Υπέρ των ελέγχων για πλασματικές εξετάσεις τα διαγνωστικά κέντρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπέρ των ελέγχων για πλασματικές εξετάσεις τα διαγνωστικά κέντρα
Πλήρη διαφάνεια και ελέγχους στη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων ζητούν οι ιδιωτικοί φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Πλήρη διαφάνεια και ελέγχους στη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων ζητούν οι ιδιωτικοί φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία, κλινικοεργαστηριακοί γιατροί), σε συνέχεια της πληθώρας καταγγελιών που δέχεται ο ΕΟΠΥΥ για αναγραφόμενες και εκτελούμενες εξετάσεις σε μη δικαιούχους του Οργανισμού και την εντολή του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, για έλεγχο των διενεργούμενων αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών.

Το Συντονιστικό Όργανο τονίζει ότι αυτό αποτελεί διαχρονικό αίτημά του και ζητά να γνωστοποιηθούν οι παραβάτες ούτως ώστε να ασκηθούν οι αντίστοιχοι πειθαρχικοί έλεγχοι.

«Μέσω δημοσιευμάτων ενημερωθήκαμε ότι δόθηκε εντολή από το Υπουργείο Υγείας για να πραγματοποιηθεί έλεγχος στον όγκο των αξονικών και μαγνητικών εξετάσεων, οι οποίες διενεργήθηκαν τον Ιανουάριο του 2023 από διαγνωστικά εργαστήρια, καθώς διαπιστώθηκε ότι ήταν αυξημένος ο αριθμός τους σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Τόσο το Συντονιστικό Όργανο φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όσο και οι επιμέρους Ομοσπονδίες του έχουν διαχρονικά αιτήματα:

  1. Την εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων και κανόνων συνταγογράφησης .
  2. Τον έλεγχο, τη διαφάνεια και την ταυτοποίηση της εκτέλεσης των διαγνωστικών εξετάσεων σε real time!», αναφέρουν οι φορείς ΠΦΥ σε σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, τονίζουν ότι η διαχρονική αδυναμία της Πολιτείας να θεσμοθετήσει και να εφαρμόσει τα ανωτέρω, όπως αυτά είναι θεμελιώδεις κανόνες σε όλα τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας, έχουν ως αποτέλεσμα το σύνολο των παρόχων να επωμίζονται εδώ και μια δεκαετία δυσβάσταχτα επίπεδα clawback.

Ως εκ τούτου, χαιρετίζουν την εντολή του υπουργού Υγείας για τους σχετικούς ελέγχους και τον προτρέπουν στην άμεση θεσμοθέτηση και εφαρμογή κανόνων συνταγογράφησης.

«Απαιτούμε τα σχετικά αποτελέσματα από τους ελέγχους αυτού να γνωστοποιηθούν στο Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ. και στους Ιατρικούς Συλλόγους στους οποίους εντάσσονται οι φορείς, αν διαπιστωθούν παραβάσεις, ώστε να ασκηθούν και οι αντίστοιχοι πειθαρχικοί έλεγχοι.

Δεν μπορεί, αν υπάρχουν παραβάτες, να εκμεταλλεύονται την αδυναμία οργάνωσης της Πολιτείας και οι ελάχιστοι να δυσφημίζουν όλο το ιατρικό σώμα!

Δεν μπορεί οι λίγοι να διαπομπεύουν την προσπάθεια όλου του κλάδου και μαζί με την σοβαρή υποχρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας να βυθίζουν έναν ολόκληρο κλάδο στη χρεωκοπία!», καταλήγει το Συντονιστικό Όργανο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κέντρα Υγείας: Έχασαν πάνω από το 50% του έμψυχου δυναμικού τους την τελευταία δεκαετία

ΕΟΠΥΥ: Αναθεώρηση της λίστας ακριβών φαρμάκων που απαιτείται ηλεκτρονική προέγκριση – Οι προσθήκες

gazzetta
gazzetta reader insider insider