Πενταπλάσιες οι ελλείψεις φαρμάκων εάν δεν υπήρχε η εγχώρια παραγωγή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πενταπλάσιες οι ελλείψεις φαρμάκων εάν δεν υπήρχε η εγχώρια παραγωγή
Σε πλεονεκτική θέση φαίνεται ότι βρίσκεται η Ελλάδα, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω της ύπαρξης της εγχώριας παραγωγής, όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Τεράστια προβλήματα, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, παρατηρούνται στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα των φαρμάκων και των πρώτων υλών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μεγάλων καθυστερήσεων και ελλείψεων στον εφοδιασμό της αγοράς. Δυστυχώ,ς το φαινόμενο έγινε εντονότερο λόγω της εποχικής έξαρσης των λοιμώξεων, έπειτα από δύο χρόνια σημαντικής ύφεσης.

Ωστόσο, σε πλεονεκτική θέση φαίνεται ότι βρίσκεται η Ελλάδα, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω της ύπαρξης της εγχώριας παραγωγής, όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Σύμφωνα με την ΠΕΦ, 42 ελληνικά εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων λειτουργούν νυχθημερόν, με πλήρη δυναμικότητα, για να καλύψουν τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών. Η ελληνική παραγωγή συνεχίζεται αδιάκοπα, παρά το αντίξοο περιβάλλον που συνθέτουν οι συνεχείς μειώσεις τιμών στα παλιά φάρμακα, το τεράστιο clawback και η υπερφορολόγηση, που φθάνει το 70%, η αύξηση του κόστους παραγωγής και ο υψηλός πληθωρισμός.
Όπως τονίζει η Ένωση, οι επιβαρύνσεις αυτές απορροφώνται εξ ολοκλήρου από τις φαρμακοβιομηχανίες και δεν μετακυλίονται στους ασθενείς.

Από τον φετινό Σεπτέμβριο και μέχρι τον Νοέμβριο, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες παρήγαγαν περισσότερες από 25 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων κάθε μήνα. Εάν δεν είχε γίνει αυτό, σήμερα θα αντιμετωπίζαμε τεράστιες ελλείψεις ακόμη και σε φάρμακα χρονιών παθήσεων όπως αντιλιπιδαιμικά, αντιυπερτασικά και φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια, υπογραμμίζει η ΠΕΦ. Παράλληλα, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εξακολουθεί να προμηθεύει αδιάκοπα τα νοσοκομεία της χώρας με φάρμακα πρώτης ανάγκης.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δεσμεύεται ότι, παρά τα προβλήματα της παγκόσμιας αγοράς και το αντίξοο περιβάλλον, θα διατηρήσει τη λειτουργία των μονάδων της σε 24ωρη βάση, προκειμένου να εξασφαλίσει την επάρκεια της αγοράς και την κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων ασθενών.

Τέλος, καλεί για μια ακόμη φορά την Πολιτεία να λάβει μέτρα για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού και την άρση της υπερφορολόγησης, που σήμερα πλήττουν τα παραγόμενα φάρμακα. Συγχρόνως διαβεβαιώνει ότι, μέσω του επενδυτικού της προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, η κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων ασθενών από την εγχώρια παραγωγή θα συνεχίσει να διευρύνεται και στις νεότερες θεραπείες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπουργείο Υγείας: Εντείνονται τα μέτρα για τις ελλείψεις φαρμάκων - Τι ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης

gazzetta
gazzetta reader insider insider