H «μάχη» για την είσοδο στον MSCI και οι υποψήφιοι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
H «μάχη» για την είσοδο στον MSCI και οι υποψήφιοι
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της εγχώριας αγοράς, θέση στο βασικό δείκτη MSCI Greece καλύπτοντας τα κριτήρια, φαίνεται πως έχουν τρεις τίτλοι. 

Αντίστροφα μετρά η κλεψύδρα για το επικείμενο rebalancing (ημερομηνία εφαρμογής στις 27 Μαΐου) στους δείκτες MSCI, που αναμένεται να έχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον. Εξάλλου, εδώ και αρκετό καιρό, η εγχώρια αγορά και τα ξένα funds έδειξαν να προεξοφλούν κινήσεις και προσθήκες τίτλων στο βασικό δείκτη MSCI Greece Standard όπου αν όντως υλοποιηθούν, θα ενισχύσουν σημαντικά τόσο την ρευστότητα όσο και την παρουσία της εγχώριας αγοράς στα διεθνή «ραντάρ».

Έτσι σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της εγχώριας αγοράς στο insider.gr, θέση στο βασικό δείκτη, καλύπτοντας τα κριτήρια της Morgan Stanley, φαίνεται πιθανώς να έχουν «κλείσει» τρεις τίτλοι.

Σίγουρη λοιπόν, θα πρέπει να θεωρείται η ένταξη της Eurobank με την τιμή της μετοχής στα 0,8356 ευρώ και κεφαλαιοποίηση κοντά στα 3,10 δισ. ευρώ. Ο τίτλος της τράπεζας έχει καταγράψει άνοδο 35,85% σε επίπεδου τριμήνου με το 24,8% να σημειώνεται μόνο το Μάρτιο, αποτυπώνοντας έτσι την έντονη προεξοφλητική διάθεση της αγοράς, με έναν όγκο κοντά στα 7,99 εκατ. ευρώ κατά μ.ο σε επίπεδο τριμήνου. Επιπλέον, καθώς το ποσοστό της Fairfax διαμορφώνεται στο 31,27%, το free float υπολογίζεται στα 2,131 δισ. ευρώ, ενώ οι εισροές από την προσθήκη της μετοχής στο βασικό δείκτη αναμένεται να ξεπεράσουν τα 150 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, την πορεία της Eurobank πιθανώς να ακολουθήσει και η Εθνική Τράπεζα, με την τιμή της μετοχής στα 2,73 ευρώ έχοντας καταγράψει άνοδο 142,64% από τα χαμηλά 52 εβδομάδων (0,8524 ευρώ στις 30 Οκτωβρίου 2020) και φτάνοντας σε κεφαλαιοποίηση τα 2,5 δισ. ευρώ. Με βάση το 40,39% που κατέχει το ΤΧΣ το free float της τράπεζας προσεγγίζει τα 1,49 δισ. ευρώ, πληρώντας έτσι τα κριτήρια για να ενταχθεί στον MSCI Greece Standard.

Εξίσου θετικά μηνύματα εκπέμπονται και για την είσοδο της Μυτιληναίος, με τη μετοχή να έχει καταγράψει άνοδο 32,18% από τις αρχές του έτους και 122,80% από το χαμηλό 52 εβδομάδων, φτάνοντας τα 15,73 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ομίλου φτάνει τα 2,247 δισ. ευρώ, ενώ το free float στο 74% με το ποσοστό του Ευάγγελου Μυτιληναίου στο 26,54%. Σε αυτό προστίθεται και ένα ποσοστό της τάξεως του 4,69% από την αγορά ιδίων μετοχών. Αξίζει να επισημάνουμε, πως αν και η αγορά δεν έδειξε σε μεγάλο βαθμό να προεξοφλεί έντονα μια είσοδο της Μυτιληναίος σε αυτό το rebalancing, έχοντας στον ορίζοντα την επόμενη αναδιάρθρωση του δείκτη τον Αύγουστο, ωστόσο κάτι τέτοιο πιθανώς να διαψευστεί σήμερα, με τις εισροές να αναμένεται να ξεπεράσουν τα 70 εκατ. ευρώ. Όπως είχε αναφέρει και η Euroxx στα τέλη Απριλίου, «αν και δεν είναι καθόλου βέβαιη, μια πιθανή είσοδος της Μυτιληναίος στο βασικό δείκτη MSCI Greece το Μάιο σαφώς θα αποτελέσει ένα σημαντικό καταλύτη, αυξάνοντας τη ρευστότητα της μετοχής, τη θεσμική βάση συμμετοχής και εν τέλει την τιμή της».

Από την άλλη όπως επισημαίνουν, χρηματιστηριακοί παράγοντες οι πιθανότητες για ένταξη της Alpha Bank είναι ελάχιστες, αν και ο τίτλος της τράπεζας έχει καταγράψει απόδοση τριμήνου 79,45% και 37,29% από τις αρχές του έτους, φτάνοντας στα 1,31 ευρώ, με κεφαλαιοποίηση κοντά στα 2,03 δισ. ευρώ και free float κοντά στο 89%.

Παράλληλα, η μετοχή της Jumbo, που μαζί με τον ΟΠΑΠ και τον ΟΤΕ αποτελούν το τρίπτυχο παρουσίας της εγχώριας αγοράς στο βασικό δείκτη, δεν θα αφαιρεθεί, κάτι που αν συνοδευτεί και από τις παραπάνω προσθήκες θα αυξήσει σημαντικά τη στάθμιση της χώρας στον δείκτη των αναδυόμενων, MSCI Emerging Markets (0,13% το ποσοστό συμμετοχής της Ελλάδας) όπως και στον δείκτη MSCI EMEA. Επιπλέον, οι όποιες προσθήκες υλοποιηθούν με βασικό σενάριο αυτό της Eurobank θα μεταβάλλουν επίσης και τη στάθμιση των υπόλοιπων τριών τίτλων του βασικού δείκτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider