Πλεύρης: 90.0000 εισπνεόμενα στην αγορά αυτήν την εβδομάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλεύρης: 90.0000 εισπνεόμενα στην αγορά αυτήν την εβδομάδα
Θάνος Πλεύρης
Κινητοποίηση σε κεντρικό επίπεδο ζητά ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δεδομένου ότι 25 στις 27 χώρες της ΕΕ αναφέρουν συνολικές ελλείψεις σε πάρα πολλά σκευάσματα δραστικών ουσιών αντιβιώσεων και παρακεταμόλης.

Κινητοποίηση σε κεντρικό επίπεδο ζητά ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δεδομένου ότι 25 στις 27 χώρες της ΕΕ αναφέρουν συνολικές ελλείψεις σε πάρα πολλά σκευάσματα δραστικών ουσιών αντιβιώσεων και παρακεταμόλης.

Μιλώντας στον Real Fm 97,8, τόνισε ότι η χώρα μας θα προμηθευτεί αυτήν την εβδομάδα 90.000 εισπνεόμενα που βρίσκονται σε έλλειψη, ενώ όσον αφορά στα αντιπυρετικά θα καλυφθούν από την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία

« Στην επιστολή που έχω στείλει στην Ευρωπαία Επίτροπο υπάρχει ανταπόκριση λόγω της αύξησης των λοιμώξεων και της έλλειψης των φαρμάκων και ήδη αυτό θα τεθεί και σε επίπεδο HERA -είναι ο μηχανισμός εκτάκτων κρίσεων της Ευρώπης- και Συμβουλίου Υπουργών Υγείας, διότι οι 25 στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρουν συνολικές ελλείψεις σε πάρα πολλά σκευάσματα δραστικών ουσιών αντιβιώσεων και παρακεταμόλης.

Άρα είναι κάτι που η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κινητοποιηθεί και αυτή είναι η θέση μας, τουλάχιστον ως προς τη διασφάλιση πρώτων υλών για τα εργοστάσιά μας, να κινηθούμε πιο κεντρικά και να έχουμε και μια απεξάρτηση από τις χώρες της Ασίας», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.

Αναφορικά με τα εισπνεόμενα, όπως σημείωσε, ήδη με τις βασικές εταιρείες που προμηθεύουν την αγορά, αυτήν την εβδομάδα θα μπούνε 90.000 εισπνεόμενα. «Το πρόβλημα με τα εισπνεόμενα είναι κατά βάση ότι επειδή έχουνε μηχανισμό, η πρώτη ύλη προέρχεται εξ’ ολοκλήρου από τις χώρες της Ασίας, Ινδία και Κίνα, είναι καθαρά εισαγόμενο προϊόν στο παιδιατρικό σκέλος και επομένως δεν είναι ότι έχουμε την υποκατάσταση που μπορούμε να έχουμε σε άλλα φάρμακα», διευκρίνισε.

Για την παρακεταμόλη, δηλαδή τα αντιπυρετικά, τόνισε ότι υπάρχει απουσία σε συγκεκριμένα επώνυμα brand, αλλά λόγω του ότι η χώρα μας έχει την τύχη να έχει ισχυρή ελληνική φαρμακοβιομηχανία δεν υπάρχει έλλειψη, καθώς μπορούν να υποκατασταθού από ελληνικά γενόσημα. Μάλιστα, όπως σημείωσε, σήμερα ο ΕΟΦ θα αναρτήσει και έναν πίνακα, προκειμένου όταν δεν βρίσκει ένα επώνυμο φάρμακο ο γονέας, ή ο πολίτης, να ενημερώνεται σχετικά με το ποιο γενόσημο φάρμακο μπορεί να εμπιστευτεί, ούτως ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα.

«Η κατάσταση θα ομαλοποιείται. Υπήρχε μία επιπλέον επιβάρυνση λόγω των Χριστουγέννων, γιατί είναι κλειστές φαρμακοβιομηχανίες και του εξωτερικού και άρα η παραγωγή είναι λιγότερη. Και αυτό το διάστημα ήδη από αυτή την εβδομάδα θα είναι πολύ μεγαλύτερη η χορήγηση στην αγορά και εισπνεόμενων και των λοιπών φαρμάκων και με τα προβλήματα που υπάρχουν και με την ταλαιπωρία η κατάσταση συνεχώς θα ομαλοποιείται», ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπουργείο Υγείας: Προς υποχρεωτική χορήγηση όλων των φαρμάκων με ιατρική συνταγή 

Θ. Πλεύρης: Όλες οι χώρες έχουν πρόβλημα με τα φάρμακα αλλά εκεί δεν υπάρχει ανεύθυνη αντιπολίτευση

gazzetta
gazzetta reader insider insider