Στην Ελλάδα θα εγκατασταθεί η επίγεια δορυφορική υποδομή του European Aviation Network (EAN) για παροχή ευρυζωνικού internet σε πτήσεις πάνω από την Ευρώπη, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ ΟΤΕ και Inmarsat.

Ο επίγειος δορυφορικός σταθμός θα εγκατασταθεί στο Κέντρο Δορυφορικών Επικοινωνιών του ΟΤΕ στη Νεμέα και θα αποτελέσει πύλη πρόσβασης για το νέο προηγμένο, υπό κατασκευή, δορυφόρο του Inmarsat, του κορυφαίου παρόχου κινητών δορυφορικών τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως.

Ο δορυφόρος θα επικοινωνεί με τον τερματικό εξοπλισμό των αεροσκαφών (MSS) και θα εξασφαλίζει την αδιάλειπτη παροχή υπηρεσιών internet, που προσφέρει ο Inmarsat, με τον OTE να αναλαμβάνει τη λειτουργία τoυ σταθμού δορυφορικής πρόσβασης.

Το European Aviation Network είναι ένα πρωτοποριακό δίκτυο που θα επιτρέπει σε εκατομμύρια επιβάτες πτήσεων πάνω από την Ευρώπη να χρησιμοποιούν εν πτήσει τα smartphones και τις άλλες συσκευές τους, όπως θα έκαναν και στο έδαφος. Το ΕΑΝ θα συνδυάζει τη δορυφορική τεχνολογία του νέου δορυφόρου Inmarsat, με ένα νέο πανευρωπαϊκό επίγειο ευρυζωνικό δίκτυο τεχνολογίας LTE, που θα κατασκευάσει η Deutsche Telekom.

Όπως δήλωσε ο Leo Mondale, πρόεδρος της Inmarsat Aviation, «το European Aviation Network είναι ένα σημαντικό έργο  για τον Inmarsat, την Πολιτική Αεροπορία, και την Ευρώπη. Η συμφωνία με τον Όμιλο OΤΕ για εγκατάσταση του δορυφορικού σταθμού πρόσβασης στη Νεμέα είναι ένα από τα ορόσημα αυτού του συναρπαστικού έργου. Ο Όμιλος OTE μας έχει ήδη αποδείξει  την αποτελεσματικότητά του, ως διαχειριστής του σταθμού δορυφορικής πρόσβασης Global Xpress στη Νεμέα».

«Τα Κέντρα Δορυφορικών Επικοινωνιών του Ομίλου OΤΕ στη Νεμέα και τις Θερμοπύλες είναι πλέον από τα σημαντικότερα της ευρύτερης περιοχής της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής και μπορούν να εξυπηρετήσουν τους σημαντικότερους δορυφορικούς οργανισμούς παγκοσμίως», δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής Λειτουργιών του ομίλου OTE Ζαχαρίας Πιπερίδης.