και τονίζει πως το «κλειδί» είναι «να επανεξετάζει κανείς αυτές τις επενδύσεις» - και να αποφεύγει να αγοράζει μεγάλο όγκο ενός asset όπως το bitcoin μονο και μόνο επειδή έχει καλή απόδοση στη δεδομένη στιγμή.

«Πρόσεχε που βάζεις τα χρήματα σου» συμβουλεύει.

*Ο Ρέι Ντάλιο είναι είναι ένας Αμερικανός επενδυτής και διαχειριστής hedge fund, ο οποίος έχει υπηρετήσει ως συν-διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου hedge fund στον κόσμο, Bridgewater Associates, από το 1985.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider