Μεικτά πρόσημα στους δείκτες της Wall Street - Ανησυχία για τον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεικτά πρόσημα στους δείκτες της Wall Street - Ανησυχία για τον πληθωρισμό

Μεικτά πρόσημα καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street την Τετάρτη, με την αγορά να εμφανίζει σημάδια ανησυχίας εξαιτίας της αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 0,15% στις 31.568 μονάδες. Ο Nasdaq σημειώνει πτώση 0,86% στις 13.927 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί 0,23% στις 3.923 μονάδες.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε τα στοιχεία για τον κλάδο της λιανικής. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις τον μήνα Ιανουάριο σημείωσαν αύξηση 5,3%, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για άνοδο 1,2%, γεγονός που δείχνει ότι η επιταγή των 600 δολαρίων που δέχτηκαν οι Αμερικάνοι πολίτες ως βοήθημα στο πλαίσιο των προγραμμάτων οικονομικής ανακούφισης από την πανδημία, δαπανήθηκε στην κατανάλωση.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε για τον Ιανουάριο πως ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,4%, ακολουθώντας μια αύξηση 0,3% για το μήνα Δεκέμβριο, που είναι και η μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2009.

Οι προβλέψεις για άνοδο του πληθωρισμού είναι υψηλότερες σε βάθος δεκαετίας, οδηγούμενες από τις προσδοκίες για τα μεγάλα πακέτα ενίσχυσης της οικονομίας, την εφαρμογή των εμβολιαστικών πλάνων αλλά και την συσσωρευμένη καταναλωτική ζήτηση που παραμένει εν αναμονή.

Η τάση ανόδου των ομολόγων –το 10ετές ομόλογο του αμερικανικού δημοσίου είναι σε υψηλότερα επίπεδα σε βάθος δεκαετίας- μαζί με τις προβλέψεις για αύξηση πληθωρισμού, καθώς οι επενδυτές πιστεύουν πως οι κεντρικές τράπεζες θα «κατεβάσουν ταχύτητα» και θα μειώσουν τις αγορές σε assets, επηρεάζει τις αγορές μετοχών με τους συναλλασσόμενους να επανεκτιμούν το επενδυτικό περιβάλλον.

Εντωμεταξύ, ο επενδυτικός κολοσσός Berkshire Hathaway, του Warren Buffet, αγόρασε μετοχές της Chevron αξίας 4,2 δισ. δολαρίων, και μετοχές αξίας 8,6 δισ. δολαρίων της Verizon, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020, ενώ πούλησε τις μετοχές της Pfizer και της JP Morgan που κατείχε και μείωσε το στοκ της σε μετοχές της Apple, αν και παραμένει ο νο1 κάτοχος μετοχών της εταιρείας ηλεκτρονικών. H μετοχή της Chevron σημειώνει άνοδο 1,64%, της Verizon 4,23%, ενώ η Apple χάνει 2,27%. Η Pfizer κερδίζει 0,47% και η JP Morgan παραμένει σταθερή γύρω από το 0%.

Νέο ρεκόρ για Bitcoin

Δεύτερο ρεκόρ εντός λίγων ωρών καταγράφει το Bitcoin, το οποίο εκτινάχθηκε στις 51.715 δολάρια το μεσημέρι της Τετάρτης, σύμφωνα με στοιχεία του Coin Metrics, για πρώτη φορά στην ιστορία του, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα είχε καταγράψει ακόμα ένα ρεκόρ φτάνοντας στα 50.927 δολάρια.

Ωστόσο, η επέλαση του Bitcoin σε νέα αχαρτογράφητα εδάφη, δεν θα είναι βιώσιμη εάν δεν περιοριστούν σημαντικά οι έντονες μεταβολές της τιμής του κρυπτονομίσματος, προειδοποίησαν οι αναλυτές της JPMorgan.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider