Διεθνή
11-08-2021 | 20:42

Τζορτζ (Κάνσας Fed): Ήρθε η ώρα να τερματιστεί το πρόγραμμα αγοράς assets

Newsroom
Μοιράσου το
Τζορτζ (Κάνσας Fed): Ήρθε η ώρα να τερματιστεί το πρόγραμμα αγοράς assets
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η πρόεδρος της Fed του Κάνσας, Έσθερ Τζορτζ, δήλωσε την Τετάρτη ότι ήρθε η ώρα να τερματιστεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Η κεντρική τράπεζα αγοράζει 120 δισ. δολάρια το μήνα σε ομόλογα και MBS για να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά και να ωθήσει τη ζήτηση.

Η κεντρική τράπεζα έχει επισημάνει από τον χειμώνα ότι θα συνεχίσει την αγορά ομολόγων έως ότου η οικονομία σημειώσει «ουσιαστική» πρόοδο στους στόχους της για μια ισχυρή οικονομία.

«Με την ανάκαμψη να βρίσκεται σε εξέλιξη, πρέπει να ακολουθηθεί μια μετάβαση από την έκτακτη προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής σε πιο ουδέτερες ρυθμίσεις», δήλωσε η Τζορτζ, σε μια ομιλία της που πραγματοποιήθηκε σε τηλεσυνέδριο.

«Ήρθε η ώρα να ανακαλέσουμε τις ρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Ενώ μεγάλο μέρος της τρέχουσας αύξησης του πληθωρισμού είναι αποτέλεσμα ειδικών παραγόντων, υπάρχουν ενδείξεις για συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση, η αγορά εργασίας ανακάμπτει και οι προσδοκίες για πληθωρισμό είναι στέρεες, σχολίασε.

Εικόνα

«Υποστηρίζω τον τερματισμό της αγοράς των assets υπό αυτές τις συνθήκες», δήλωσε η Τζορτζ.

Η Τζορτζ, ένα σχετικά hawkish μέλος της Fed, θα είναι μέλος με δικαίωμα ψήφου στην επιτροπή επιτοκίων της Fed για το επόμενο έτος.

Στη Fed έχει ξεσπάσει συζήτηση σχετικά με το πόσο σύντομα η κεντρική τράπεζα μπορεί να ανακοινώσει ένα σχέδιο για να επιβραδύνει τις αγορές assets και στη συνέχεια να ξεκινήσει τη διαδικασία.

Αρκετοί αξιωματούχοι της Fed τοποθετούν την ανακοίνωση τον Σεπτέμβριο με έναρξη της επιβράδυνσης να λαμβάνει χώρα ίσως τον Νοέμβριο. Άλλοι, όπως ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σικάγου, Τσαρλς Έβανς, υποστηρίζουν μια ανακοίνωση αργότερα φέτος που θα τοποθετούσε πιθανώς την επιβράδυνση της αγοράς ομολόγων στις αρχές του επόμενου έτους.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο πληθωρισμός συνεχίζει να πιέζει για αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ

ΗΠΑ: Χωρίς εκπλήξεις η άνοδος του πληθωρισμού - Εντός των προβλέψεων των αναλυτών