Φθηνότερο  κατά 20% σε σχέση με πέρυσι λόγω της μεγάλης πτώσης των διεθνών τιμών του  πετρελαίου, αλλά κι επειδή το υπουργείο Οικονομικών μείωσε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης , είναι φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης .

 Όμως αν και οι τιμές κυμαίνονται  χαμηλότερα από πέρσι στα 0,85 έως και 0,88 ευρώ το λίτρο  η κίνηση στην αγορά σύμφωνα με στελέχη των εταιρειών και των πρατηριούχων είναι υποτονική.

Η καλοκαιρία   και η καθυστέρηση στον καθορισμό του ύψους και των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης  κάνει τα νοικοκυριά να τηρούν στάση αναμονής για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης

Ευκολίες πληρωμής

 Στην αγορά  εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, αναγνωρίζοντας τις οικονομικές δυσκολίες των καταναλωτών, έχουν ξεκισει τη διενέργεια προσφορών που αποσκοπούν στη διευκόλυνση των πληρωμών, δίνοντας την ευκαιρία  στους καταναλωτές που αγοράζουν ποσότητες άνω των 500 λίτρων να πληρώνουν  με δόσεις , κάνοντας χρήση των πιστωτικών  τους καρτών.

 Πέρα όμως από τις οικονομικές δυσκολίες  που έχουν να αντιμετωπίσουν οι  καταναλωτές , και είναι απόρροια της  οικονομικής κρίσης   έχουν να αντιμετωπίσουν και  τα κρούσματα  κακόβουλων  εμπόρων που επιχειρούν να τους κλέψουν  στην παράδοση του καύσιμου αλλά και άλλων προβλημάτων που μπορεί να  ζημιώσουν την τσέπη τους.

 Θα πρέπει  λοιπόν να  έχουν κατά νου   δέκα βασικές συμβουλές ώστε να αποφύγουν τα προβλήματα στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης για το φετινό χειμώνα.

 Δεκάλογος για αποφυγή προβλημάτων

- Πριν την παραλαβή του πετρελαίου καλό είναι να έχει πραγματοποιηθεί συντήρηση-ρύθμιση του συστήματος κεντρικής θέρμανσης. Με τον τρόπο αυτό καταναλώνεται λιγότερο πετρέλαιο και εξοικονομούνται χρήματα προστατεύοντας το περιβάλλον.

- Οι καταναλωτές δεν πρέπει να αφήνουν τον καυστήρα πετρελαίου να λειτουργεί χωρίς καύσιμα, γιατί έτσι καταστρέφεται η αντλία και το μπεκ.

-Ο  καταναλωτής  θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε παρών κατά τη διάρκεια της παράδοσης του πετρελαίου θέρμανσης.

-Το χρώμα του πετρελαίου, το οποίο αποτελεί ένδειξη της ποιότητας του, πρέπει να είναι κόκκινο και διαυγές και όχι θολό.

-Να γνωρίζουν πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής τους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζουν τις εσωτερικές διαστάσεις της δεξαμενής. Π.χ. αν μια δεξαμενή ορθογώνιας διατομής έχει μήκος 1,5 μέτρο, πλάτος 1 μέτρο και ύψος 1 μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 1,5 κυβικό μέτρο  ή 1500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 15 λίτρα 

- Δεν πρέπει να  λαμβάνεται υπόψη η ένδειξη του μετρητή του βυτιοφόρου διότι ακόμα και στην περίπτωση ακριβούς λειτουργίας του είναι δυνατόν να παραμείνει ποσότητα πετρελαίου στον σωλήνα παράδοσης του βυτιοφόρου και να μην διοχετευθεί στη δεξαμενή.

-Να μετρούν την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή, αφού κατασταλάξει ο αφρός και έχουν πρώτα παρέλθει 5-6 λεπτά, παρουσία του βυτιοφορέα.

- Να αναγράφονται στο σχετικό παραστατικό οπωσδήποτε οι ενδείξεις προμέτρησης και επιμέτρησης της δεξαμενής, όπως και οποιαδήποτε άλλη παρατήρηση του παραλήπτη - καταναλωτή  για την παραληφθείσα ποσότητα

- Σε περίπτωση που η δεξαμενή πετρελαίου φέρει προσαρμοσμένο εξωτερικό δείκτη μέτρησης της στάθμης του πετρελαίου να γίνεται μετά την παράδοση και έλεγχος με τη διαβαθμισμένη βέργα προκειμένου να διασταυρωθεί το αποτέλεσμα της μέτρησης.

-Να συγκρίνουν τις αναγραφόμενες τιμές στα πρατήρια της περιοχής τους και να βεβαιώνονται ότι οι τιμές αυτές αφορούν την παράδοση κατ’ οίκον και την ποσότητα που επιθυμούν, πριν επιλέξουν προμηθευτή.