Απώλειες 150 μονάδων για τον Dow Jones - 6ος συνεχής μήνας κερδών για τον S&P

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απώλειες 150 μονάδων για τον Dow Jones - 6ος συνεχής μήνας κερδών για τον S&P
Στο «κόκκινο» έκλεισαν οι δείκτες της Wall Street την εβδομάδα, αποχαιρετώντας παράλληλα και τον Ιούλιο, ο οποίος ωστόσο, ήταν ο έκτος συνεχής μήνας κερδών για τον ευρύ S&P 500.

Στο «κόκκινο» έκλεισαν οι δείκτες της Wall Street την εβδομάδα, αποχαιρετώντας παράλληλα και τον Ιούλιο, ο οποίος ωστόσο, ήταν ο έκτος συνεχής μήνας κερδών για τον ευρύ S&P 500.

O Dow Jones υποχώρησε 0,42% ή 149,72 μονάδες, στις 34.934 μονάδες.
Ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,48% ή 21,35 μονάδες, στις 4.397 μονάδες.
O Nasdaq έχασε 0,71% ή 105,6 μονάδες, στις 14.672 μονάδες.

Το ενδιαφέρον κέρδισαν σήμερα οι δηλώσεις του αξιωματούχου της ομοσπονδιακής τράπεζας, Μπούλαρντ. Η Fed θα πρέπει να αρχίσει να επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων αυτό το φθινόπωρο και να τελειώσει μέχρι τον Μάρτιο, ανέφερε ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ. Ο αξιωματούχος παρουσίασε μια επιθετική στρατηγική βασισμένη σε στοιχεία που έχουν ήδη συγκεντρωθεί. Είπε ότι αναμένει αύξηση του ΑΕΠ το β’ εξάμηνο και ένα ποσοστό της αύξησης του πληθωρισμού φέτος θα διαρκέσει έως το 2022. «Νομίζω ότι η επιτροπή θα πρέπει να προχωρήσει αυτό το φθινόπωρο και να αρχίσει το tapering, και νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσει αρκετά γρήγορα», δήλωσε ο Μπούλαρντ. «Θα είχα στόχο να τελειώσω μέχρι το τέλος του α’ τριμήνου του επόμενου έτους», πρόσθεσε. Αυτή η στρατηγική θα δώσει στην Fed την επιλογή να αυξήσει τα επιτόκια εάν ο πληθωρισμός δεν μετριαστεί όσο αναμένει η Fed το επόμενο έτος, είπε.

Στα μάκρο της ημέρας, απότομη επιτάχυνση 3,5% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, παρουσίασε ο δείκτης δομικού πληθωρισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ την Παρασκευή, ωστόσο ήταν εντός των προσδοκιών της Wall Street. Ο δείκτης τιμών των δαπανών προσωπικής κατανάλωσης, χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια, αναμενόταν να αυξηθεί κατά 3,6% σε μια εποχή που η αμερικανική οικονομία έχει δεχθεί υψηλότερες πληθωριστικές πιέσεις από ό, τι σε περισσότερο από μια δεκαετία. Ακόμα, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο λεγόμενος δείκτης τιμών καταναλωτή (PCE) αυξήθηκε απότομα 0,5% τον Ιούνιο. Αυτή ήταν και η τέταρτη συνεχόμενη άνοδος και διατήρησε την αύξηση μέσα στο προηγούμενο έτος στο 4%, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από το 2008 και διπλάσιο του στόχου του 2% της Fed.

Επιπρόσθετα, επιβραδύνθηκε ο ρυθμός αύξησης του κόστους εργασίας στο β’ τρίμηνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Ο δείκτης κόστους απασχόλησης αυξήθηκε κατά 0,7% το β’ τρίμηνο, μετά από άνοδο 0,9% το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει αύξηση 0,9%.

Στα εταιρικά αποτελέσματα, ανώτερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα β’ τριμήνου για την Exxon Mobil, καθώς επωφελήθηκε από την άνοδο έως και 20% στην τιμή του αργού κατά την διάρκεια της περιόδου. Συγκεκριμένα, οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση από το FactSet προέβλεπαν για την Exxon να καταγράφει κέρδη ανά μετοχή 1,01 δολάρια, από απώλειες 70 σεντς που είχε σημειώσει πριν από ένα χρόνο. Τα έσοδα προβλέπονταν να αυξηθούν κατά 98% στα 64,64 δισ. δολάρια. Ωστόσο, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων την Παρασκευή δείχνει την Exxon να κερδίζει 1,10 δολάρια ανά μετοχή με έσοδα 67,74 δισ. δολάρια.

