Οι ισχυρές προσδοκίες και το flow έφεραν το ιστορικό «14αρι» στο Χρηματιστήριο

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ισχυρές προσδοκίες και το flow έφεραν το ιστορικό «14αρι» στο Χρηματιστήριο
Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο «σπάει» το Χρηματιστήριο Αθηνών, συνεχίζοντας το ανοδικό σερί για 14η διαδοχική συνεδρίαση, κάτι που είχε να συμβεί από το μακρινό 1997. Κερδισμένη η «μάχη» για τους πωλητές στη ζώνη των 800 μονάδων. Σημαντικό flow και «χτίσιμο» θέσεων από θεσμικούς επενδυτές.

Συνέχισε ακάθεκτο το Χρηματιστήριο Αθηνών σε ρυθμούς «year end rally» έχοντας πλέον, σε πρώτο πλάνο τη διαμόρφωση ενός «μαξιλαριού» πάνω από τις 800 μονάδες (μεγάλη εικόνα 884 μονάδες) κάτι που ωστόσο δε συνέβη την Τετάρτη, με τους πωλητές να κερδίζουν τη «μάχη» για τη διατήρηση της ζώνης.

Οι προσδοκίες και η έντονη προεξόφληση της εγχώριας αγοράς, ως προς την ταχεία ανάκαμψης της κερδοφορίας, την ισχυρή ανάπτυξη, και τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης οδηγούν σε μια αυτοτροφοδοτούμενη διαδικασία ορμής, με το αποτέλεσμα να γίνεται ορατό σε κλάδους που επιστρέφουν δυναμικά, από το sell off του Οκτωβρίου (τράπεζες, ενέργεια, αεροπορικές). Παράλληλα, το Χρηματιστήριο ενισχύεται με σημαντικές εισροές (flows) από ξένους επενδυτές, καθώς είναι ιδιαίτερα «φθηνό» ενώ «τρέχει» με σημαντικό discount έναντι των αναδυόμενων αγορών (EM).

Η JP Morgan είχε επισημάνει πρόσφατα πως η αποτίμηση της ελληνικής αγοράς σε όρους τιμής προς κέρδη ανά μετοχή για τους επόμενους μήνες (forward P/E) είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο της τελευταίας 10ετίας και 5ετίας, ενώ διαπραγματεύεται με discount 17% έναντι των αναδυόμενων αγορών. Αντίστοιχα, και η Jefferies τόνισε σε έκθεσή της πως η ελληνική αγορά αποτελεί ένα ελκυστικό trade για το νέο έτος, καθώς οι δείκτες κινδύνου της για την Ελλάδα έχουν υποχωρήσει σημαντικά, με τις ελληνικές μετοχές να διαπραγματεύονται με P/E 9,9x και P/B (δείκτη τιμής προς λογιστική αξία) 0,6x.

Όπως σχολιάζει στο insider.gr ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακής, το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην εγχώρια αγορά μπορεί να διατηρηθεί λίγο ή πολύ με ρίσκο μέχρι και για τους επόμενους δύο μήνες, όσο καταγράφεται μια σημαντική σε όγκο ρευστότητα από τους ξένους, και δεν υπάρχουν εξωτερικές ασύμμετες «απειλές», όπως είναι οι γεωπολιτικές εντάσεις.

Έτσι, την Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,61% στις 796,01 μονάδες (13,85% στις 14 τελευταίες συνεδριάσεις, και 4,3 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση), με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 123,39 εκατ. ευρώ και τον όγκο στα 74,72 εκατ. τεμάχια. Ο FTSE 25 κατέγραψε άνοδο 0,62% στις 1.906,48 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να ξεπερνά και το εμπόδιο των 500 μονάδων κινούμενος μέσα στη δύσβατη περιοχή των 490 με 529 μονάδων, με κέρδη 3,54% στις 512,40 μονάδες.

Ανοδικό «άλμα» 9,57% σημείωσε η μετοχή της Aegean στα 5,15 ευρώ, με τις τράπεζες να ακολουθούν, καθώς η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 4,11% στα 0,93 ευρώ, η Eurobank 3,77% στα 0,60 ευρώ, η Εθνική Τράπεζα 3,07% στα 2,08 ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς 2,27% στα 1,30 ευρώ. Οι τίτλοι της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας βρίσκονται πλέον πάνω σε ισχυρές αντιστάσεις, ενώ της Eurobank βάζει «πλώρη» για τα 0,65 ευρώ. Από την άλλη ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς «βλέπει» καλύτερα την περιοχή των 1,41-1,51 ευρώ.

Παράλληλα, αρκετοί δεικτοβαρείς τίτλοι συνεχίζουν να δίνουν μια ξεχωριστή νότα στην εγχώρια αγορά, κάτι που οφείλεται από τη μία στις προσδοκίες που υπάρχου από το επικείμενο άνοιγμα της οικονομίας, και από την άλλη στα project που αναμένεται να «τρέξουν» το επόμενο διάστημα. Έτσι η Τέρνα Ενεργειακή κατέγραψε άνοδο κατά 1,42% στα 12,86 ευρώ, η Motor Oil 0,92% στα 12,05 ευρώ. Αρνητικά πρόσημα για τον κατασκευαστικό κλάδο, με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ στο 1,35% και 1,29% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider