Πώς μια απλή αιματολογική εξέταση μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση του δημογραφικού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς μια απλή αιματολογική εξέταση μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση του δημογραφικού
Η υπογεννητικότητα βρέθηκε στο επίκεντρο των ομιλιών κατά τη διάρκεια της Επιστημονικής Ημερίδας, με θέμα «Υπογεννητικότητα – Υπογονιμότητα: Ανησυχίες – Προβληματισμοί – Πρόληψη - Πρόταση: Μαζικός έλεγχος ΑΜΗ», από την Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής και το ΕΚΑΠΤΥ.

Η υπογεννητικότητα βρέθηκε στο επίκεντρο των ομιλιών κατά τη διάρκεια της Επιστημονικής Ημερίδας, με θέμα «Υπογεννητικότητα – Υπογονιμότητα: Ανησυχίες – Προβληματισμοί – Πρόληψη - Πρόταση: Μαζικός έλεγχος ΑΜΗ», από την Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής και το ΕΚΑΠΤΥ.

Όπως τόνισαν οι ομιλητές, πρόκειται για μια «σύγχρονη απειλή», με οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες και για την οποία θα πρέπει να υπάρξει άμεσα στρατηγική αντιμετώπισης και να ληφθούν μέτρα από την Πολιτεία. Οι αιτίες της είναι πολλές και σύνθετες. Ανάμεσα σε αυτές και η ηλικία που επιλέγουν τα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν, η οποία λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, έχει μετατεθεί σε μεγαλύτερες ηλικίες, αγνοώντας πολλές φορές τους φυσικούς φραγμούς που θέτει η φύση.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας, η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, έκανε μια πρόταση βρίσκοντας αρκετούς αποδέκτες: τη διενέργεια μιας απλής αιματολογικής εξέτασης, της ΑΜΗ (αντιμυλέριος ορμόνη), που είναι ένας αρκετά αξιόπιστος δείκτης του αποθέματος ωαρίων στη γυναίκα.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής κ. Κωνσταντίνος Πάντος από την Πορτογαλία, όπου εφαρμόστηκε η συγκεκριμένη εξέταση στο πλαίσιο ενός εθνικού ελέγχου για το μειωμένο Ωοθηκικό Απόθεμα, σε έναν πληθυσμό γυναικών ηλικίας 25–30 ετών, «έδειξε ότι εάν οι γυναίκες γνώριζαν ότι είχαν ελαττωμένα επίπεδα AMH, το 83% θα άλλαζαν τα αναπαραγωγικά τους σχέδια, με το 35,9% να σκέφτονται να επιταχύνουν την πρώτη τους εγκυμοσύνη, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό (27,5%) θα εξέταζε την κρυοσυντήρηση ωαρίων. Επίσης, επέφερε μείωση 9,3 εκ. ευρώ στον προϋπολογισμό του NHS, λόγω της έγκαιρης τεκνοποίησης και της αποφυγής άσκοπων προσπαθειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής».

Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Γιώργου Πατούλη, Προέδρου του ΙΣΑ και προέδρου του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων λέγοντας ότι «δεσμευόμαστε για την πλήρη ενημέρωση, σχετικά με τη αναγκαιότητα της ΑΜΗ, ώστε τα ζευγάρια αλλά κυρίως οι νέες γυναίκες, να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι διενέργεια αυτής της εξέτασης. Συμβολικά θα διαθέσουμε και 100 δωρεάν εξετάσεις σε γυναίκες».

«Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής δρομολογεί δωρεάν εξετάσεις ΑΜΗ για τις γυναίκες της πόλης μας. Πρόκειται για μια ουσιαστική δράση για να στηρίξουμε την τοπική μας κοινωνία στο δημογραφικό πρόβλημα, την υπογεννητικότητα, τον οικογενειακό προγραμματισμό και τη χειραφέτηση της γυναίκας» δήλωσε η κ. Αιμιλία Τζίβα, Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Ψηφιακής Πολιτικής του Δήμου Ηρακλείου.

Ο κ. Χρήστος Λούμπιας, Ειδικός Μαστολόγος, Χειρουργός Μαστού, Επ. Συν/της Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ, Αντιδήμαρχος Κηφισιάς, ανέφερε ότι «ο Δήμος Κηφισιάς, πρωτοπόρος, εντάσσει τη μέτρηση της ΑΜΗ σαν πρωτόκολλο πρόληψης της υπογονιμότητας στα ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Κηφισιάς».

Σε αντίστοιχη κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δήμαρχοι Αγίας Παρασκευής κ. Γιάννης Μυλωνάκης και Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές, οι οποίοι θα φροντίσουν για την ενημέρωση των συμπολιτών τους.

Οι προσωπικές μαρτυρίες

Ιδιαίτερη αίσθηση κατά τη διάρκεια της ημερίδας προκάλεσαν οι προσωπικές μαρτυρίες γυναικών που είτε ακολούθησαν το δρόμο της εξωσωματικής, λόγω μη έγκαιρης ενημέρωσης είτε της κρυοσυντήρησης ωαρίων ώστε να διασφαλίσουν τη γονιμότητά τους και να οργανώσουν τη ζωή τους. Χαρακτηριστική ήταν η φράση της τηλεπαρουσιάστριας κ. Κατερίνας Καινούριου λέγοντας «έχω κάνει ένα τεράστιο δώρο στον εαυτό μου. Έχω καταφέρει και έχω καταψύξει, με δυσκολία βέβαια, γιατί και πάλι ήμουν μεγάλη, κάποια ωάρια. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι σε κάποιες χώρες της Ευρώπης η ΑΜΗ και η κατάψυξη ωαρίων γίνεται από την ηλικία των 18 ετών».

Η γνωστή Ποινικολόγος κ. Ιωάννα Παναγοπούλου, καταθέτοντας κι αυτή την προσωπική της μαρτυρία, τόνισε το πόσο σημαντικό είναι για μια γυναίκα που θέλει να γίνει μητέρα να τις δίνονται τα κατάλληλα εργαλεία για να το επιτύχει.

Αρωγός η Πολιτεία

Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτισαν με διαδικτυακό μήνυμα ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης και η Υφυπουργός Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, δηλώνοντας αρωγοί της προσπάθειας αυτής, η οποία προάγει το γενικότερο πλαίσιο πρόληψης υγείας στη χώρα μας.

Η Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Έλενα Ράπτη αναφερόμενη στην Ιατρικώς υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή στην Ελλάδα τόνισε «Παρόλο που η γονιμότητα μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, το ωοθηκικό απόθεμα, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία οικογένειας. Η αντίληψη ότι οι μέθοδοι ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορούν να καλύψουν το κενό του μειωμένου ωοθηκικού αποθέματος, είναι λάθος. Πολλά ζευγάρια, όμως, μη λαμβάνοντας έγκαιρα υπόψη τα επίπεδα της ΑΜΗ στον οικογενειακό τους προγραμματισμό υποβάλλονται σε πολλαπλούς κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης με ψυχολογική, σωματική και οικονομική εξάντληση».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής Καθηγητής κ. Μιχάλης Κουτσιλιέρης δήλωσε ότι η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής με πρωτοβουλίες τέτοιου είδους θα συνεχίσει το κοινωνικό της έργο της, περισσότερο δυνατή από την στήριξη των αρμοδίων φορέων.

Η Καθηγήτρια Νομικής ΑΠΘ κ. Αικατερίνη Φουντεδάκη, στο περιθώριο στης εισήγησής της «Νέες μορφές οικογένειας και απόκτηση παιδιού» είπε: «ο εφησυχασμός και η γενική αισιοδοξία του Millenium βοήθησε σε πολλά πράγματα, αλλά δεν βοήθησε στην αντιμετώπιση του δημογραφικού σε ολόκληρο τον Δυτικό Κόσμο, καθώς είναι πολυπαραγοντικό πρόβλημα».

Η Πρόεδρος του ΕΚΑΠΤΥ κ. Ελευθερία Πικρού – Μωραϊτάκη αναφέρθηκε στο αναπαραγωγικό δικαίωμα της σύγχρονης Ελληνίδας και ζήτησε να «αγκαλιάσουμε την γονιμότητα με τον σωστό τρόπο».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Αττικής Ψυχίατρος – Σεξολόγος κ. Θάνος Ασκητής, έκλεισε την ημερίδα λέγοντας ότι «πρέπει να συνδέσουμε τη βιολογική πραγματικότητα με την ψυχική μας ταυτότητα και η κοινωνία, που είμαστε εμείς οι ίδιοι, θα μπορέσει να δράσει ώστε το αποτέλεσμα να είναι μια πιο σημαντική χώρα, μια Ελλάδα όπως την ονειρευόμαστε».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νοσοκομεία: Ποια είναι τα συχνότερα προβλήματα που κατήγγειλαν οι πολίτες το 2023

Παθολόγοι: Σοβαρές οι επιπτώσεις του «εντέλλεσθε» σε επαγγελματίες υγείας και ασθενείς

gazzetta
gazzetta reader insider insider