Η κατάρρευση του fund Archegos προβληματίζει τις ευρωπαϊκές αγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η κατάρρευση του fund Archegos προβληματίζει τις ευρωπαϊκές αγορές
Μεγάλες επενδυτικές τράπεζες πιέζονται από τα πακέτα που πούλησε το fund του Μπιλ Χουάνγκ που δείχνει να καταρρέει.

Τα τεράστια πακέτα μετοχών που πέρασαν στη συνεδρίαση της Παρασκευής από το κλείσιμο θέσεων της Archegos Capital Management του Μπιλ Χουάνγκ, φαίνεται πως επηρεάζουν την επενδυτική ψυχολογία, καθώς μεγάλες τράπεζες κλυδωνίζονται. Και αυτό λόγω της υψηλής έκθεσης που είχαν στο fund.

Σύμφωνα με το CNBC μεγάλες επενδυτικές τράπεζες με έκθεση στο fund όπως η Credit Suisse και η Nomura ανακοίνωσαν πως θα βρεθούν αντιμέτωπες με ισχυρές απώλειες.

Σε πρωινό εσωτερικό σημείωμά της, η Credit Suisse ανέφερε πως «ενώ αυτή τη στιγμή είναι πρόωρο να ποσοτικοποιηθεί το ακριβές μέγεθος της ζημίας που προκύπτει από αυτό το κλείσιμο, θα μπορούσε να είναι πολύ σημαντικό και ιδιαίτερα για τα αποτελέσματα του α' τριμήνου, παρά τις θετικές τάσεις που ανακοινώθηκαν στο trading νωρίτερα αυτό το μήνα». Η μετοχή της τράπεζας καταγράφει απώλειες 9,7% στην Ελβετία.

Η Nomura, επίσης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να «σβήσει» το σύνολο των κερδών της για το β' τρίμηνο. Η προειδοποίηση οδήγησε σε «βουτιά» 16,33% τη μετοχή.

Έτσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,23% στις 427,9 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει άνοδο 0,39%, στις 14.806 μονάδες, ο CAC 40 στη Γαλλία καταγράφει άνοδο 0,25% στις 6.003 μονάδες. Αντίστοιχα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει ήπια άνοδο 0,07% στις 6.745 μονάδες.

Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση 0,05%, στις 24.379 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει ήπια πτώση 0,06%, στις 8.493 μονάδες.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider