Εντός 15νθημέρου η απόφαση για το καρτέλ στην μπύρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εντός 15νθημέρου η απόφαση για το καρτέλ στην μπύρα

Mέσα στις επόμενες 15 ημέρες αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού για μονοπώλιο και χειραγώγηση της ελληνικής αγοράς μπύρας από την πολυεθνική Αθηναϊκή Ζυθοποιϊα.

Το σίριαλ ξεκίνησε δέκα χρόνια πίσω, εν έτη 2005, με την αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον κλάδο της ζυθοποιίας και στο επίκεντρο τέθηκε η εξέταση τυχόν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, η οποία μέχρι το 2008 εμφανιζόταν να ελέγχει μερίδιο άνω του 80% στην ελληνική αγορά, από τα υψηλότερα της Heineken παγκοσμίως, (σήμερα το μερίδιό της έχει υποχωρήσει στο 53%).

Το 2006 η Μύθος Ζυθοποιία, μέλος του ομίλου Carlsberg, υπέβαλε καταγγελία για κατάχρηση δεσπόζουσας θέση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Καταγγελία η οποία με απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού συγχωνεύθηκε με την αυτεπάγγελτη έρευνα. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία κατάφερε όμως να παγώσει τη δικαστική διαδικασία προσφεύγοντας στο Διοικητικό Εφετείο, το οποίο εξέδωσε προσωρινή διαταγή αναστολής της απόφαση της Επιτροπής ως την οριστική της εκδίκαση όπου δικαιώθηκε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ωστόσο η Αθηναϊκή προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κερδίζοντας έτσι περισσότερο χρόνια μέχρι και τις αρχές του 2013, οπότε και κοινοποιήθηκε η απόφαση του ΣτΕ και άνοιξε ο δρόμος για την ολοκλήρωση της υπόθεσης σχεδόν μια δεκαετία μετά το άνοιγμά της.

Η απόφαση πάντως της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την υπόθεση της μπύρας καθαρογράφεται - όπως κατήγγειλε πρόσφατα ο Υπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ - εδώ και 17 μήνες!

Μέχρι και 14 χρόνια καθυστερούν οι αποφάσεις

Κωλλυσιεργεία ή σκοπιμότητα - όπως κατήγγειλε ο κ. Κουϊκ - στην έκδοση των αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού; Ότι και να ισχύει, οι αριθμοί δείχνουν τα εξής:
Στην πρόσφατη υπόθεση της Unilever, οι αθέμιτες πρακτικές της πολυεθνικής αφορούσαν τα έτη 2001 -2003, η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού βγήκε το 2009, ενώ τον Νοέμβριο του 2014 το δικαστήριο διαγράφει το πρόστιμο… αφού πλέον πέρασαν 13 χρόνια!
Και αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Καρτέλ στην αγορά γάλακτος, στην αγορά μπύρας, στα σούπερ μάρκετ αλλά και στην αγορά του κοτόπουλου είναι μερικές μόνο, από τις πολύκροτες υποθέσεις των τελευταίων χρόνων που απασχόλησαν την κοινή γνώμη, για τις οποίες είτε τα πρόστιμα μειώθηκαν μέχρι και 50% είτε οι αποφάσεις έκαναν μέχρι και ενάμιση χρόνο για να δημοσιοποιηθούν.
Ενδιαφέρον έχει αυτό που συνέβη με την πρόσφατη υπόθεση του καρτέλ στα κοτόπουλα, όπου εδώ, ο «μαγικός αριθμός» είναι το 16. Τόσοι ακριβώς ήταν οι μήνες που χρειάστηκε η Επιτροπή Ανταγωνισμού για να γνωστοποιήσει την απόφαση της. Ειδικότερα η απόφαση εκδόθηκε μεν στις 15 Φεβρουαρίου του 2013, αναρτήθηκε στο ΦΕΚ και γνωστοποιήθηκε επισήμως όμως από την Ανεξάρτητη Αρχή, 16 μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 27 Ιουνίου του 2014!
Και αυτό, για ένα καρτέλ που σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού δρούσε επί 14 χρόνια (1996-2010), επιβάλλοντας συγκεκριμένες πρακτικές στην αγορά, καθορίζοντας τις τιμές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider