Βρετανία: Πολλές εταιρείες crypto δεν ικανοποιούν τους νόμους για το ξέπλυμα χρήματος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Πολλές εταιρείες crypto δεν ικανοποιούν τους νόμους για το ξέπλυμα χρήματος
Μόνο 5 εταιρείες είναι αυτή την στιγμή εγγεγραμμένες στην FCA.

Ένας «σημαντικά υψηλός» αριθμός εταιρειών συναλλαγής κρυπτονομισμάτων δεν ικανοποιεί τις προϋποθέσεις που θέτουν οι αρχές της Βρετανίας για αποτροπή ξεπλύματος χρήματος, όπως προειδοποιεί η Αρχή Οικονομικού Ελέγχου (FCA).

Οι επιχειρήσεις που προσφέρουν σχετικές με κρυπτονομίσματα υπηρεσίες έχουν την υποχρέωση να εγγραφούν στα μητρώα της Αρχής. Η υπηρεσία εφήρμοσε ένα σύστημα προσωρινής αδειοδότησης έτσι ώστε οι εταιρείες των οποίων οι αιτήσεις δεν έχουν ακόμα εγκριθεί να τους επιτρέπεται η συνέχεια της λειτουργίας τους.

Η FCA δήλωσε την Πέμπτη πως επεκτείνει την διορία της περιόδου προσωρινής αδειοδότησης από τον Ιούλιο του 2021 στον Μάρτιο του 2022.

«Ένας «σημαντικά υψηλός» αριθμός εταιρειών δεν ικανοποιεί τις προϋποθέσεις για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με αποτέλεσμα ένας πρωτοφανής αριθμός εταιρειών να αποσύρουν τις αιτήσεις τους», ανακοίνωσε η FCA.

Μόνο 5 εταιρείες είναι αυτή την στιγμή εγγεγραμμένες στην FCA. Ανάμεσα τους οι Tyler, Cameron Winklevoss’ Gemini και η βρετανική start-up Ziglu. Υπάρχουν δεκάδες αιτήσεων που περιμένουν να εγκριθούν ενώ βρίσκονται στο προσωρινό καθεστώς.

Τα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin ανέκαθεν περιβάλλονταν από ανησυχίες για πιθανές παράνομες χρήσεις τους σε ξέπλυμα χρήματος ή κυβερνοεπιθέσεις. Και αυτό επειδή οι άνθρωποι που τα συναλλάσσονται δεν αποκαλύπτουν τις ταυτότητες τους. Αξιωματούχοι επίσης έχουν προειδοποιήσει για την κερδοσκοπική φύση αυτών των assets.

Τον Ιανουάριο, η FCA εξέδωσε μια κάθετη προειδοποίηση προς τους επενδυτές.

«Η επένδυση σε κρυπτονομίσματα ή σε επενδύσεις που τα περιλαμβάνουν, γενικά εμπεριέχει υψηλούς κινδύνους για τα λεφτά των επενδυτών», έγραφε.

«Αν οι καταναλωτές επενδύουν σε τέτοια προϊόντα, πρέπει να είναι έτοιμοι να χάσουν όλα τους τα χρήματα».

Η FCA επανέλαβε την στάση της την Πέμπτη, προειδοποιώντας πως πολλά κρυπτονομίσματα «είναι άκρως κερδοσκοπικά κι ως εκ τούτου μπορεί να χάσουν την αξία τους γρήγορα».

Αλλά κι ο διοικητής της BoE Andrew Bailey –με πορεία στην FCA- τον προηγούμενο μήνα έκανε μια παρόμοια δήλωση. Τα κρυπτονομίσματα «δεν έχουν εγγενή αξία», και προσέθεσε: «Αγοράστε τα μόνο αν είστε έτοιμοι να χάσετε τα λεφτά σας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider