Χρηματιστήριο
11-05-2021 | 17:28

Ισχυρή διόρθωση στο Χρηματιστήριο - Κάτω από τις 900 μονάδες

Newsroom
Μοιράσου το
Ισχυρή διόρθωση στο Χρηματιστήριο - Κάτω από τις 900 μονάδες
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Πρώτη σοβαρή δοκιμασία στο Χρηματιστήριο, με τους πωλητές να παίρνουν τον έλεγχο, μετά το έναυσμα που δόθηκε από το τεχνολογικό sell off του Nasdaq τη Δευτέρα. Οι επενδυτές παγκοσμίως δείχνουν να μπαίνουν σταδιακά σε μια φάση προσαρμογής λόγω πληθωρισμού και περαιτέρω ανοίγματος των οικονομιών καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούν. Υπό αυτό το πρίσμα μια τέτοια διόρθωση δεν αποτελεί αρνητικό φαινόμενο, ενώ στην εγχώρια αγορά υπήρξε περισσότερο και μια τάση κατοχύρωσης κερδών, καθώς πολλοί τίτλοι διαπραγματεύονταν σε υψηλά επίπεδα.

Έτσι, την Τρίτη ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 1,11% στις 896,04 μονάδες, με τον τζίρο στα 83,5 εκατ. ευρώ. Πτώση σημείωσε και ο FTSE 25 στο 1,35% και στις 2.180 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά 1,52% στις 596,94 μονάδες. Αξίζει να επισημανθεί πως λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης, οι απώλειες περιορίστηκαν σημαντικά.

Τα πακέτα που «άλλαξαν χέρια» έφτασαν τα 7,87 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερος μέρος να καλύπτεται από Eurobank, ΟΠΑΠ και Πειραιώς.

Στις τράπεζες, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς κατάφερε να κλείσει ανοδικά στο 0,64%, ενώ με πτώση έκλεισε η Alpha Bank στο 2,67%, η ΕΤΕ 2,08% και η Eurobank στο 1,2%.

Σε μεγάλο βαθμό οι πωλητές κατάφεραν να πάρει το πάνω χέρι στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό, ειδικά στα βαριά χαρτιά, με τη Μυτιληναίος στο 2,92%, την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 1,92%, τα ΕΛΠΕ στο 1,91% και τον ΟΠΑΠ στο 2,16%.

Από την άλλη, μπορεί το τοπίο που σκιαγραφείται για την Attica Bank να είναι ιδιαίτερα δυσοίωνο, ωστόσο η μετοχή κατάφερε σε αυτό το περιβάλλον να κλείσει με άνοδο 20,15%.

Με κέρδη έκλεισε η μετοχή της Ελλάκτωρ, της Κρι Κρι και της Τέρνα Ενεργειακής.

Παράλληλα, αντίστροφα μετρά η κλεψύδρα για το επικείμενο rebalancing (ημερομηνία εφαρμογής στις 27 Μαΐου) στους δείκτες MSCI, που αναμένεται να έχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον. Εξάλλου, εδώ και αρκετό καιρό, η εγχώρια αγορά και τα ξένα funds έδειξαν να προεξοφλούν κινήσεις και προσθήκες τίτλων στο βασικό δείκτη MSCI Greece Standard όπου αν όντως υλοποιηθούν, θα ενισχύσουν σημαντικά τόσο την ρευστότητα όσο και την παρουσία της εγχώριας αγοράς στα διεθνή «ραντάρ».

Έτσι σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της εγχώριας αγοράς στο insider.gr, θέση στο βασικό δείκτη, καλύπτοντας τα κριτήρια της Morgan Stanley, φαίνεται πιθανώς πως έχουν «κλείσει» τρεις τίτλοι

Σίγουρη λοιπόν, θα πρέπει να θεωρείται η ένταξη της Eurobank με την τιμή της μετοχής στα 0,8356 ευρώ και κεφαλαιοποίηση κοντά στα 3,10 δισ. ευρώ. Ο τίτλος της τράπεζας έχει καταγράψει άνοδο 35,85% σε επίπεδου τριμήνου με το 24,8% να σημειώνεται μόνο το Μάρτιο, αποτυπώνοντας έτσι την έντονη προεξοφλητική διάθεση της αγοράς, με έναν όγκο κοντά στα 7,99 εκατ. ευρώ κατά μ.ο σε επίπεδο τριμήνου. Επιπλέον, καθώς το ποσοστό της Fairfax διαμορφώνεται στο 31,27%, το free float υπολογίζεται στα 2,131 δισ. ευρώ, ενώ οι εισροές από την προσθήκη της μετοχής στο βασικό δείκτη αναμένεται να ξεπεράσουν τα 150 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, την πορεία της Eurobank αναμένεται να ακολουθήσει και η Εθνική Τράπεζα, με την τιμή της μετοχής στα 2,73 ευρώ έχοντας καταγράψει άνοδο 142,64% από τα χαμηλά 52 εβδομάδων (0,8524 ευρώ στις 30 Οκτωβρίου 2020) και φτάνοντας σε κεφαλαιοποίηση τα 2,5 δισ. ευρώ. Με βάση το 40,39% που κατέχει το ΤΧΣ το free float της τράπεζας προσεγγίζει τα 1,49 δισ. ευρώ, πληρώντας έτσι τα κριτήρια για να ενταχθεί στον MSCI Greece Standard.

Εξίσου θετικά μηνύματα εκπέμπονται και για την είσοδο της Μυτιληναίος, με τη μετοχή να έχει καταγράψει άνοδο 32,18% από τις αρχές του έτους και 122,80% από το χαμηλό 52 εβδομάδων, φτάνοντας τα 15,73 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ομίλου φτάνει τα 2,247 δισ. ευρώ, ενώ το free float στο 74% με το ποσοστό του Ευάγγελου Μυτιληναίου στο 26,54%. Σε αυτό προστίθεται και ένα ποσοστό της τάξεως του 4,69% από την αγορά ιδίων μετοχών. Αξίζει να επισημάνουμε, πως αν και η αγορά δεν έδειξε σε μεγάλο βαθμό να προεξοφλεί έντονα μια είσοδο της Μυτιληναίος σε αυτό το rebalancing, έχοντας στον ορίζοντα την επόμενη αναδιάρθρωση του δείκτη τον Αύγουστο, ωστόσο κάτι τέτοιο πιθανώς να διαψευστεί σήμερα, με τις εισροές να αναμένεται να ξεπεράσουν τα 70 εκατ. ευρώ. Όπως είχε αναφέρει άλλωστε και η Euroxx στα τέλη Απριλίου, «αν και δεν είναι καθόλου βέβαιο, μια πιθανή είσοδος της Μυτιληναίος στο βασικό δείκτη MSCI Greece το Μάιο σαφώς θα αποτελέσει ένα σημαντικό καταλύτη, αυξάνοντας τη ρευστότητα της μετοχής, τη θεσμική βάση συμμετοχής και εν τέλει την τιμή της».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.