Αυξημένα κέρδη εμφάνισε η Colgate-Palmolive το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Η εταιρεία εμφάνισε κέρδη 703 εκατ. δολάρια ή 83 σεντς ανά μετοχή, από τα 635 εκατ. δολάρια ή 74 σεντς ανά μετοχή την ίδια περίοδο πέρυσι. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 80 σεντς, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της FactSet. Οι πωλήσεις ενισχύθηκαν στα 4,26 δισ. από τα 3,89 δισ., έναντι των εκτιμήσεων για 4,25 δισ. δολάρια. Ωστόσο, τα περιθώρια κέρδους μειώθηκαν κατά 80 μονάδες βάσης.

Κέρδη και πωλήσεις άνω των εκτιμήσεων των αναλυτών παρουσίασε η Procter & Gamble για το τέταρτο τρίμηνο χρήσης, με την ισχυρότερη επίδοση στον τομέα προσωπικής υγιεινής και ομορφιάς. Τα καθαρά κέρδη για το τρίμηνο έως τις 30 Ιουνίου ανήλθαν στα 2,91 δισ. δολάρια ή 1,13 δολ. ανά μετοχή, από τα 2,8 δισ. δολάρια ή 1,07 δολ. ανά μετοχή την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι εκτιμήσεις αναλυτών της FactSet έκαναν λόγο για κέρδη ανά μετοχή ύψους 1,09 δολάρια. Οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 7,1% στα 18,95 δισ. δολάρια, με τις εκτιμήσεις να τις τοποθετούν στα 18,40 δισ. δολάρια.

Τα μεγαλύτερα κέρδη των τελευταίων έξι τριμήνων εμφάνισε η Chevron, ανακοινώνοντας -όπως και πολλές άλλες πετρελαϊκές εταιρείες- πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών καθώς η ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου έφερε τις ταμειακές ροές στα προ πανδημίας επίπεδα. Ο κλάδος της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου κέρδισε 3,18 δισ. δολάρια για το τρίμηνο έως τις 30 Ιουνίου, έναντι ζημιών 6,09 δισ. δολαρίων πέρυσι. Επίσης ο τομέας διύλισης παρουσίασε κέρδη 839 εκατ. από ζημιές 1,01δισ. δολάρια. Σημειώνεται πως τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή των 1,71 δολ. ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street για 1,59 δολ.

Τριπλάσια καθαρά κέρδη εμφάνισε το δεύτερο τρίμηνο η Caterpillar, με τα έσοδα να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 1,41 δισ. δολάρια, ή 2,56 δολ. ανά μετοχή, από τα 458 εκατ. δολάρια ή 84 σεντς ανά μετοχή την ίδια περίοδο πέρυσι. Εξαιρουμένων των έκτακτων στοιχείων, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 2,6 από τα 1,27 δολάρια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις αναλυτών της FactSet για 2,41 δολάρια. Παράλληλα, τα συνολικά έσοδα ενισχύθηκαν κατά 28,9% στα 12,89 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 12,51 δισ. δολάρια.

Yπενθυμίζεται πως χθες μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης στη Wall Street, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της Amazon, τα οποία όμως δεν ενθουσίασαν τους επενδυτές με αποτέλεσμα σήμερα η μετοχή της να κλείνει με απώλειες 7,3%.

Στις αγορές των εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έκλεισε χαμηλότερα την Παρασκευή, αν και σε μηνιαία βάση ανέβηκε. Στα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου έχασε 18,60 δολάρια, ή 1%, κλείνοντας στα 1.817,20 δολάρια η ουγγιά, με μια αύξηση 0,9% για την εβδομάδα και 2,6% για τον μήνα.

Η τιμή του πετρελαίου έκλεισε ψηλότερα την Παρασκευή, καταγράφοντας αύξηση για 4ο συνεχή μήνα. Το αμερικάνικο αργό στα συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου κέρδισαν 0,33 δολάρια ή σχεδόν 0,5%, κλείνοντας στα 73,95 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπούλαρντ (Fed): Πρέπει να έχουμε τελειώσει με το tapering μέχρι τον Μάρτιο

Κέρδη για 4ο συνεχή μήνα το πετρέλαιο

Πτώση στην τιμή του χρυσού - Κέρδη 2,6% σε μηνιαία βάση

gazzetta
gazzetta reader insider insider