Γιατί η HSBC διατηρεί την «overweight» θέση της για τις ελληνικές μετοχές

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η HSBC διατηρεί την «overweight» θέση της για τις ελληνικές μετοχές
Την «overweight» θέση της για τις ελληνικές μετοχές συνεχίζει να διατηρεί η HSBC, καθώς όπως επισημαίνει αποτελούν ένα ισχυρό «play» στην πορεία προς την κανονικότητα του τουρισμού.

Την «overweight» θέση της για τις ελληνικές μετοχές συνεχίζει να διατηρεί η HSBC, καθώς όπως επισημαίνει αποτελούν ένα ισχυρό «play» στην πορεία εξομάλυνσης του τουρισμού. Σύμφωνα με τον βρετανικό οίκο, οι αποτιμήσεις δείχνουν ελκυστικές, ενώ ως προς το σκέλος της ρευστότητας δεν πρόκειται για ένα πολύ συχνό trade.

Από την άλλη, παραδόξως, το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε 4,4% σε τριμηνιαία βάση το α' τρίμηνο, το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης που υπερβαίνει το 3%. Μέχρι το α' τρίμηνο, το ΑΕΠ ήταν μόλις 2,7% κάτω από το επίπεδο του δ' τριμήνου του 2019 και 3,4% κάτω από την κυκλική κορύφωση του β' τριμήνου του 2019. Η ήπια μέχρι στιγμής συρρίκνωση ήταν αναπάντεχη, δεδομένης της εξάρτησης της οικονομίας από τον τουρισμό, που καλύπτει το 10% του ΑΕΠ στο σκέλος των ξένων εισπράξεων και το 20% μετά την ενσωμάτωση της επίδρασής του στην εγχώρια κατανάλωση και στις επενδύσεις, όπως σημειώνει η HSBC. Παράλληλα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανακάμπτει επίσης γρήγορα, με τις λιανικές πωλήσεις να αρχίζουν να αυξάνονται μετά από μια κακή έναρξη του έτους, τη στιγμή που οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών τον Απρίλιο.

HSBC

Πέρα από αυτό ωστόσο, η δυναμική της ανάκαμψης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό των ξένων τουριστών που θα επισκεφθούν τη χώρα. Η τουριστική περίοδος ξεκίνησε επίσημα στις 14 Μαΐου, ενώ αντίστοιχα από τον Μάιο του 2019, ένα ποσοστό που ξεπέρασε το 90% από ξένους τουρίστες έφτασε στην χώρα. Πλέον, τα κριτήρια εισόδου είναι από τα πιο γενναιόδωρα σε ολόκληρη την Ευρώπη και οι ξένοι τουρίστες επιτρέπεται να εισέλθουν με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ. Η HSBC «βλέπει» ότι οι ξένοι τουρίστες θα φτάσουν φέτος μόλις στο 40% των προ κρίσης επιπέδων και παρόλο που αναθεώρησε προς τα πάνω τη φετινή ανάπτυξη από 2,2% σε 4,5%, εξακολουθεί να αναμένει υψηλότερη ανάπτυξη το 2022, στο 5,5%, από 6%, προγενέστερα.

Επιπλέον, το Eurogroup ενέκρινε πρόσφατα τη δέκατη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, αποδεσμεύοντας κεφάλαια ύψους 700 εκατ. ευρώ, χαιρετίζοντας τα μέτρα για την ενίσχυση της υλοποίησης μεγάλων δημόσιων επενδυτικών έργων και το νέο πτωχευτικό πλαίσιο. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα παρέχει ένα αποτελεσματικό και στοχευμένο πλαίσιο για την παροχή κοινωνικής στήριξης και εξατομικευμένων υπηρεσιών απασχόλησης, προσθέτει η HSBC. H χώρα επίσης ολοκληρώνει επίσης ένα νομοσχέδιο για τον περιορισμό της εξουσίας των συνδικάτων και την αύξηση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας. Παράλληλα υπήρξε και το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το σχέδιο «Ελλάδα 2.0», το οποίο αποτελεί «κλειδί» για την αποδέσμευση 31 δισ. ευρώ από τους ευρωπαϊκούς πόρους της. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το σχέδιο θα μπορούσε να αυξήσει το επίπεδο του ΑΕΠ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2026.

HSBC

Ωστόσο, ο βρετανικός οίκος εντοπίζει δύο σημαντικές προκλήσεις καθώς η ελληνική οικονομία βγαίνει από την κρίση. Το έλλειμμα (9,7% του ΑΕΠ) όπως και το χρέος (205,6%) αυξήθηκαν με την κρίση, ενώ μέχρι στιγμής φέτος, το έλλειμμα είναι περίπου 2% υψηλότερο από το 2020. Εάν δεν συρρικνωθεί γρήγορα με τη φάση ανάκαμψης, ενδέχεται να απαιτηθεί κάποια προσαρμογή ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ΕΕ και το χρέος περάσει σε μια βιώσιμη πορεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider