UBS: Σημαντικά περιθώρια ανόδου στις αγορές το 2021 με έμφαση στα small caps

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
UBS: Σημαντικά περιθώρια ανόδου στις αγορές το 2021 με έμφαση στα small caps
Πού θα φτάσουν οι αγορές μέχρι τον Ιούνιο του 2021 σύμφωνα με τα τρία σενάρια που εξετάζει η UBS, λίγο πριν το φινάλε του έτους. Στροφή στα small caps, διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων και επανατοποθέτηση σε κλάδους που στηρίζουν το «The Next Big Thing» (fintech, greentech, healthtech, 5G).

Σημαντικά περιθώρια ανόδου στις παγκόσμιες μετοχές αναμένει το προσεχές διάστημα η UBS, παρά το «ράλι» του 12% που καταγράφηκε το Νοέμβριo, υποστηριζόμενο κατά βάση από κλάδους που είχαν υποαποδώσει έως τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της ελβετικής τράπεζας, που πλαισιώνεται από την ευρεία διανομή των εμβολίων μέχρι το β' τρίμηνο του 2021, με επιστροφή της κανονικότητας έως το γ' τρίμηνο, οι μετοχές μπορούν να δουν μια περαιτέρω ανοδική κίνηση της τάξεως του 6% του επόμενους έξι μήνες, ενώ στο θετικό σενάριο, κατά το οποίο τα εμβόλια θα διανεμηθούν ταχύτατα και ευρέως εντός του α' τρίμηνο του 2021, επιστρέφοντας σε ρυθμούς πλήρους κανονικότητας μέχρι το β' τρίμηνο του 2021, η UBS αναμένει ένα ανοδικό «boost» 12%.

Όπως επισημαίνει, Mark Haefele επικεφαλής του γραφείου επενδύσεων της UBS Global Wealth Management η εναλλαγή προς τις value μετοχές, τα small caps και τις ex-US markets έχει πολλά ακόμη να δώσει. Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα small caps, ο Haefele αναφέρει πως υπεραπέδωσαν το Νοέμβριο έναντι των large caps κατά 10% και κατά 7% στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη αντίστοιχα, ενώ παράλληλα έχουν αποσυνδεθεί πλήρως από τους μακροοικονομικούς οδηγούς, όπως είναι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, τα yields και o δείκτης ISM. Έτσι, καθώς η οικονομικές συνθήκες ομαλοποιούνται και οι δείκτες βελτιώνονται, οι μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία.

insider

Στις επιλογές της ελβετικής τράπεζας βρίσκονται και οι αμερικανικές μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης που εμφανίζονται ελκυστικές και τείνουν να ξεπερνούν αυτές της μεγαλύτερης κεφαλαιοποίησης στα πρώτα στάδια της οικονομικής ανάκαμψης. Ενδεικτικό είναι πως ο δείκτης Russell Mid Cap διαπραγματεύεται με discount 2% σε όρους P/E έναντι του Russell 1000, σε σύγκριση με το 6% premium κατά μ.ο σε μακροπρόθεσμη βάση.

To forward P/E για τις παγκόσμιες μετοχές, εξαιρουμένου του κλάδου της πληροφορικής και της τεχνολογίας, έχει μειωθεί στο 17x από 20χ, ενώ σε κυκλικά προσαρμοσμένη βάση, οι δείκτες P/E είναι κοντά ή κάτω από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους σε όλες τις μεγάλες αγορές, εκτός των ΗΠΑ, όπου οι αποτιμήσεις έχουν υποστεί στρέβλωση εξαιτίας των mega caps του τεχνολογικού κλάδου.

Παράλληλα, με βάση τις εκτιμήσεις για την παραγωγή των εμβολίων, την άρση των περιοριστικών μέτρων και την ανάκαμψη των υπηρεσιών, σε κλάδους όπως ο ταξιδιωτικός και η εστίαση κατά το α' εξάμηνο του 2021, η UBS εκτιμά πως τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) θα ενισχυθούν κατά 27% παγκοσμίως.

Έτσι, στο θετικό σενάριο που εξετάζει η ελβετική τράπεζα, ο S&P 500 θα φτάσει στις 4.100 μονάδες, o πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 50 στις 4.000 μονάδες και o δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών στις 1.400 μονάδες. Αντιθέτως, στο κακό σενάριο, κατά το οποίο τα εμβόλια θα καθυστερήσουν ή δεν θα έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα, προκαλώντας μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων, ο S&P 500 θα πέσει στις 3.100 μονάδες, με τον Euro Stoxx 50 να κινείται χαμηλότερα στις 3.000 μονάδες και τον MSCI EM στις 1.050 μονάδες, με τη UBS να τοποθετεί το χρυσό στα 2.100 - 2.200 δολάρια ανά ουγγιά. 

Στο βασικό σενάριο ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street θα φτάσει τις 3.900 μονάδες, o Euro Stoxx 50 τις 3.700 μονάδες, και ο δείκτης της Morgan Stanley για τις αναδυόμενες στις 1.300 μονάδες.

Διαβάστε επίσης:

 

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider