Goldman Sachs: Τα 7 ερωτήματα για τις ευρωπαϊκές αγορές το 2021

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: Τα 7 ερωτήματα για τις ευρωπαϊκές αγορές το 2021

Την επενδυτική της στρατηγική για τις ευρωπαϊκές αγορές το 2021 ξεδιπλώνει η Goldman Sachs, απαντώντας σε 7 κρίσιμες ερωτήσεις.

Πρώτο και βασικό ερώτημα για τους επενδυτές είναι το κατά πόσο έχει «περάσει» στις αγορές η τάση ανάκαμψης. Όπως σημειώνει η αμερικανική τράπεζα, ο STOXX 600 σημείωσε άνοδο 20% από τον Οκτώβριο και διαπραγματεύεται με υψηλό 12μηνο P/E forward στο 17,9x. Ωστόσο, με την υποστηρικτική πολιτική να παραμένει σε ισχύ, το ασφάλιστρο κινδύνου (ERP) παραμένει υψηλό στο 6,5%. Η Goldman Sachs αναμένει μια ισχυρή ανάκαμψη με το EPS να αυξάνεται κατά 40% και κατά 12% το 2021 και το 2022, λίγο πάνω από το consensus και με τον STOXX 600 στις 430 μονάδες.

Από την άλλη, αναμένει πως οι value μετοχές και ορισμένοι κυκλικοί κλάδοι θα υπεραποδώσουν λόγω του ότι η παγκόσμια οικονομία θα ανεβάσει ταχύτητες καταγράφοντας ανάπτυξη 6,5% το 2021, οι αποδόσεις των ομολόγων θα ενισχυθούν, και οι επενδυτές δεν έχουν τοποθετηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Παράλληλα, δίνει σύσταση «overweight» για τις τράπεζες, το πετρέλαιο, και τα βασικά μέταλλα στην Ευρώπη, ενώ δείχνει να προτιμά τον γερμανικό DAX και τον FTSE100. Όπως επισημαίνει το «καλάθι ανάκαμψης» (GSSTRCOV) που συστήνει όπως και το «καλάθι δημοσιονομικών υποδομών» (GSSTFISC) βρίσκονται σε καλή θέση για να κερδίσουν από την αναπτυξιακή δυναμική το 2021. Παρ' όλα αυτά, η αμερικανική τράπεζα παραμένει «underweight» για τα καταναλωτικά αγαθά και τους staples τίτλους.

insider

Για το 2021, η Goldman Sachs εκτιμά θα αποδειχθεί ένα καλύτερο έτος για τις ευρωπαϊκές μετοχές, που θα υποστηριχθεί από την παγκόσμια ανάπτυξη και το value trade, ενώ παράλληλα η στροφή των funds που διαχειρίζονται πολλαπλά assets, προς τις μετοχές (αγοραστές τα τελευταία τρίμηνα) θα συνεχίστει.

Στο ερώτημα αν η FTSE100 θα υπεραποδώσει η Goldman Sachs εκφράζει θετική γνώμη, επισημαίνοντας, πως ο δείκτης δείχνει ελκυστικός, με μερισματική απόδοση υψηλότερη από τις περισσότερες ανεπτυγμένες αγορές. Ο δείκτης έχει επίσης υψηλή έκθεση σε εταιρείες εμπορευμάτων, όπου η τράπεζα διατηρεί θετική στάση.

Σε ό,τι αφορά την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, η G.S εκτιμά πως φτάσει στα 1,28 τους επόμενους μήνες, αλλά αυτό δε θα αποτελέσει εμπόδιο για τις επιδόσεις που θα καταγράψουν οι ευρωπαϊκές αγορές. Όπως επισημαίνει, τα τελευταία χρόνια ένα ισχυρότερο ευρώ έχει συσχετιστεί με θετικές αποδόσεις στις μετοχές, με τα small caps να επωφελούνται περισσότερο από αυτή την άνοδο του ενιαίου νομίσματος.

Τέλος, ο κλάδος που ποντάρει πολλά η αμερικανική τράπεζα, είναι αυτός των ανανεώσιμων πηγών (GSSBRNEW), που ενισχύθηκε κατά 50% το 2020 και διαπραγματεύεται με premium 70%. Το ποσοστό αυτό είναι όντως υψηλό έναντι των προηγούμενων ετών, αλλά υποστηρίζεται από τα έσοδα και την αύξηση του EPS κατά σχεδόν δύο φορές έναντι ευρύτερα της αγοράς, τα ισχυρά flows των ESF funds και το ελκυστικό κόστος κεφαλαίου.

insider

insider

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider