Goldman Sachs: Ποιες μετοχές θα ξεχωρίσουν

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: Ποιες μετοχές θα ξεχωρίσουν
Τι ευκαιρίες εντοπίζει η Goldman Sachs στις αγορές εν μέσω πανδημίας. Ποια είναι η σύστασή της για τράπεζες και τεχνολογία.

Την επενδυτική της στρατηγική σε τέσσερις βασικούς κλάδους μετοχών αναθεώρησε η Goldman Sachs σε νέα της έκθεση με τίτλο «Time for Value».

Στο αχαρτογράφητο τοπίο που δημιουργείται από την πανδημία και την αβεβαιότητα που προκαλεί η τελευταία, η GS αναβαθμίζει τη σύστασή της σε «overweight» από «ουδέτερη» για τις τραπεζικές μετοχές και τις μετοχές του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας, υποβαθμίζοντας παράλληλα τη σύστασή της σε «ουδέτερη» από «overweight» για τις μετοχές του τεχνολογικου κλάδου, και σε «underweight» από «ουδέτερη» τους κλάδους των ποτών, των τροφίμων και του καπνού.

Η αμερικανική τράπεζα έχοντας δημιουργήσει διάφορα «καλάθια» μετοχών, αφαιρεί τη σύσταση long που διατηρούσε για το καλάθι μετοχών ψηφιακής οικονομίας (Digital Economy basket - GSSBDIGI), προσθέτοντας ωστόσο μια σύσταση long για το καλάθι μετοχών που μπορούν να ανακάμψουν (Recovery basket - GSSTRCOV) και έχει συνθέσει έναντι του δείκτη Stoxx 600. Παράλληλα συνεχίζει να προτείνει στους επενδυτές (σύσταση long) το «καλάθι» μετοχών των δημοσιονομικών υποδομών (Fiscal Infrastructure spending basket - GSSTFISC). Όπως σημειώνει το εμβόλιο δεν θα είναι απόλυτα θετικό για ολόκληρη την οικονομία καθώς το χαρτοφυλάκιο της ψηφιακής οικονομίας (GSSBDIGI) και του «Stay-at-Home» (GSXESTAY) εμφανίζουν αρνητικούς συσχετισμούς απόλυτων αποδόσεων στις προοπτικές απόδοσης ενός εμβολίου.

Ερμηνεύοντας τη διαφοροποίηση στις επενδυτικές της επιλογές η GS επισημαίνει πως οι κλάδοι των ποτών και του καπνού δείχνουν ιδιαίτερα ευάλωτοι σε ορισμένες μακροοικονομικές μεταβολές, διατηρώντας μια αρνητική συσχέτιση με την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων.

Τεχνολογία

Σε ότι αφορά την τεχνολογία η GS αναφέρει πως ο κλάδος διαπραγματεύεται με premium 60% και 24μηνo P/E 23,5x, έναντι 5ετούς μέσου premium 30%. Ωστόσο, η αμερικανική τράπεζα διατηρεί ουδέτερη σύσταση καθώς συνεχίζει να εκτιμά ότι σε μια χαμηλή ονομαστική παγκόσμια ανάπτυξη, η αγορά θα συνεχίσει να πληρώνει σε premium για έναν από τους λίγους ισχυρούς (κέρδη και πωλήσεις) κλάδους της Ευρώπης. Πράγματι, ο σύνθετος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης (CAGR) για το EPS (Earnings Per Share/Κέρδη Ανά Μετοχή) τη διετία 2019-2021 αναμένεται να είναι 9% - πολύ υψηλότερο από οποιονδήποτε άλλο κλάδο.

Τράπεζες

Για την αναβάθμιση της σύστασής της για τις ευρωπαϊκές τράπεζες η Goldman Sachs αναφέρει πως είναι ο πιο ευαίσθητος κλάδος σε ρυθμό και ανάπτυξη και, παρά τις χαμηλές αποδόσεις που προσφέρει τα τελευταία χρόνια, προσφέρει εξαιρετικές αξίες. Βασιζόμενη αποκλειστικά σε δεδομένα από τις τιμές μετοχών -δεν στηρίζεται δηλαδή στην κερδοφορία και στα θεμελιώδη μεγέθη- η GS εντοπίζει, χρησιμοποιώντας εβδομαδιαίες εναλλαγές από το 2007 πως:

  • η άνοδος κατά 100 μ.β στην απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου συνεπάγεται άνοδο κατά 19% στις μετοχές των τραπεζών (+10% έναντι του STOXX 600).
  • αντίστοιχα η άνοδος κατά 100 μ.β στην απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου συνεπάγεται μια άνοδο κατά 15% στις τραπεζικές μετοχές (+7% έναντι του STOXX 600).

insider

 
Παράλληλα σημειώνει πως από τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 καταγράφησαν 15 ισχυρές μετατοπίσεις στην Ευρώπη σε μετοχές με κυκλικές διακυμάνσεις έναντι αυτών με αμυντική στάση που διήρκεσαν κατά μέσο όρο 4 μήνες προσφέροντας υπεραπόδοση 15%, με τις τράπεζες να ξεχωρίζουν στο 25%.

Ποιες μετοχές θα ξεχωρίσουν

insider

 

insider

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider