Από τέσσερα νοσοκομεία ξεκινούν τα απογευματινά χειρουργεία

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από τέσσερα νοσοκομεία ξεκινούν τα απογευματινά χειρουργεία
Θα δοθεί προτεραιότητα σε τουλάχιστον 55.000 περιστατικά, τα οποία βρίσκονται σε λίστα αναμονής πάνω από 4 μήνες.

Από ημέρα σε ημέρα αναμένεται να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ, τα οποία, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα ξεκινήσουν εντός του Μαρτίου.

Όπως έχει δηλώσει ο αρμόδιος Υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, ο αριθμός των χειρουργικών κλινικών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στο νέο Θεσμό έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τέσσερα νοσοκομεία αναμένεται να ξεκινήσουν την παραγωγή απογευματινών χειρουργείων αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ: το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός», το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» και το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη.

Αν και τα μεγάλα νοσοκομεία των μητροπολιτικών κέντρων είναι αυτά που παρουσιάζουν το εντονότερο πρόβλημα με τη διαθεσιμότητα κλινών, φαίνεται ότι οι αρμόδιοι έχουν βρει τη λύση, ούτως ώστε να εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα κρεβάτια για τους ασθενείς που θα υποβληθούν στις επεμβάσεις. Σημαντικό είναι, πάντως, το γεγονός ότι στην αρχική τετράδα συμπεριλαμβάνεται το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, το οποίο καταγράφει τις μεγαλύτερες αναμονές στη χώρα.

Από τις υπόλοιπες κλινικές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στα απογευματινά χειρουργεία, πολλές δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, καθώς αντιμετωπίζουν ελλείψεις, είτε σε προσωπικό είτε σε κλίνες. Όσον αφορά στις ελλείψεις προσωπικού, αρκετά κενά αναμένεται να καλύψουν οι 6.500 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, που βρίσκονται σε εξέλιξη και πρόκειται να ολοκληρωθούν εντός του έτους. Σε κάθε περίπτωση, σταδιακά θα εντάσσονται επιπλέον κλινικές στο Θεσμό, μετά από αξιολόγηση του αιτήματός τους από το υπουργείο Υγείας.

Πρώτα οι δωρεάν επεμβάσεις

Με την έναρξη της λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων θα δοθεί προτεραιότητα σε τουλάχιστον 55.000 περιστατικά, τα οποία βρίσκονται σε λίστα αναμονής πάνω από 4 μήνες. Η προτεραιοποίηση τους θα γίνειι με χρονολογική σειρά (από παλαιότερη σε νεότερη), όπως αυτή αποτυπώνεται στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων. Τα περιστατικά αυτά θα εξυπηρετηθούν χωρίς οικονομική επιβάρυνση, όπως συμβαίνει και με τα πρωινά χειρουργεία, και το κόστος τους, ύψους 60 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το σύνολο των πολιτών που περιμένουν να χειρουργηθούν περισσότερο από 4 και λιγότερο από 12 μήνες είναι 31.954. Από αυτούς, οι 14.060 (44%) είναι στη Βόρεια Ελλάδα, οι 11.183 (35%) στην Αττική και τα νησιά Αιγαίου, οι 3.515 (11%) στην Κρήτη, οι 2.557 (8%) στη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησος και οι 639 (2%) στην Κεντρική Ελλάδα.

Για περισσότερο από 12 μήνες βρίσκονται σε αναμονή για χειρουργική επέμβαση 26.221 πολίτες, εκ των οποίων οι 13.897 (53%) είναι στη Βόρεια Ελλάδα, οι 6.566 (25%) στην Αττική και τα νησιά Αιγαίου, οι 4.447 (17%) στην Κρήτη, οι 1.049 (4%) στη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησος και οι 262 (1%) στην Κεντρική Ελλάδα.

Μετά την ομαλοποίηση της λίστας αναμονής θα ακολουθήσουν τα απογευματινά - επί πληρωμή- χειρουργεία. Οι επεμβάσεις θα αφορούν σε 6 κατηγορίες, ανάλογα με τη βαρύτητα του προβλήματος υγείας. Όπως έχει ανακοινωθεί, για τις μικρές επεμβάσεις η αμοιβή θα είναι 300 ευρώ και για τις πολύ σοβαρές 2.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΟΔΥ: Έξαρση κρουσμάτων κοκκύτη και στην Ελλάδα - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Καθηγητής Θωμαΐδης: «Aγαθά Eθνικής Σημασίας τα λειτουργικά τρόφιμα της Ελλάδας» - Οφέλη για υγεία και τουρισμό

Έρευνα: Το είδος της άσκησης που «θεραπεύει» τη στυτική δυσλειτουργία

gazzetta
gazzetta reader insider insider