Χρηματιστήριο: Δυναμική επιστροφή πάνω από τις 870 μονάδες - «Ράλι» σε Alpha Bank

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Δυναμική επιστροφή πάνω από τις 870 μονάδες - «Ράλι» σε Alpha Bank
Χρηματιστήριο
«Ράλι» σε Alpha Bank που ξεπέρασε το 10%. Διέγραψε μέρος των χθεσινών απωλειών το ΧΑ.

Πατήματα κυρίως από τους ξένους οίκους βρήκαν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο, στέλνοντας την αγορά πάνω από τις 870 μονάδες, και σβήνοντας σημαντικό μέρος των χθεσινών απωλειών.

Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική με τον ΚΜΟ στις 891 μονάδες και πρώτη ζώνη αντίστασης τις 870 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,72% στις 874,25, με τον τζίρο στα 79,64 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,76%, στις 2.110 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται 3,6% στις 544,65 μονάδες.

Τα πακέτα έφτασαν τα 13 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο εξ αυτών σε Τέρνα Ενεργειακή ύψους 7,24 εκατ. ευρώ, Alpha Bank και Paperpack.

Από τις τράπεζες, «ράλι» κατέγραψε η Alpha Bank που ξεπέρασε το 10% (10,14%) φτάνοντας στα 1,086 ευρώ, καθώς η JP Morgan αναμένει ένταξη της μετοχής στο βασικό δείκτη MSCI EM Standard. Παράλληλα, οι κινήσεις σε Alpha Bank έστειλαν και τις υπόλοιπες τράπεζες υψηλότερα με την Πειραιώς να ενισχύεται κατά 3,62% στα 1,43 ευρώ, την ΕΤΕ 2,43% στα 2,32 ευρώ και τη Eurobank σχεδόν αμετάβλητη στα 0,82 ευρώ.

Αγοραστικά σήματα σημειώθηκαν σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίο, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ Τέρνα Ενεργειακή μετά τη χθεσινή έντονη διόρθωση, που δημιούργησε ευκαιρίες εισόδου σε τίτλους με προοπτικές και θεμελιώδη.

Ήπια πτώση για Aegean και Attica Bank.

Επιπλέον, την «overweight» θέση της για τις ελληνικές μετοχές συνεχίζει να διατηρεί η HSBC, καθώς όπως επισημαίνει αποτελούν ένα ισχυρό «play» στην πορεία εξομάλυνσης του τουρισμού. Σύμφωνα με τον βρετανικό οίκο, οι αποτιμήσεις δείχνουν ελκυστικές, ενώ ως προς το σκέλος της ρευστότητας δεν πρόκειται για ένα πολύ συχνό trade.

Από την άλλη, παραδόξως, το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε 4,4% σε τριμηνιαία βάση το α' τρίμηνο, το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης που υπερβαίνει το 3%. Μέχρι το α' τρίμηνο, το ΑΕΠ ήταν μόλις 2,7% κάτω από το επίπεδο του δ' τριμήνου του 2019 και 3,4% κάτω από την κυκλική κορυφή του β' τριμήνου του 2019. Η ήπια μέχρι στιγμής συρρίκνωση ήταν αναπάντεχη, δεδομένης της εξάρτησης της οικονομίας από τον τουρισμό, που καλύπτει το 10% του ΑΕΠ στο σκέλος των ξένων εισπράξεων και το 20% μετά τον υπολογισμό της επίδρασής του στην εγχώρια κατανάλωση και στις επενδύσεις, όπως σημειώνει η HSBC. Παράλληλα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανακάμπτει επίσης γρήγορα, με τις λιανικές πωλήσεις να αρχίζουν να αυξάνονται μετά από μια κακή έναρξη του έτους και οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με την Beta Χρηματιστηριακή, «η υποχώρηση της Αγοράς και το αργό τέμπο συναλλαγών προς ώρας εκλαμβάνονται ως διόρθωση και ευκαιρία επανεξέτασης των αποτιμήσεων και λιγότερο ως η απαρχή μιας έντονα καθοδικής κίνησης. Πλέον υπάρχουν επίπεδα τοποθετήσεων σε επιμέρους μετοχές που δικαιολογούν την αγορά τους με πιο πειστικό τρόπο(κέρδη, μερίσματα, προοπτικές). Το βασικό πλάνο ανάπτυξης και μελλοντικών εισροών σε σημαντικούς οικονομικούς κλάδους δραστηριότητας δεν έχει αλλάξει, το διεθνές περιβάλλον παραμένει ψύχραιμο παρά τις ανατιμητικές κινήσεις στα κυριότερα εμπορεύματα ενώ τα κέρδη των επιχειρήσεων στα επόμενα τρίμηνα εκτιμάται ότι θα έχουν την δυναμική που απαιτείται για να υποστηριχθούν οι αποτιμήσεις. Επομένως, χωρίς να είναι δεδομένο ότι είδαμε τα χαμηλά της Αγοράς μπορεί να υποστηριχθεί ότι βρισκόμαστε στην ζώνη των ευκαιριών, όχι σε όλες τις εταιρίες αλλά πάντως σε πολλές από αυτές που έχουν ειδικό βάρος στην διαμόρφωση της τάσης. Τεχνικά η αντίδραση της Παρασκευής ήρθε την ύστατη ώρα, όταν πλέον η συσσώρευση από τα μέσα Απριλίου είχε μπει σε αμφισβήτηση και οι ταλαντωτές δοκίμαζαν για πρώτη φορά φέτος υποτιμημένες ζώνες τιμών. Η διαπραγμάτευση του RSI κάτω από την τιμή 30 ενεργοποίησε αγοραστικά αντανακλαστικά τα οποία επανάφεραν τον Γενικό Δείκτη εντός του εύρους παίρνοντας μια ανάσα από τα επίπεδα στήριξης. Θεωρητικά έως τις900 μονάδες η πορεία δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο πεδίο προσφοράς ωστόσο λόγω της εισόδου των μετοχών της Alpha Bank ενδέχεται η κίνηση αυτή να γίνει σε δύο χρόνους. Το σενάριο της συνέχισης της ανοδικής κίνησης συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο για να μιλήσουμε για κάτι καλύτερο από τις900 μονάδες θα απαιτηθεί ισχυρότερη συναλλακτική δραστηριότητα και περισσότερη υποστήριξη από μετοχές σηματωρούς στην διαμόρφωση της βασικής τάσης. Ως εκ τούτου θα αναμέναμε την συμπεριφορά της αγοράς προς το εν λόγω επίπεδο πριν επαναπροσδιορίσουμε το δυνητικό βραχυπρόθεσμο ανοδικό περιθώριο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αναβάθμιση της Alpha Bank σε MSCI και FTSE «βλέπει» η JP Morgan - Οι εκτιμώμενες εισροές

gazzetta
gazzetta reader insider insider