Forex
28-09-2019 | 09:03

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Libra του Facebook

Μαρίνα Φούντα
Μοιράσου το
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Libra του Facebook

Το Libra αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του στις αγορές το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Ψηλά στην ατζέντα της διεθνούς επικαιρότητας βρίσκεται το τελευταίο διάστημα το Libra, το ψηφιακό νόμισμα του Facebook, καθώς πέφτουν «βροχή» οι αντιδράσεις διεθνώς σε βάρος του.

Και μάλιστα πριν καν τεθεί σε επίσημη κυκλοφορία.

Πότε θα κάνει την εμφάνισή, ωστόσο, στις αγορές το ψηφιακό νόμισμα; Πώς λειτουργεί και γιατί προκαλεί αντιδράσεις;

Δείτε εδώ έναν αναλυτικό οδηγό για το νέο εγχείρημα του Facebook.

Μια από τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του Bitcoin και του Libra έγκειται στην τεχνολογία που υποστηρίζει το κάθε ένα από αυτά. Σε ό,τι αφορά το Βitcoin, οι συναλλαγές πραγματοποιούνται ανώνυμα μέσω πλατφόρμας blockchain. Υπάρχει υποχρεωτικά μια βάση δεδομένων, την οποία υποστηρίζει ένα ολόκληρο δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών και το οποίο διασφαλίζει και θωρακίζει απόλυτα το σύνολο των συναλλαγών. To Libra, από την πλευρά του, χρησιμοποιεί επίσης μια πλατφόρμα blockchain, η οποία όμως, σε αντίθεση με εκείνη του Bitcoin, απαιτεί εξουσιοδότηση, τουλάχιστον μέχρι τώρα, για να την χρησιμοποιήσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι συναλλαγές μπορούν να γίνουν μόνο από μια ομάδα έμπιστων μελών.

Bitcoin και Libra έχουν επίσης διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης. Η βασική χρήση του Bitcoin είναι, ως ένα εικονικό νόμισμα, να επιτρέπει στους χρήστες του να πραγματοποιούν την οποιαδήποτε χρηματική αλλαγή, χωρίς να χρειαστεί να μεταβούν μέχρι την τράπεζα. Ο βασικός στόχος του Libra είναι να αξιοποιείται σε διασυνοριακές πληρωμές και μεταφορές χρήματος. Το Libra θα συνδέεται άμεσα με μια σειρά από συμβατικά/κρατικά νομίσματα, με στόχο να αποφεύγονται οι «βίαιες» αναταράξεις που, κατά καιρούς, βιώνει το Bitcoin.

Η πλευρά του Facebook ξεκαθαρίζει πως το ψηφιακό της νόμισμα δεν θα «παράξει» νέο χρήμα, καθώς το Libra θα είναι στενά συνδεδεμένο με το βασικό «καλάθι» των νομισμάτων, προκειμένου να έχει σταθερή αξία.

Σύμφωνα, πάντα, με το Facebook, πρωταρχικός στόχος του Libra θα είναι η διευκόλυνση των ανθρώπων ανά τον κόσμο στη διαδικασία μεταφοράς χρήματος.

Η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης δεσμεύεται άλλωστε πως θα προστατεύσει με κάθε τρόπο τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών-πελατών, ενώ, όπως γνωστοποιεί, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρχές.

Δεν αποτελεί μυστικό ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε ΗΠΑ και Ευρώπη εκφράζουν έντονες ανησυχίες για πιθανή πρόκληση αναταραχών στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι ρυθμιστικές αρχές εκφράζουν προβληματισμούς για το Libra, καθώς δεν αποκλείουν έναν απευθείας ανταγωνισμό του με τα συμβατικά εθνικά νομίσματα.

Ο προβληματισμός αυτός πηγάζει από τη μεγάλη επιρροή που έχει το Facebook σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς σχεδόν 2,4 δισ. άνθρωποι στον πλανήτη είναι ενεργοί χρήστες του Facebook σε μηνιαία βάση.

Μάλιστα, πριν από μερικά 24ωρα, οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας άσκησαν δριμεία κριτική σε βάρος του Libra, υποστηρίζοντας πως τα σχέδια του Facebook για το ψηφιακό νόμισμα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν βασικές παραμέτρους αναφορικά με θέματα χρηματοπιστωτικής ασφάλειας, προστασίας επενδυτών και αποφυγής υποθέσεων «βρώμικου» χρήματος.

Καθώς στόχος του Facebook είναι κάποια στιγμή να αποκομίσει κέρδη από αυτή την προσπάθεια, το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης προχώρησε στη σύσταση μιας νέας θυγατρικής εταιρείας, της Calibra.

Η εταιρεία αυτή θα λειτουργεί σαν ψηφιακό «πορτοφόλι» και θα έχει στόχο να προωθεί τις συναλλαγές του νέου ψηφιακού νομίσματος, του Libra.

Στόχος του Libra είναι, με την ίδια ευκολία που κάποιος στέλνει ένα μήνυμα ή μια φωτογραφία, να μπορεί να στέλνει χρήματα οπουδήποτε ανά τον κόσμο, εύκολα και γρήγορα.

Μεταξύ των εταιρειών που προχώρησαν στη σύσταση της κοινοπραξίας, υπό το Facebook, περιλαμβάνονται εταιρείες όπως η Visa, η Stripe, η PayPal, η eBay, η Lyft, η Uber και η Spotify, αλλά και οι εξής: Anchorage, Bison Trails, Coinbase, Xapo Holdings.

Το Libra δεν θα ελέγχεται από το Facebook, αλλά από την κοινοπραξία/μη κερδοσκοπική ένωση, η οποία θα υποστηρίζεται από τις παραπάνω εταιρείες. Η μη κερδοσκοπική εταιρεία, η Libra Association, θα έχει έδρα στη Γενεύη της Ελβετίας.

Ήταν στα μέσα του περασμένου Ιουνίου όταν το Facebook ανακοίνωσε τα φιλόδοξα σχέδιά του να δημιουργήσει ένα νέο ψηφιακό νόμισμα, με στόχο να μεταβάλλει τις ισορροπίες στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Για τη δημιουργία του νέου ψηφιακού νομίσματος, στο οποίο έδωσε την ονομασία Libra, το Facebook προχώρησε στη σύσταση μιας κοινοπραξίας, της οποίας μάλιστα ηγήθηκε. Το Libra αναμένεται να βγει στις αγορές, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.