Σε νέα υψηλά «σκαρφάλωσαν» Dow Jones και S&P 500

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε νέα υψηλά «σκαρφάλωσαν» Dow Jones και S&P 500
Σε νέα ιστορικά υψηλά σκαρφάλωσαν οι δείκτες της Wall Street, με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να αποτελεί «πάτημα» κερδών για τους επενδυτές.

Σε νέα ιστορικά υψηλά σκαρφάλωσαν οι δείκτες της Wall Street, με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να αποτελεί «πάτημα» κερδών για τους επενδυτές.

Στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στην αμερικανική οικονομία και τα οποία, εάν και δείχνουν πως παραμένουν έντονες οι πληθωριστικές πιέσεις, κινήθηκαν εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Εξάλλου, οι επενδυτές συνεχίζουν να αποτιμούν την ψήφιση του πακέτου 3,5 τρισ. δολαρίων στο νομοσχέδιο υποδομών της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν από τη Γερουσία.

Έτσι, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,62% στις 35.484 μονάδες φτάνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό, όπως και ο S&P 500 που σημείωσε κέρδη 0,25% ή 10,95 μονάδες στις 4.447 μονάδες και ο Nasdaq που έκλεισε με ήπια πτώση 0,16% στις 14.765 μονάδες.

Από το βιομηχανικό δείκτη ξεχώρισαν η Caterpillar με κέρδη 3,53%, με τη Walgreens να ακολουθεί στο 2,66% και την Dow Inc στο 1,74%. Αντιθέτως διόρθωση κατέγραψαν Visa και UnitedHealth.

Το αμερικανικό 10ετές υποχώρησε ελαφρώς στο 1,33%, με το δολάριο να ενισχύεται ελαφρώς έναντι του ευρώ.

Μάκρο

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην αμερικανική οικονομία για τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 5,4%, αμετάβλητος σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020 και έναντι εκτίμησης των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για 5,3%. Σημειώνεται πως πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο επίπεδο ετήσιου πληθωρισμού στις ΗΠΑ από το 2008. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός έπεσε στο 0,5% από 0,9% τον Ιούνιο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Εξαιρούμενων της ενέργειας και των τροφίμων, ο «δομικός» πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,3% σε μηνιαίο επίπεδο, από αύξηση 0,9% τον Ιούνιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια άνοδο στο 0,4%. Σε ετήσιο επίπεδο, ο «δομικός» πληθωρισμός αυξήθηκε 4,3% έναντι αύξησης 4,5% προηγουμένως.

Νέο «σήμα» από την Τζορτζ

Από την άλλη, η πρόεδρος της Fed του Κάνσας, Έσθερ Τζορτζ, δήλωσε την Τετάρτη ότι ήρθε η ώρα να τερματιστεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Η κεντρική τράπεζα αγοράζει 120 δισ. δολάρια το μήνα σε ομόλογα και MBS για να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά και να ωθήσει τη ζήτηση.

«Με την ανάκαμψη να βρίσκεται σε εξέλιξη, πρέπει να ακολουθηθεί μια μετάβαση από την έκτακτη προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής σε πιο ουδέτερες ρυθμίσεις», δήλωσε η Τζορτζ, σε μια ομιλία της που πραγματοποιήθηκε σε τηλεσυνέδριο. «Ήρθε η ώρα να ανακαλέσουμε τις ρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider