Μνημόνιο Συνεργασίας ΕΟΔΥ - Δήμου Αθηναίων για την αντιμετώπιση των ΣΜΝ

Newsroom
Μοιράσου το
Μνημόνιο Συνεργασίας ΕΟΔΥ - Δήμου Αθηναίων για την αντιμετώπιση των ΣΜΝ
Πλαίσιο συνεργασίας υιοθετούν από κοινού ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και ο Δήμος Αθηναίων για τον έλεγχο του γενικού πληθυσμού για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Πλαίσιο συνεργασίας υιοθετούν από κοινού ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και ο Δήμος Αθηναίων για τον έλεγχο του γενικού πληθυσμού για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, με στόχο τη διαμόρφωση κοινού μετώπου στην προστασία της Δημόσιας Υγείας και την ανάπτυξη και ενίσχυση της επιστημονικής συνεργασίας των δύο πλευρών.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας θα διαθέσει στον Δήμο Αθηναίων 1.000 Rapid HIV Test για την ανίχνευση του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας που προκαλεί τη νόσο του AIDS. Η διαδικασία του HIV Testing θα διενεργείται από επαγγελματίες υγείας (Ιατρούς Νοσηλευτές κλπ) των Δημοτικών Ιατρείων στον χώρο των Δημοτικών Ιατρείων ή σε ειδικά διαμορφωμένους εξωτερικούς χώρους με ευθύνη του Δήμου Αθηναίων στα πλαίσια Δράσεων στην Κοινότητα με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών της Αθήνας. Επιστημονικά στελέχη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας θα αναλάβουν την εκπαίδευση του προσωπικού των Δημοτικών Ιατρείων του Δήμου Αθηναίων με την παροχή εξειδικευμένων σεμιναρίων.

Ο ΕΟΔΥ και ο Δήμος Αθηναίων με την υπογραφή του συγκεκριμένου Μνημονίου Συνεργασίας προχωράνε μαζί με γνώμονα την ανάπτυξη κοινών επιστημονικών δραστηριοτήτων και τη μεταφορά τεχνογνωσίας εφαρμόζοντας τις ρυθμίσεις της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων στις επιμέρους δράσεις τους.

Το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

  • Ανάπτυξη κοινών επιστημονικών δραστηριοτήτων και μεταφορά τεχνογνωσίας.
  • Διοργάνωση από κοινού επιστημονικών ή ερευνητικών δραστηριοτήτων (λ.χ. συνεδρίων, ημερίδων, εκδηλώσεων).
  • Υποβολή ερευνητικών προτάσεων χρηματοδοτούμενων επιχειρησιακών (Ευρωπαϊκών και Ελληνικών) προγραμμάτων.
  • Κάθε άλλη επιστημονική ή/και ερευνητική δραστηριότητα που αποβλέπει στο κοινό όφελος και συναποφασίζεται από τους εταίρους.

«Σήμερα είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, καθώς με γνώμονα την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, υπογράφηκε το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΕΟΔΥ και του Δήμου Αθηναίων για την δωρεάν διάθεση 1000 rapid test HIV για την ανίχνευση του ιού που προκαλεί τη νόσο του AIDS. Από την πλευρά του ο ΕΟΔΥ θα παρέχει ρόλο συμβουλευτικό και παράλληλα εκπαιδευτικό στο προσωπικό των Δημοτικών Ιατρείων του Δήμου Αθηναίων ενώ ο Δήμος Αθηναίων θα διαθέσει το επιστημονικό προσωπικό και τον χώρο των (6) δημοτικών ιατρείων. Η συνεργασία αυτή είναι μείζονος σημασίας για τους πολίτες της Αθήνας καθώς θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στις παρεχόμενες υπηρεσίες» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

«Με τη σφραγίδα αυτής της νέας συνεργασίας με τον ΕΟΔΥ, δημιουργούμε μια πρόσθετη "ασπίδα" προστασίας για τους δημότες, προλαμβάνοντας σοβαρές νόσους όπως το AIDS. Ευχαριστούμε τον ΕΟΔΥ για τη σταθερή συνεργασία που φέρνει αποτελέσματα» σημείωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Δήλωση Αντιπροέδρου ΔΣ ΕΟΔΥ για τα Μη Μεταδοτικά Σπύρου Σαπουνά

«Με αφορμή την συνεργασία του ΕΟΔΥ με τον Δήμο Αθηναίων θέλω να προσθέσω πως η κοινή αυτή δράση έρχεται να συμπληρώσει μια μεγάλη ανάγκη. Την ανάγκη της δωρεάν ανώνυμης εξέτασης για την ανίχνευση του ιού HIV. Στο παρελθόν υπήρξαν παρόμοιες πρωτοβουλίες και σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών θα προσπαθήσουμε να τις εντατικοποιήσουμε. Στον ΕΟΔΥ σκοπεύουμε να εξαντλήσουμε τις δυνάμεις μας προς αυτήν κατεύθυνση, προκειμένου όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας και νομικού στάτους να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην εξέταση για τον ιό HIV» είπε ο αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΟΔΥ για τα Μη Μεταδοτικά Σπύρος Σαπουνάς.

«Τα δημοτικά ιατρεία του Δήμου Αθηναίων, αποδεικνύουν έμπρακτα τη σημαντική συμβολή τους στη δημόσια υγεία, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τον ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων» επεσήμανε τέλος ο αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Δημοτικών Ιατρείων Μανόλης Καλαμπόκας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πλεύρης: «Η αλήθεια για την Υγεία με αριθμούς» - Τι αναφέρει για ΠΦΥ και ΕΣΥ