Ανοδικά αλλά και υποτονικά το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοδικά αλλά και υποτονικά το Χρηματιστήριο
Με το ζόρι ξεπέρασε τα 30 εκατ. ευρώ ο τζίρο στο ΧΑ. Ήπια ανοδικά και επιλεκτικό ενδιαφέρον.

Θετικό πρόσημο μεν αλλά η εικόνα του τζίρου αποτυπώνει πλήρως τις διαθέσεις των επενδυτών που φαίνεται να κινούνται σε καλοκαιρινούς ρυθμούς. Επιπλέον, βοήθεια υπήρξε και από την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών που συνέχισαν ανοδικά, με τα βλέμματα να παραμένουν στραμμένα στις κινήσεις της ΕΚΤ.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,46% στις 858,15 μονάδες με τον τζίρο σε ιδιαίτερα φτωχά επίπεδα, ήτοι στα 30,67 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκε και ο FTSE 25 με κέρδη 0,40% στις 2.053 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε ήπια πτωτικά στο 0,09% και στις 513,32 μονάδες.

Από τις τράπεζες, η ΕΤΕ έκλεισε με πτώση 1,35% και στα 2,19 ευρώ, με όγκο 1,34 εκατ. τεμάχια, η Eurobank ήπια ανοδικά στο 0,61% και στα 0,76 ευρώ, η Alpha Bank με ήπιες απώλειες στο 0,05 και στα 1,048 ευρώ με 3,58 εκατ. όγκο και η Πειραιώς στα 1,35 ευρώ.

Οι επενδυτές στράφηκαν και σε χαρτιά της πληροφορικής με την Entersoft στο 3,87% και την Quest στο 2,85%.

Από τα blue chips ξεχώρισαν η Aegean με κέρδη 2% στα 5,10 ευρώ, η ΕΧΑΕ στο 1,98% και η Coca Cola με κέρδη 1,33% φτάνοντας τα 31,26 ευρώ.

Μετά τις διορθωτικές κινήσεις τω προηγούμενων ημερών, συνεχίζεται η είσοδος σε χαρτιά όπως η Reds, Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΟΤΕ.

Από την άλλη, οι επενδυτές έστρεψαν το βλέμμα τους στη Φρανκφούρτη, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε σήμα πως η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης βρίσκεται σε σωστή τροχιά, ωστόσο η πανδημία εξακολουθεί να σκιάζει τις προοπτικές.

«Η οικονομία ανέκαμψε το β' τρίμηνο και βρίσκεται σε τροχιά για ισχυρότερη ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο», δήλωσε, συνδέοντας το με την επέκταση των εμβολιασμών από ολοένα περισσότερες χώρες κι έτσι την άρση των μέτρων για την πανδημία στο β' τρίμηνο της χρονιάς. Η ΕΚΤ εκτιμά πως θα υπάρξει rebound στην μεταποίηση και στις υπηρεσίες, ωστόσο μια πιθανή επέκταση της Δέλτα που αποτελεί μια πηγή κινδύνων για την οικονομία, πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά αυτή την ανάκαμψη, ειδικά για τον κλάδο των υπηρεσιών.

Με το άνοιγμα της οικονομίας, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξάνονται, το ίδιο συμβαίνει και με την αγορά εργασίας, κάτι που αυξάνει την αισιοδοξία ανάμεσα στις επιχειρήσεις και έτσι και οι επενδύσεις. Η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως η ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει στα προ-πανδημικά επίπεδα στο α' τρίμηνο του επόμενου έτους.

«Μέχρι διαπιστωθεί ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει το 2% πριν από το τέλος του υπό εξέταση διαστήματος προβολής και με διάρκεια στο υπόλοιπο του χρονικού διαστήματος προβολής, και κρίνει ότι η εξέλιξη του υποκείμενου πληθωρισμού έχει σημειώσει πρόοδο ούτως ώστε να είναι αντίστοιχη με σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα», τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider