ΗΠΑ: Επιτάχυνση 3,5% του δείκτη δομικού πληθωρισμού - Η μεγαλύτερη μεταβολή από το 1991

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Επιτάχυνση 3,5% του δείκτη δομικού πληθωρισμού - Η μεγαλύτερη μεταβολή από το 1991
Aυτή η άνοδος είναι ελαφρώς περισσότερη από την αύξηση 3,4% του Μαΐου και αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη μεταβολή από τον Ιούλιο του 1991.

Απότομη επιτάχυνση 3,5% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, παρουσίασε ο δείκτης δομικού πληθωρισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ την Παρασκευή, ωστόσο ήταν εντός των προσδοκιών της Wall Street.

Ο δείκτης τιμών των δαπανών προσωπικής κατανάλωσης, χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια, αναμενόταν να αυξηθεί κατά 3,6% σε μια εποχή που η αμερικανική οικονομία έχει δεχθεί υψηλότερες πληθωριστικές πιέσεις από ό, τι σε περισσότερο από μια δεκαετία.

Aυτή η άνοδος είναι ελαφρώς περισσότερη από την αύξηση 3,4% του Μαΐου και αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη μεταβολή από τον Ιούλιο του 1991.

Αύξηση στις τιμές καταναλωτή

Ακόμα, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο λεγόμενος δείκτης τιμών καταναλωτή (PCE) αυξήθηκε απότομα 0,5% τον Ιούνιο.

Αυτή ήταν και η τέταρτη συνεχόμενη άνοδος και διατήρησε την αύξηση μέσα στο προηγούμενο έτος στο 4%, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από το 2008 και διπλάσιο του στόχου του 2% της Fed.

Η άνοδος των τιμών συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την επαναλειτουργία της οικονομίας και τις εκτεταμένες ελλείψεις προμηθειών και εργατικού δυναμικού που προκλήθηκαν από την πανδημία. Οι Αμερικανοί ξοδεύουν πολλά χρήματα, αλλά οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε όλη τη ζήτηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider