Bitcoin: Η κινέζικη καταστολή οδηγεί τους miners σε περισσότερα και ευκολότερα κέρδη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bitcoin: Η κινέζικη καταστολή οδηγεί τους miners σε περισσότερα και ευκολότερα κέρδη
«Η δυσκολία δικτύου πέφτει όσο μειώνονται τα μηχανήματα mining που είναι online», δήλωσε η Άλις Κίλιν, ιδρυτής της εταιρείας Stillmark.

Με την Κίνα να καταστέλλει τα κρυπτονομίσματα ενδέχεται σύντομα να γίνει πιο εύκολο –και κερδοφόρο- να κάνεις bitcoin mining.

Τον προηγούμενο μήνα, το Πεκίνο κάλεσε σε μέτρα πάταξης της «εξόρυξης» εν μέσω ανησυχιών για τις περιβαλλοντικές του επιπτώσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί miners ήδη να έχουν εγκαταλείψει την Κίνα, για περιοχές όπως η Βόρειος Αμερική.

Η καταστολή εντάθηκε μέσα στο προηγούμενο σαββατοκύριακο με τις αρχές στην πλούσια σε υδροηλεκτρικές πηγές επαρχία Σιτσουάν να διατάσσουν την παύση κάθε δραστηριότητας mining.
Σ0ύμφωνα με αναφορές, πάνω από 90% του κινεζικού bitcoin mining υπολογίζεται να έχει ήδη κλείσει. Πιστεύεται πως το 65% με 75% του συνολικού mining λαμβάνει χώρα στην Κίνα.

Ωστόσο, όσο κι αν αυτό δεν αποτελεί καλή είδηση για τους miners που βρίσκονται στην Κίνα, άλλοι ίσως επωφεληθούν.

Το συνολικό hashrate, ή υπολογιστική δύναμη, του δικτύου bitcoin εμφανίζεται να έχει μειωθεί ραγδαία με το «χτύπημα» από τις κινεζικές αρχές.

Τον τελευταίο μήνα, το hashrate του bitcoin έπεσε από το ρεκόρ των 180,7 εκατομμυρίων terahashes ανά δευτερόλεπτο –ένα μέτρο της ταχύτητας του hardware για mining κρυπτονομισμάτων- στα μέσα Μαΐου, στα 116,2 εκατομμύρια την Τετάρτη, σύμφωνα με το Blockchain.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται πως, όσο πιο πολλοί miners βγαίνουν εκτός διαδικασίας, τόσο το μερίδιο των miners που παραμένουν στο δίκτυο αυξάνεται, δυνητικά κάνοντας την «εξόρυξη» πολύ πιο κερδοφόρα.
«Καθώς περισσότερο hashrate βγαίνει εκτός δικτύου, η δυσκολία θα προσαρμοστεί προς τα κάτω, και το hashrate το οποίο παραμένει ενεργό στο δίκτυο, θα λάβει περισσότερο από το αναλογούν μερίδιο των κερδών από το mining», δήλωσε στο CNBC ο Κέβιν Ζάνγκ, της εταιρείας «εξορύξεων» Foundry.

Εντωμεταξύ, η δυσκολία στο δίκτυο bitcoin –ένα μέτρο για το πόσο δύσκολο είναι να κάνεις mining- έπεσε από το ρεκόρ άνω των 25 τρισεκατομμυρίων τον Μάιο, στα 19 τρισεκατομμύρια την προηγούμενη εβδομάδα. Η δυσκολία mining προσαρμόζεται ανά δύο εβδομάδες, οπότε υπάρχει χρονική καθυστέρηση στα στοιχεία.

«Η δυσκολία δικτύου πέφτει όσο μειώνονται τα μηχανήματα mining που είναι online», δήλωσε η Άλις Κίλιν, ιδρυτής της εταιρείας Stillmark.

Ωστόσο, άλλος ένας λόγος που καθορίζει τα κέρδη για τους miners είναι η τιμή του bitcoin, που έχει εκτροχιαστεί από τα ιστορικά υψηλά των τελευταίων μηνών, στη βάση αρνητικών σχολίων από τον Έλον Μασκ και της κινεζικής πολιτικής.

Το bitcoin έχασε σχεδόν την μισή του αξία αφού άγγιξε το ιστορικό υψηλό των 65.000 δολαρίων τον Απρίλιο. Την Τρίτη, έπεσε προσωρινά κάτω από τα 30.000 δολάρια, αλλά έκτοτε κατάφερε να ανακάμψει διαπραγματευόμενο άνω των 34.000 δολαρίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider