Κορονοϊός: Αναλυτικές οδηγίες για τον εμβολιασμό – Σε ποιους συστήνεται

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Αναλυτικές οδηγίες για τον εμβολιασμό – Σε ποιους συστήνεται
Αναλυτικές συστάσεις και οδηγίες για τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού εξέδωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας.

Αναλυτικές συστάσεις και οδηγίες για τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού εξέδωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας.

Ο εμβολιασμός του πληθυσμού για την περίοδο 2023-2024 θα γίνεται με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο κατά της COVID-19 (BioNTech/Pfizer, Comirnaty, Monovalent XBB1.5) που έχει παραλάβει η χώρα μας. Το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της νόσου COVID-19 σε ενήλικες και παιδιά ηλικίας από 6 μηνών και άνω.

Η έναρξη των εμβολιασμών με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο για τους πολίτες 12 ετών και άνω ξεκίνησε, σήμερα, 16 Οκτωβρίου 2023. Για τις ηλικίες 6 μηνών έως 4 ετών και 5 έως 11 ετών οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 23 Οκτωβρίου 2023. Οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν το ραντεβού τους από σήμερα (16/10), μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr ή στο Φαρμακείο.

Σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει για την χρονική περίοδο 2023/24, τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο XBB.1.5 (mRNA Pfizer BionTech), των ατόμων εκείνων που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο λόγω ηλικίας, υποκείμενου νοσήματος ή κατάστασης και συγκεκριμένα:

  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 6 μηνών έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα και καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου
  • Άτομα με ανοσοκαταστολή
  • Έγκυες γυναίκες
  • Επαγγελματίες υγείας

Το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο BioNTech/Pfizer, Comirnaty, Monovalent XBB1.5, σε ανοσοεπαρκή άτομα ηλικίας 5 ετών και άνω χορηγείται σε μία (1) εφάπαξ δόση.

Σημείωση:

• Το ελάχιστο προτεινόμενο μεσοδιάστημα από προηγούμενο εμβολιασμό ή νόσηση για τον εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο για τη χρονική περίοδο 2023-2024 είναι τουλάχιστον 3 μήνες
• Άτομα υγιή ηλικίας μικρότερης των 60 ετών, εφόσον το επιλέξουν, μπορούν να εμβολιαστούν
• Επισημαίνεται ότι η διαθεσιμότητα αποτελεσματικής (επί του παρόντος) αντιϊκής θεραπείας για τη νόσο COVID-19 δεν υποκαθιστά τα οφέλη του εμβολιασμού

Ανεμβολίαστα ή μερικώς εμβολιασμένα άτομα με υποκείμενα νοσήματα εκτός της ανοσοκαταστολής

Σε ανεμβολίαστα άτομα, ηλικίας 5 ετών και άνω χορηγείται μόνο μια δόση του επικαιροποιημένου μονοδύναμου εμβολίου XBB.1.5, ως βασικός εμβολιασμός.
Σε ανεμβολίαστα άτομα, ηλικίας 6 μηνών ως 4 ετών χορηγούνται 3 δόσεις του επικαιροποιημένου μονοδύναμου εμβολίου, ως βασικός εμβολιασμός. Συνιστάται να χορηγείται η δεύτερη δόση 3-8 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση ακολουθούμενη από μια τρίτη δόση που χορηγείται τουλάχιστον 8 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση. Σε μερικώς εμβολιασμένα άτομα (< 3 δόσεις) της ίδιας ηλικιακής ομάδας με εμβόλιο παλαιού τύπου, συμπληρώνεται ο αριθμός των δόσεων, αντίστοιχα, με το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Τέλος, σε άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με 3 δόσεις εμβολίου παλαιού τύπου, χορηγείται 1 δόση επικαιροποιημένου εμβολίου, με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 3 μηνών από την προηγούμενη δόση

Άτομα με μέτρια ή σοβαρή ανοσοκαταστολή

Σε ανεμβολίαστα άτομα με μέτρια ή σοβαρή ανοσοκαταστολή ηλικίας 6 μηνών και άνω χορηγούνται 3 δόσεις του μονοδύναμου επικαιροποιημένου εμβολίου XBB.1.5 της BionTech/Pfizer ως βασικός εμβολιασμός.
Σε άτομα ηλικίας 6 μηνών και άνω με μέτρια ή σοβαρή ανοσοκαταστολή που έχουν προηγουμένως μερικώς εμβολιαστεί με 1 ή 2 δόσεις, χορηγούνται 2 ή 1 δόση επικαιροποιημένου μονοδύναμου εμβολίου, αντίστοιχα, ώστε να συμπληρωθεί ο βασικός εμβολιασμός με 3 δόσεις.
Σε άτομα ηλικίας 6 μηνών και άνω με μέτρια ή σοβαρή ανοσοκαταστολή που έχουν συμπληρώσει στο παρελθόν εμβολιασμό με 3 ή περισσότερες δόσεις εμβολίου χορηγείται μία δόση του νέου επικαιροποιημένου μονοδύναμου εμβολίου. Στα άτομα αυτά ενδέχεται να χορηγηθούν επιπλέον δόσεις επικαιροποιημένου εμβολίου ΧΒΒ.1.5 σύμφωνα με την κρίση του θεράποντα ιατρού. Εάν χορηγηθεί επιπλέον δόση, θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 3 μήνες από τον προηγούμενο εμβολιασμό με επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο.

Συγχορήγηση αντιγριπικού εμβολίου με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το αντιγριπικό εμβόλιο - αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία - όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το αντιγριπικό εμβόλιο

Οδηγίες Χορήγησης

1. Ενήλικες και έφηβοι από 12 ετών
Comirnaty Omicron XBB.1.5, 30 μικρογραμμάρια/δόση ενέσιμη διασπορά
2. Παιδιά 5 έως 11 ετών
Comirnaty Omicron XBB.1.5, 10 μικρογραμμάρια/δόση ενέσιμη διασπορά
3. Βρέφη και παιδιά 6 μηνών έως 4 ετών
Comirnaty Omicron XBB.1.5, 3 μικρογραμμάρια/δόση πυκνό σκεύασμα για παρασκευή ενέσιμη διασποράς.

Προγραμματισμός εμβολιασμού

Ραντεβού για τον εμβολιασμό τους με το επικαιροποιημένο εμβόλιο μπορούν να προγραμματίσουν παιδιά και ενήλικες ηλικίας 6 μηνών και άνω σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μήνες μετά τον προηγούμενο εμβολιασμό ή νόσηση κατά της Covid-19, ενώ ραντεβού μπορούν να προγραμματίσουν και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί στο παρελθόν.

Οι πολίτες που έχουν προγραμματισμένο ραντεβού 1ης δόσης ή αναμνηστικής δόσης συστήνεται να επαναπρογραμματίσουν το ραντεβού τους με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο Pfizer XBB1.5.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρυσοχοΐδης: Αποκαθίσταται η λειτουργία των χειρουργείων στο «Βενιζέλειο» - Έκτακτα μέτρα

Ανεβαίνουν τα Ομαδικά Συμβόλαια Υγείας 

Αλλάζει η γεύση της μπύρας; - Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής

gazzetta
gazzetta reader insider insider